Τι είναι η γλουτένη; Θα βοηθήσει να αδυνατίσεις αν τη βγάλεις από τη διατροφή σου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Η λέξη αυτή αντηχεί σε όλο το star system τα τελευταία χρόνια, ως η μαγική διατροφική ανακάλυψη που θα λύσει όλα τα προβλήματα. Η Miley Cyrus, η Cate Blanchett και η Stacy Keibler είναι μόνο μερικές από τις επώνυμες που δηλώνουν φανατικές πολέμιοι της γλουτένης και πως από τη στιγμή που την έβγαλαν από τη διατροφή είδαν διαφορά τόσο στην υγεία, όσο και στη σιλουέτα τους. Είναι όμως η γλουτένη αυτή η... “ύπουλη” ουσία που χαλάει τη δίαιτα σου; Θα δεις διαφορά στο βάρος σου αν την αποκλείσεις από το φαγητό σου; 

Με τη βοήθεια της Κλινικού Διαιτολόγου Διατροφολόγου Αθηνάς Ρούνου απομακρύνουμε τη... θολούρα που υπάρχει γύρω από τη γλουτένη και σου εξηγούμε τι ακριβώς είναι αλήθεια και τι όχι. 

Τι είναι όμως η γλουτένη;
Ας ξεκινήσουμε να λύνουμε τις απορίες αυτές εξηγώντας τι ακριβώς είναι η γλουτένη. Η γλουτένη δεν είναι τίποτε άλλο από μια πρωτεΐνη που υπάρχει σε μερικά δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη και σε μικρότερο βαθμό στη βρώμη και είναι υπεύθυνη για το «φούσκωμα» του ζυμαριού του ψωμιού.

Και τι σημαίνει έχω δυσανεξία στη γλουτένη;
Υπάρχουν άτομα που έχουν εντεροπάθεια από δυσανεξία στη γλουτένη ή αλλιώς κοιλιοκάκη.Είναι μια χρόνια πάθηση του λεπτού εντέρου με κληρονομική προδιάθεση. Όταν τα άτομα αυτά καταναλώνουν γλουτένη εμφανίζουν συμπτώματα όπως διάρροια, εμετούς, απώλεια σωματικού βάρους, χρόνια κόπωση, ελλειπή ανάπτυξη λόγω δυσαπορρόφησης θρεπτικών συστατικών. Τα συμπτώματα της νόσου υποχωρούν αυτόματα όταν ο ασθενής ακολουθεί δίαιτα ελεύθερης γλουτένης (gluten free).



Τα συμπτώματα είναι πολλά και διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Γι' αυτό καλό είναι να μην βγάλεις συμπεράσματα έτσι απλά. Ο μόνος ασφαλής τρόπος να εξακριβώσεις αν έχει δυσανεξία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Διατροφής, είναι να επισκεφτείς το γιατρό σου (έναν παθολόγο ή ένα διαιτολόγο) που θα σου συστήσει εξετάσεις αίματος. 

Δες στον πίνακα παρακάτω τροφές που περιέχουν γλουτένη:
/
*Σημείωσε πως η γλουτένη χρησιμοποιείται σε μια σειρά από επεξεργασμένα τρόφιμα ως συντηρητικό, γι' αυτό και βλέπεις πως υπάρχει σε τόσα είδη. Δεν είναι απαραίτητο να αποτελεί συστατικό σε όλα τα παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση αναγράφεται στα συστατικά κάθε συσκευασμένης τροφής. 

Ποια τρόφιμα δεν έχουν γλουτένη;
Τροφές ελεύθερες γλουτένης είναι το φυσικό γιαούρτι, η κρέμα γάλακτος, όλα τα είδη κρέατος, πουλερικών, ψαριών, αβγών και τα περισσότερα είδη τυριών, όλα τα φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, όλα τα φρέσκα λαχανικά, όλα τα όσπρια, το ρύζι, το ρυζάλευρο, οι πατάτες, το καλαμπόκι, το καλαμποκέλαιο, το κεχρί, οι ανάλατοι ξηροί καρποί. 



