Πώς θα αναπτύξεις θεαματικά τη σωματοδομή σου!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Αν θέλεις να χάσεις λίπος πρέπει να τρως. Πολύ. Και όσο πιο συχνά γ'ίνεται μέσα στη μέρα. Οι αρσιβαρίστες, οι bodybuilders, αλλά και όσοι άντρες θέλουν να δείχνουν - και να είναι - ογκώδεις, έχουν μόνο ένα χρέος: να τρώνε τόνους φαγητού. Αλλά τι είδος φαγητού; Και σε τι ποσότητα;

«Ανάλογη με το είδος της προπόνησης και των κιλών που σηκώνεις», λέει ο καταξιωμένος προπονητής άρσης βαρών Curtis Schultz, πιστοποιημένος ειδικός του Διεθνούς Οργανισμού Bodybuilding και Fitness (IFPA), ο οποίος είναι οπαδός της «φυσικής» σωματικής διάπλασης, που στηρίζεται αποκλειστικά στη γυμναστική και τη διατροφή.

«Αν θέλεις να κάψεις λίπος και να γεμίσεις βουνά από μυς, πρέπει να τρως με την ίδια ένταση που προπονείσαι. Το φαγητό είναι σημαντικό για να γεννήσεις νέα και ποιοτική μυϊκή μάζα», λέει ο Schultz. «Έχω γνωρίσει πολλούς αθλητές bodybuilding που βαριόντουσαν να ακολουθήσουν το διατροφικό πρότυπο ενός επαγγελματία, κυρίως επειδή αυτό απαιτεί προσήλωση, ιεράρχηση και χρόνο. Κατέφυγαν, λοιπόν, στην εύκολη λύση της χημείας. Και σήμερα, κάποιοι απ’ αυτούς έχουν καταλήξει “πρεζάκια” των αναβολικών, ανίκανοι να σηκώσουν ένα 10κιλο αλτήρα με τα δυο χέρια -παρ’ όλο τον όγκο τους».

Πιάσε λοιπόν μολύβι και χαρτί και άκου τις διατροφικές συμβουλές του προπονητή, που τα τελευταία 20 χρόνια έχει αναδείξει τους καλύτερους αθλητές - φυσικού - bodybuilding στις ΗΠΑ.

Ένα γεύμα κάθε 3 ώρες

Αφαιρώντας τις ώρες που κοιμάσαι, αυτό μεταφράζεται σε έξι γεύματα την υπόλοιπη ημέρα. «Δεν θα σου πρότεινα να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα αγώνων, όπου οι αθλητές βάζουν ξυπνητήρι στις 3 το πρωί για να φάνε το smoothie πρωτεΐνης τους. Απλά, θα επιμείνω στην τήρηση ενός σκληρού προγράμματος διατροφής όσο μένεις ξύπνιος», λέει ο Schultz.

Σύμφωνα με τον προπονητή, το φαΐ ξεκινά αμέσως μετά το πρωινό καρδιοαναπνευστικό πρόγραμμα, ένα γεύμα κατά το οποίο η πρωτεΐνη, οι υδατάνθρακες και το (καλό) λίπος δημιουργούν το κατάλληλο πλαίσιο αφύπνισης των μυϊκών κυττάρων -μερικές περίφημες ιδέες, εδώ. «Απ’ όλα τα γεύματα της ημέρας, το πρωινό θεωρείται ο βασιλιάς, μιας και κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, το σώμα σου είναι εντελώς νηστικό και τα κύτταρα μπαίνουν σε μια διαδικασία κανιβαλισμού των μυών σου», εξηγεί ο Schultz.

Μετά, ξεκινά το κατάλληλο μοίρασμα υδατανθράκων και πρωτεϊνών μέσα στην ημέρα. Οι αθλητές του bodybuilding καταναλώνουν υδατάνθρακες μετά την προπόνηση, προκειμένου να αυξήσουν την ινσουλίνη, της οποίας δουλειά είναι να μεταφέρει πρωτεΐνες και λίπος στους μυς. Αλλά τι είδους υδατάνθρακες; «Προφανώς όχι ζάχαρη και μακαρόνια. Οι κύριες πήγες υδατανθράκων που πρέπει να επιλέξεις είναι πλιγούρι βρώμης, καστανό ρύζι, πατάτες, φρούτα και λαχανικά.Με τέτοιου είδους προπόνηση, για κάθε κιλό σωματικού βάρους, τα γραμμάρια υδατανθράκων πολλαπλασιάζονται επί 2. 
Για παράδειγμα, αν είσαι 80 κιλά, χρειάζεσαι 160 γραμμάρια
, τα οποία χωρίζεις σε 4-5 γεύματα. Περισσότερη ποσότητα από αυτό θα αποθηκευτεί σαν λίπος», συμβουλεύει ο Schultz.

