Επείγουσα Αντισύλληψη: Tι είναι, πότε πρέπει να την κάνεις και τι κινδύνους κρύβει !

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Εσείς τι θα κάνετε αν συνειδητοποιούσατε ότι είχατε ένα «ατύχημα» στη διάρκεια του σεξ (ενώ δεν θέλετε εγκυμοσύνη); Σίγουρα, δεν θα περιμένατε να προχωρήσουν τα πράγματα! Η πρώτη λύση την οποία θα σκεφτεί και θα καταφύγει σήμερα μια γυναίκα  είναι το «χάπι της επόμενης μέρας». Πόσα όμως πράγματα γνωρίζετε γι” αυτό;

 

 

Κάθε μέθοδος που χρησιμοποιείται για να αποτρέψει μια κύηση μετά από τη συνουσία και πριν την εμφύτευση αποτελεί επείγουσα αντισύλληψη. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά διαδεδομένη η χρήση του «χαπιού της επόμενης μέρας». Πρόκειται για μια ορμονική μέθοδο επέιγουσας αντισύλληψης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ανάλογα με το σκεύασμα, έως και 120 ώρες μετά την επικίνδυνη επαφή. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, με τη μέγιστη δυνατή να εμφανίζεται τις πρώτες 24 ώρες μετά την επαφή (έως 95%). Δεν αποτελεί όμως τη μοναδική επιλογή.

 

 

Μια δεύτερη δυνατή επιλογή σε ανάλογες καταστάσεις είναι η τοποθέτηση ενδομητρίου σπειράματος χαλκού (σπιράλ) που είναι μια γρήγορη, αποτελεσματική και σχετικά φθηνή επιλογή που όμως απαιτεί την επίσκεψη σε γυναικολόγο.Πριν την τοποθέτησή του πρέπει να αποκλειστεί η κύηση, να μην υπάρχει ιστορικό πρόσφατης πυελικής φλεγμονής και να ληφθούν καλλιέργειες κατά την τοποθέτησή του. Το σπιράλ μπορείνα τοποθετηθεί 5-7 ημέρες μετά την επικίνδυνη επαφή(η μέγιστη αποτελεσματικότητα παρατηρείται εντόςτων πρώτων 5 ημερών – έως και 99%) και να παραμείνει ως μόνιμη αντισυλληπτική μέθοδος για κάποια χρόνια.

 

 

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ;

 

 

Μια σεξουαλική επαφή είναι δυνατόν να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 

 

• Επαφή χωρίς καμία αντισυλληπτική προστασία.

• Μη ορθή χρήση κάποιας αντισυλληπτικής μεθόδου, π.χ. μη ορθή λήψη αντισυλληπτικών δισκίων.

• Ρήξη(σπάσιμο) προφυλακτικού.

• Εκσπερμάτιση στα έξω γεννητικά όργανα.

• Σεξουαλικήκακοποίηση.

 

 

Η χρήση με βάση τις τελευταίες οδηγίες θα πρέπει να γίνεται ανεξάρτητα από την ημέρα του κύκλου, γιατί είναι δύσκολος ο ακριβής καθορισμός των γόνιμων ημερών. Παρ’όλα αυτά συστήνεται η επικοινωνία της γυναίκας με το γιατρό της.

 

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ;

 

 

Η πλειοψηφία των γυναικών θα εμφανίσουν περίοδο μέσα στις επόμενες 21 ημέρες από τη χρήση της επείγουσας αντισύλληψης. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπεινα γίνει ένα τέστ εγκυμοσύνης.

 

 

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΕΙΕΣ;

 

 

Έχουν αναφερθεί ναυτία, ζάλη, έμετοι, κόπωση, πόνος στην κοιλιακή χώρα και ανώμαλη κοπλική αιμόρροια. Μαζί με το «χάπι της επόμενης μέρας» συνιστάται η λήψη κάποιου αντιεμετικού μεσκοπό τη μείωση των ανεπιθύμητων αυτών ενεργειών. Αν μετά τη λήψη εμφανιστεί έμετος μεσα στις πρώτες 2-3 ώρες, το χάπι της επείγουσας αντισύλληψης θα πρέπει να ληφθεί εκ νέου.

 

 

Οι ανεπιθύμητες ενέργεις του σπιράλ περιλαμβάνουν πυελικό πόνο, ανώμαλη αιμόρορια, πυελική λοίμωξη και σε σπάνιες περιπτώσειςαπόρριψη του σπιράλ και διάτρηση της μήτρας.

 

 

Ο κίνδυνος εξωμητρίου κυήσεως με βάση πρόσφατες μελέτες δεν αυξάνει ιδιαίτερα από τη χρήση της επείγουσας αντισύλληψης.Παράλληλα να σημειωθεί ότι η επέιγουσα αντισύλληψη δεν προστατεύει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, δεν αποτελεί μέσο έκτρωσης και δεν συνιστάται η χρήση της ως μόνιμο μέτρο αντισυλληπτικής προστασίας.

 

 

Αν και η χρήση της επείγουσας αντισύλληψης περισσότερες από μία φορές στον ίδιο κύκλο δεν αντενδείκνυται, η γυναίκα που δεν επιθυμεί εγκυμοσύνη, καλό είναι να ζητήσει από το γιατρό της να της προτέινει κάποια μακράς δράσης αντισυλληπτική μέθοδο.

 

 

Παρ’ όλα αυτά, πρέπεινα σημειώσουμε ότι οποιαδήποτε θεραπευτική επιλογή,προκειμένου να θεωρείται αποτελεσματική και ασφαλής, θα πρέπει να δίνεται βάσει σωστών ενδείξεων, επί απουσίας αντενδείξεων, σε συνεργασία με τον ιατρό.

 

 

Βασίλειος Θ. Βαγγόπουλος, M.D., Ph.D.

Μαιευτήρας- Χειρουργός Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

joy

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Ποιοι είναι οι παράγοντες που δημιουργούν την κυτταρίτιδα
  • Τι σκέφτεται ένας άντρας όταν κάνει σεξ
  • H γυναίκα που γύμναζε τον Ντέιβιντ Μπέκαμ (pics)
  • Οι super ασκήσεις για το εσωτερικό των μηρών (video)
  • Αυτή η γυναίκα κατάφερε να χάσει βάρος καταναλώνοντας 2.200 θερμίδες ημερησίως!
  • 4+1 μαγικοί τρόποι για να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή!
loading...