Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Αντίο» κιλά εάν τρώτε αυτές τις ώρες της ημέρας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Λένε πως η ώρα που τρώμε παίζει ρόλο στην αύξηση ή τη μείωση του βάρους μας.

Αλλοι, πάλι, υποστηρίζουν πως η ώρα δεν έχει καμία σχέση μιας και το φαγητό έχει τις ίδιες θερμίδες είτε καταναλωθεί στις 19:00 το βράδυ, είτε στις 22:00.

Νέα μελέτη αναφέρει πως η ώρα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς εάν τρώμε νωρίτερα μέσα στη μέρα, μειώνεται η όρεξη και αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Προηγούμενες μελέτες υποστηρίζουν ότι το κιρκαδικό σύστημα, το ρολόι του σώματός μας, σχετίζεται με τον τρόπο που καταναλώνουμε ενέργεια αλλά και με την όρεξη. Τώρα, η νέα έρευνα δείχνει ότι με το να τρώμε νωρίτερα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Οι συντάκτες της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity, θέλησαν να καταλάβουν εάν οι άνθρωποι χάνουν βάρους επειδή χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια, τρώνε λιγότερο ή παίζει κάτι άλλο.

Η έρευνα για την απώλεια βάρους

Η μελέτη σχετικά με το βάρος έρχεται την ώρα που η διαλειμματική νηστεία είναι αρκετά δημοφιλής, παρόλο που ακόμα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τα οφέλη της. Οι ερευνητές έβαλαν σε πρόγραμμα νηστείας 12 και 18 ωρών, με τα ίδια γεύματα. Οι συμμετέχοντες ήταν υπέρβαροι αλλά υγιείς, ηλικίας 20-45 ετών. Τα γεύματα ήταν 50% υδατάνθρακες, 35% λιπαρά και 15% πρωτεΐνη. Κάθε διατροφή διαρκούσε τέσσερις ημέρες.

Η πρώτη διατροφή ήταν μια μορφή διαλειπούσας νηστείας, που οι συμμετέχοντες έτρωγαν τρία γεύματα μεταξύ 08:00 και 14:00. Το πρωινό ήταν στις 08:00 και το βραδινό στις 14:00. Η ομάδα πίστευε ότι μια περίοδος διατροφής 6 ωρών ήταν ικανοποιητική μακροπρόθεσμα. Στην άλλη διατροφή οι συμμετέχοντες κατανάλωναν τρία γεύματα μεταξύ 08:00 και 20:00. Την τέταρτη ημέρα κάθε διατροφής, οι ερευνητές καλούν τους συμμετέχοντες να περάσουν 24 ώρες σε έναν θάλαμο για να κάνουν μετρήσεις. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν, επίσης, παράγοντες όπως η πείνα, η επιθυμία και η πληρότητα.

«Ο συντονισμός τω γευμάτων με τους κιρκαδικούς ρυθμούς μπορεί να είναι μια ισχυρή στρατηγική για τη μείωση της όρεξης και τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας», αναφέρει ο Ερικ Ρέιβουσιν, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής για την κλινική επιστήμη στο Κέντρο Βιοϊατρικών Ερευνών του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνας. Από την πλευρά της η Κόρτνει Πέτερσον, συγγραφέας της μελέτης και βοηθός καθηγητή στο Τμήμα Επιστημών της Διατροφής του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ αναφέρει: «Υποψιάζομαι ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων μπορεί να βρει στρατηγικές γεύματος-χρόνου για την απώλεια βάρους ή διατήρησης. Αυτό περιορίζει την όρεξη, βοηθώντας τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο».

Πηγή: www.iefimerida.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.