Η πιο αποτελεσματική δίαιτα για σωστή απώλεια βάρους

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Αν κάνετε google τη φράση «καλύτερη δίαιτα για αδυνάτισμα» ή, εναλλακτικά, «best diet for weight loss», θα έρθετε αντιμέτωποι με περισσότερα από 11.200.000 αποτελέσματα.

Και σχεδόν όλα τους θα έχουν από μια διαφορετική άποψη σχετικά με το ποια είναι η καλύτερη δίαιτα για απώλεια βάρους. Κάποιοι υποστηρίζουν πως οι χαμηλές σε λιπαρά δίαιτες είναι η σωστή λύση, άλλοι επιμένουν πως οι υδατάνθρακες, η ζάχαρη ή η γλουτένη είναι τα μικρά σατανικά ξωτικά που στενεύουν τα ρούχα σας κάθε βράδυ ενώ κοιμάστε. Μια εξίσου δημοφιλής προσέγγιση, είναι το μέτρημα των θερμίδων. Βέβαια, από την άλλη, η διαλείπουσα νηστεία είναι η νέα τάση της εποχής που ασπάζονται ολοένα και περισσότεροι.

Ας πατήσουμε λίγο φρένο εδώ. Παρότι σίγουρα υπάρχουν ξεκάθαρα υπέρ και κατά σε κάθε προσέγγιση, στο τέλος, η πλειονότητα των ειδικών και των σχετικών ερευνών που έχουν γίνει πάνω στο θέμα συγκλίνει σε μία κοινή απόφαση: το να βασίζεσαι αποκλειστικά σε όλες αυτές τις λεπτομέρειες, είναι το αντίστοιχο του «βλέπω το δέντρο και χάνω το δάσος». Και αυτό επειδή, για να το θέσουμε απλά, η καλύτερη δίαιτα για να χάσουμε βάρος είναι η δίαιτα στην οποία μπορούμε πραγματικά να μείνουμε πιστοί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όχι για μια εβδομάδα ή για ένα μήνα, αλλά για πάντα.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Το 2014, όταν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο εξέτασαν 59 επιστημονικά άρθρα για την απώλεια βάρους, συμπεριλαμβανομένων 48 τυχαίων μελετών ελέγχου, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η καλύτερη δίαιτα είναι αυτή που οι άνθρωποι μπορούν να τηρήσουν μακροπρόθεσμα. Επιπροσθέτως, μια έρευνα που είχε γίνει από το JAMA (The Journal of the American Medical Association) απέδειξε πως οι άνθρωποι που ακολουθούσαν τις δίαιτες Atkins, Ornish, Weight Watchers και τη δίαιτα Ζώνης επί ένα χρόνο, έχασαν όλοι τους παρόμοιες ποσότητες βάρους -αν και μιλάμε για μέτριες ποσότητες που οφείλονταν σε χαμηλά επίπεδα τήρησης της δίαιτας. Ωστόσο, όσοι συνέχισαν τη δίαιτά τους πέρα από αυτό το χρονικό διάστημα, έχασαν σημαντικά περισσότερο βάρος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ικανότητά μας να ακολουθήσουμε μια δίαιτα είναι μεγαλύτερος παράγοντας πρόβλεψης επιτυχίας απώλειας βάρους απ' ότι η ίδια η δίαιτα που θα διαλέξουμε.

«Ο κόσμος έχει αυτές τις απίστευτα ισχυρές απόψεις εναντίον του λίπους ή των υδατανθράκων» λέει ο ερευνητής παχυσαρκίας Tim Church, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του ACAP Health Consulting και καθηγητής προληπτικής ιατρικής στο Pennington Biomedical Research Center στο Louisiana State University. «Παρά την ατελείωτη λίστα των best seller βιβλίων που κυκλοφορούν σχετικά με την απώλεια βάρους, δεν υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα μακροθρεπτικά συστατικά που κερδίζουν τα υπόλοιπα».

Ούτως ή άλλως, αν βάλουμε στην άκρη όλες τις κομπογιαννίτικες συμβουλές και τα μαντζούνια, αν καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες από όσες καίμε καθημερινά, θα χάσουμε βάρος. Οπότε, γιατί να μην τις κόψουμε με έναν εφικτό για εμάς τρόπο;

«Δεν παίρνεις 10 κιλά μέσα σε ένα βράδυ. Θέλει χρόνο. Το ίδιο ισχύει και για το να χάσεις 10 κιλά», λέει ο διαιτολόγος και ειδικός στην ενδυνάμωση και τη συντήρηση του σώματος, Albert Matheny. «Η συνέπεια και η αλλαγή του τρόπου ζωής σε βάθος χρόνου είναι αυτά που οδηγούν σε μια επιτυχημένη απώλεια βάρους και μια σωστή υγεία».

