Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί απέτυχαν να βρουν το… χάπι που αντικαθιστά την άσκηση;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Αν η άσκηση ήταν φάρμακο, ίσως ήταν το μοναδικό σκεύασμα που θα παίρναμε όλοι.

Ενώ όμως δεν είναι φάρμακο, πώς επηρεάζει τόσο δραστικά την υγεία μας; Μελέτη δείχνει ότι μέσω της άσκησης επιτυγχάνεται μία «μοριακή έκρηξη» στο αίμα.

Η έρευνα που τεκμηριώθηκε όσο καμία άλλη μέχρι σήμερα σε εργαστηριακό επίπεδο, δίνει και τη δυνατότητα δημιουργίας ενός μοριακού τεστ, που με μία εξέταση θα μας «απαντάει» αν είμαστε και σε πόσο καλή φυσική κατάσταση και φόρμα. «Η άσκηση μειώνει τις πιθανότητες για καρδιακή προσβολή και άνοια ή διαβήτη, συμβάλλει στη μακροζωία και έχει χιλιάδες άλλα οφέλη», δηλώνει στους Times του Λονδίνου ο Μάικλ Σνάιντερ, υπεύθυνος της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Το συμπέρασμα
Οι ειδικοί μελετώντας εκατοντάδες μοριακούς δείκτες στο αίμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αλλαγές έρχονται μόνο μετά από μία έντονη προπόνηση και όχι με ασκήσεις του τύπου «περπάτημα ή χαλαρό τρέξιμο». Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Cell, 36 άτομα τέθηκαν υπό το «μικροσκόπιο» ειδικών μετά από εντατική άσκηση σε διάδρομο.

Ο καθηγητής Σνάιντερ δήλωσε ότι ήταν η πρώτη φορά που σχηματίζουν καθολική εικόνα για το πώς επηρεάζεται το σώμα από την άσκηση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η άσκηση έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στα συστήματα του οργανισμού που «επιδιορθώνουν» τις βλάβες του σώματος, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και επιδρούν στον μεταβολισμό των τροφίμων.

Στο αίμα που λάμβαναν οι γιατροί πριν από την άσκηση, αξιολογούνταν και βιολογικοί δείκτες που προέβλεπαν πόσο καλά θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα που τους είχε ζητηθεί. Με την αξιολόγηση μόνο 12 μορίων στο αίμα, οι ειδικοί μπορούσαν να αξιολογήσουν την αερόβια ικανότητα άσκησης Vo2 max, που είναι στην ουσία η μέγιστη δυνατότητα μεταφοράς και κατανάλωσης οξυγόνου του οργανισμού, κατά την άσκηση αυξανόμενης έντασης.

Μαγική συνταγή
Σε προηγούμενες μελέτες οι επιστήμονες αναζητούσαν τη «μαγική» συνταγή των βιολογικών δεικτών, ώστε να παρασκευάσουν το χάπι που θα επιφέρει δίχως κούραση και χρόνο τα οφέλη της άσκησης. Ωστόσο, ο καθηγητής Σνάιντερ δηλώνει ότι είμαστε ακόμη πολύ μακριά από κάτι τέτοιο. «Συμφωνία είπαμε ότι είναι. Αν θέλει κάποιος να φτιάξει μία ορχήστρα, μπορεί να το κάνει, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να παραχθεί ρυθμός αν κάθε όργανο παίζει τυχαία έναν ρυθμό. Το πραγματικό κλειδί είναι να κατανοήσουμε ότι η άσκηση είναι το κλειδί παραγωγής και συντονισμού για μια όμορφη μουσική», καταλήγει ο ίδιος.

Και όπως εξηγεί, ο μόνος τρόπος να τη συνθέσουμε για τον οργανισμό μας «μοριακή μουσική», είναι να σηκωθούμε από τον καναπέ, και να βγούμε έξω για τρέξιμο.

Πηγή: runnfun.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.