Με καρδιοπάθειες συνδέονται οι μεγάλοι όρχεις

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Μπορεί να αποτελούν ένδειξη αναπαραγωγικής ικανότητας, όμως η καρδιά έχει άλλη γνώμη. Πρόσφατη έρευνα Ιταλών επιστημόνων κατάληξε στο συμπέρασμα ότι οι άντρες με μεγάλους όρχεις μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων,

Ειδικότερα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας πραγματοποίησαν μια μεγάλη έρευνα σε δείγμα 2.800 ανδρών Ιταλών που κατέφυγαν στον ιατρό τους για θέματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας και που παρέμειναν σε παρακολούθηση για περίπου επτά χρόνια.

Οι επιστήμονες κατέγραψαν τη σχέση μεταξύ των υψηλών επιπέδων ωχρινοποιητικής ορμόνης (LH) — η οποία εκκρίνεται από τον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης και διεγείρει την παραγωγή τεστοστερόνης— και του αυξημένου κινδύνου καρδιοπάθειας. Η σχέση αυτή παρέμεινε ίδια ακόμα και αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες.

Αναλύοντας τις αιτίες που οι μεγάλοι όρχεις είναι πιθανό να συνδέονται με καρδιακές παθήσεις, οι ερευνητές εξηγούν ότι οι άνδρες που πάσχουν από διαβήτη ή από καρδιακά προβλήματα έχουν  χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, ο οργανισμός προσπαθεί να αντισταθμίσει τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μέσω της έκκρισης υψηλότερων επιπέδων ορμονών της υπόφυσης, που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του μεγέθους του όρχεως.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη αφορά άτομα με σεξουαλική δυσλειτουργία και σύμφωνα με τους επιστήμονες που εκπόνησαν τη μελέτη, τα αποτελέσματά της μπορεί να μην αφορούν τον γενικότερο ανδρικό πληθυσμό.

 

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Με πόσα λεπτά άσκησης την ημέρα θα μειώσετε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας;
  • Ξέχνα την κακοσμία στα «μπαλάκια» σου!
  • Πεντέ λεπτά περπάτημα αρκούν για να εξουδετερώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας
loading...