Διαβάστε επίσης: Nα γιατί οι δίαιτες μου αποτύγχαναν πάντα στο παρελθόν
Συν τοις άλλοις, ακόμα και αφού χάσουμε βάρος, τα ένα με δύο τρίτα όσων κάνουν δίαιτα τείνουν να παίρνουν πίσω περισσότερα κιλά από όσα έχασαν, σύμφωνα με μια έρευνα του University of California. Η ανάκτηση βάρους είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που πολλοί άνθρωποι που κάνουν δίαιτα υποτιμούν. Και πρόκειται για ένα πρόβλημα που προκύπτει από τη συνήθεια να κόβουμε την όποια δίαιτα κάνουμε επειδή συμπληρώσαμε τον υποτιθέμενο αριθμό ημερών που έπρεπε να κρατήσει.

«Αν δεν μπορείτε να τρώτε με ένα συγκεκριμένο τρόπο για το υπόλοιπο της ζωής σας, η εν λόγω δίαιτα είναι μια άσκηση ματαιότητας», λέει ο Church. «Βρείτε έναν τρόπο διατροφής που θα γίνει η νέα σας συνήθεια, ο νέος σας τρόπος ζωής. Ο στόχος είναι να βρείτε ένα τρόπο ζωής που συμπτωματικά θα βελτιώσει και την απώλεια βάρους σας. Αυτό είναι το πρόγραμμα που πραγματικά θα πετύχει».

Με ποια δίαιτα μπορείτε να κολλήσετε;

Αυτή είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου, σωστά; Και, όπως μπορείτε μάλλον να καταλάβετε, η απάντηση διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, κάθε βιώσιμη δίαιτα πρέπει να πληρεί συγκεκριμένα κριτήρια.

1. Να είναι υγιεινή

Αυτό μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά είναι σημαντικό να μην παραλείπουμε συγκεκριμένες διατροφικές ομάδες ή να μην τρεφόμαστε με έτοιμα διαιτητικά πακέτα απλά και μόνο επειδή είναι εύκολο. Η καλύτερη προσέγγιση εστιάζει όχι μόνο στην απώλεια βάρους αλλά και στην υγεία. Γιατί, ποιο το όφελος του να αδυνατίσετε αν μαζί με τα κιλά χάσετε και την υγεία σας;

2. Να έχει ως κλειδί τις μικρές αλλαγές

«Μια δίαιτα πρέπει να περιλαμβάνει μικρές αλλαγές σε πολλούς τομείς, αντί τεράστιες αλλαγές σε έναν τομέα», λέει ο Matheny. Για παράδειγμα, να τρώτε λαχανικά σε κάθε γεύμα, να μειώσετε την επεξεργασμένη ζάχαρη και να μην αφήνετε τον εαυτό σας να τσιμπολογά ασύστολα ανάμεσα στα βασικά γεύματα. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις εύκολες και πρακτικές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στη διατροφή σας.

3. Να σας παρέχει τα σωστά εργαλεία

Κάθε δίαιτα που αξίζει τις θερμίδες της δεν σας λέει απλά τι πρέπει και τι δεν πρέπει να φάτε. Σας δίνει τα εργαλεία να αντιμετωπίσετε τις διατροφικές παγίδες, σας μαθαίνει να αγαπάτε τα υγιεινά φαγητά, σας βοηθά να αντιμετωπίζετε τη συναισθηματικά υπερφαγία και να υπολογίζετε σωστά την αληθινή πείνα. Αυτές οι ικανότητες είναι ζωτικής σημασίας ώστε να μείνετε πιστοί σε μια δίαιτα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στη HuffPost US

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • 10 συμβουλές για να μπεις στο χειμωνιάτικο τζιν χωρίς να πεινάσεις
  • Η δίαιτα της Μεγάλης Εβδομάδας
  • Το άγνωστο superfood που σε βοηθάει να ελέγξεις το βάρος σου!
  • Οι κορυφαίες τροφές χωρίς υδατάνθρακες για δίαιτα (λίστα)
  • Μήπως δεν πρέπει να ξαναγεμίζουμε το πλαστικό μπουκάλι του νερού;
  • 5 τρόποι για ευκολότερη απώλεια σωματικού λίπους
loading...