Επιπλέον, η βιομηχανία τροφίμων αντιλαμβανόμενη την ανάγκη των ατόμων με δυσανεξία στη γλουτένη να θέλουν να καταναλώνουν αγαπημένες, αλλά απαγορευμένες γεύσεις, προχώρησε στην παραγωγή προϊόντων χωρίς γλουτένη. Αυτά τα προϊόντα αναγράφουν στην συσκευασία τους ότι είναι χωρίς γλουτένη (ΧΓ).

Να την βγάλω απο τη διατροφή μου, ναι ή όχι;
Τώρα που έχεις μια εικόνα για το τι είναι η γλουτένη, αλλά και που θα τη συναντήσεις στη διατροφή σου, θες μια απάντηση. Έχει νόημα να την αποφεύγεις; “Σε φυσιολογικές καταστάσεις δεν υπάρχει λόγος να αφαιρέσουμε αποκλειστικά τη γλουτένη από τη διατροφή μας νομίζοντας ότι έτσι θα μειωθεί το βάρος ή ότι τελικά είναι αυτή υπεύθυνη για το πρήξιμο στη κοιλιά” εξηγει η διαιτολόγος. 

Και μάλιστα όπως σημειώνει το να μπεις σε μια διατροφή χωρίς γλουτένη, δίχως να υπάρχει προφανής λόγος μπορεί να σου προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. “Το να αποκλείσουμε εξ’ ολοκλήρου τη γλουτένη από τη καθημερινότητά μας μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Aν δεν υπάρχει καθόλου αυτή η πρωτεΐνη στον οργανισμό μας, αδρανοποιείται το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για τη διάσπασή της και σε περίπτωση επιστροφής σε αυτή, δεν θα έχει το συγκεκριμένο ένζυμο τη ικανότητα να λειτουργήσει όπως πρέπει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φέρει συμπτώματα όπως αέρια, δυσφορία και πρήξιμο στη κοιλιά μας". 

Μήπως η γλουτένη είναι αθώα;
Να και κάτι καινούριο που έχει ενδιαφέρον. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως το πρήξιμο στην κοιλιά μπορεί να μην είναι εξαιτίας της γλουτένης, αλλά κάποιων υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες αυτοί, λέγονται υδατάνθρακες κοντής αλυσίδας. “Bρίσκονται σε τροφές που περιέχουν και γλουτένη και υποβάλλονται σε ζύμωση στο έντερο, πράγμα που σημαίνει ότι τραβούν υγρά και παράγουν αέρια, παράγοντες που συμβάλλουν στο πρήξιμο και τις άλλες στομαχικές διαταραχές” αναφέρει η κα. Ρούντου

Ποιες τροφές έχουν υδατάνθρακες κοντής αλυσίδας; Μέλι, μήλα, αχλάδια, κρεμμύδια, σκόρδο, λάχανο, φακές και γλυκαντικά είναι κάποιες από τις τροφές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν φούσκωμα και δυσφορία. 
“Άρα μια διατροφή ισορροπημένη στη κατανάλωση προϊόντων με αλεύρι και μειωμένη σε τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες κοντής αλυσίδας θα μπορούσε να μειώσει τα δυσάρεστα συμπτώματα” σημειώνει η διαιτολόγος. 

 

http://www.tlife.gr/

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Σαρακοστή και νηστεία: Τι τρώτε και τι όχι!
  • Καθαρά Δευτέρα: τι να φάμε, τι να προσέξουμε
  • Οι 6 υπερτροφές που πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου φέτος την άνοιξη
  • Αμύγδαλα vs Καρύδια: Θερμίδες και διατροφική αξία!
  • Τα 5 αγχολυτικά «φάρμακα» της φύσης
  • Μικρές συμβουλές για να μην πάρετε περιττά κιλά στις γιορτές!
loading...