H άπαχη πρωτεΐνη αποτελεί το ιερό δισκοπότηρο της αύξησης του μυϊκού όγκου σου. «Η πρόσληψη πρωτεΐνης πριν και μετά την άσκηση οδηγεί σε ταχύ αναβολισμό των μυών. Στο ίδιο χρονικό μοτίβο με τους υδατάνθρακες, συνδύασε και τροφές που περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, όπως αυγά, γαλακτοκομικά, στήθος κοτόπουλο, μπούτι χοιρινό, βοδινό κιλότο και ψάρια πλούσια σε ω3-ω6 λιπαρά οξέα, επειδή συμβάλλουν σε όλες τις μεταβολικές λειτουργίες του σώματος», λέει ο προπονητής.

Τα μυώδη συμπληρώματα

Τώρα που έχεις κάπως κατανοήσει τη σημασία του τι να τρως κάθε 3 ώρες, ας μιλήσουμε για το κρυφό όπλο σου: τα συμπληρώματα.

«Για να αυξήσεις το μυϊκό όγκο σου, μια σκόνη πρωτεΐνης είναι must. Κι επειδή το έντερό σου πιθανώς να μην την αφομοιώσει καλά, μιας και ο οργανισμός σου είναι γενικά αδύναμος, διάλεξε κάποια σκόνη πρωτεΐνης χωρίς προσθήκη σόγιας και καλαμποκιού, χωρίς τεχνητά γλυκαντικά πρόσθετα και εμπλουτισμένη με πεπτικά ένζυμα και προβιοτικά για μέγιστη απορρόφηση», προτείνει ο Schultz.

Άλλη επιλογή σου; Τα αμινοξέα. «Αν ασχολείσαι κάποιο καιρό με την προπόνηση δύναμης, πιθανώς να έχεις ακούσει για τα συμπληρώματα αμινοξέων διακλαδισμένης αλύσου ή BCAA -το μεγάλο μυστικό μεταξύ των bodybuilders», λέει ο Schultz. Πρόκειται για τους δομικούς λίθους των πρωτεϊνών, απορροφώνται γρήγορα και εύκολα, και χρησιμοποιούνται από τους μυς κατά τη διάρκεια της άσκησης. «Τα αμινοξέα είναι φτηνά συμπληρώματα, τα βρίσκεις παντού και μπορείς να τα καταναλώσεις χωρίς να φοβάσαι το στομάχι σου. Για να αποκτήσεις γρήγορα μυς, στόχευσε σε 10-20 γραμμάρια BCAAs, που καταναλώνονται πριν την προπόνηση και στη συνέχεια, κάθε 60-90 λεπτά κατά τη διάρκεια της προπόνησης».

Μερικά ακόμη αποτελεσματικά βοηθήματα για να πυκνώσεις τους μυς σου:

> Κρεατίνη: 0,3 γρ. / κιλό σωματικού βάρους για 5-7 ημέρες, ακολουθούμενες από 5 g / ημέρα.
> Καρνιτίνη: 750 mg και 2000 mg / ημέρα (δύο δόσεις).
> Κιτρουλίνη: 6-8 g, 30-60 λεπτά πριν την άσκηση.
> Βήτα-Αλανίνη: 2-5 g, 30-60 λεπτά πριν την άσκηση.

Το κάθε ένα από αυτά κάνει και μια διαφορετική δουλειά (από αύξηση της ροής του αίματος στο μυϊκό ιστό έως και ενίσχυση της αντοχής σου στην ανύψωση κιλών στο γυμναστήριο), αλλά όλα στοχεύουν σε ένα πράγμα: μυϊκός όγκος. «Όμως, το μόνο που θέλω να κρατήσεις από όλα όσα είπα είναι το εξής: Τα συμπληρώματα δεν αποτελούν υποκατάστατα μιας σωστής διατροφής και πως για να έχουν απόδοση, οφείλεις να σηκώνεις βάρη και να τρως καλά -και πολύ», συμβουλεύει ο Schultz.

1megarasp

Πηγή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Φτιάξε σώμα από ατσάλι!
  • Oι 5 ορμόνες που εξουσιάζουν το σώμα σου!
  • Οι μύες που γυμνάζονται στο κολύμπι (video)
  • Πώς θα φτιάξεις σώμα μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο!
  • Αύξηση μυικής μάζας για την περίοδο του χειμώνα!
  • Τι είναι το muscle buffering και γιατί διαλύει την αντοχή των μυών σου
loading...