Προιστορική Διατροφή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σταμάτα να σέρνεις τη γυναίκα από τα μαλλιά, πιάσε μία πέτρα και κάτσε κοντά στη φωτιά για ένα παλαιολιθικό γλέντι. 

Οι άνθρωποι της Παλαιολιθικής Εποχής δεν ζούσαν μόνο τρώγοντας μαμούθ, σου λέει ο John Williams, αρχαιολόγος, ειδικός σε προϊστορικούς πολιτισμούς και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Υπολείμματα τροφίμων που ανακαλύφθηκαν στην τοποθεσία Ohalo II, στις όχθες της Γαλιλαίας, δείχνουν με τι γέμιζαν οι πρόγονοί μας τα πιάτα τους πριν από 23.000 χρόνια. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς κι εσύ να κάνεις το ίδιο.Απλώς, κόψε το junk food και φάε μη επεξεργασμένα τρόφιμα. 

Η αυθεντική παλαιολιθική δίαιτα

1. Ψάρια 

Στην τοποθεσία βρέθηκαν κόκαλα ψαριών του γλυκού νερού -κυρίως πέρκες- ενώ βρέθηκε και τμήμα ενός διχτυού. 

2. Φρούτα  

Οι άνθρωποι του οικισμού Ohalo II μάζευαν σύκα, σταφύλια και μία ποικιλία χουρμά που ευδοκιμούσε στην περιοχή. Αυτά τα παλαιολοθικά σνακ τους παρείχαν σάκχαρα για γρήγορη ενέργεια και πολλές ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες.  

3. Δημητριακά

Αγριες ποικιλίες δημητριακών, όπως το κριθάρι και το σιτάρι, ήταν βασικά στοιχεία της διατροφής τους. Οι σπόροι τους αλέθονταν για να φτιάξουν πλιγούρι. Οι τροφές αυτές ήταν συγγενείς των σημερινών δημητριακών, με τη διαφορά ότι ήταν ελάχιστα επεξεργασμένα.

4. Ελιές

Οι άγριες ελιές συλλέγονταν από τα δέντρα των γύρω λόφων και μαζί με ξηρούς καρπούς τους παρείχαν υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά.

5. Κυνήγι

 

Το κρέας αποτελούσε μεγάλο μέρος της διατροφής των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών της Παλαιολιθικής Εποχής. Στον αρχαιολογικό χώρο βρέθηκαν απομεινάρια από ελάφια και γαζέλες. Ετρωγαν επίσης πολλά υδρόβια πουλιά.

 

www.menshealth.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Ποιος ξηρός καρπός απογειώνει τη διάθεση των ανδρών;
  • Τα λαχανικά με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πρωτεΐνης
  • Τι να τρως για να φτιάξεις six-pack
  • 7 λόγοι που θα σας κάνουν να λατρέψετε τα αχλάδια
  • 6 συμβουλές για σωστή διατροφή μετά το Πάσχα
  • Τα τρόφιμα που μας φέρνουν νύστα μέσα στην ημέρα
loading...