Τι μπορείτε να κάνετε στην Αθήνα τον Αύγουστο!

  • Κατηγορία Summer fun
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού η πρωτεύουσα γίνεται πιο ανθρώπινη και προκαλεί τους φανατικούς οπαδούς της να την ανακαλύψουν...

 
Η Αθήνα τον καυτό μήνα Αύγουστο έχει το δικό της φανατικό κοινό. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιμένουν ότι η πρωτεύουσα γίνεται τώρα πιο ανθρώπινη και ότι καταφέρνει να κερδίσει μια μάχη σε έναν πόλεμο εντυπώσεων στον οποίο συστηματικά χάνει όλους τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου.
 
Αδειοι δρόμοι, αισθητά λιγότερο νέφος, μικρότερες ουρές στις δημόσιες υπηρεσίες και πιο ανθρώπινοι ρυθμοί στην καθημερινότητά της είναι μερικά από τα θετικά στοιχεία τα οποία αντιπαραθέτουν πολλοί κάτοικοι σε εκείνους που ισχυρίζονται ότι η Αθήνα συνεχίζει να ζει ακόμη και τον Αύγουστο σε αγχωτικούς ρυθμούς και ότι όλα αυτά τα περί έρημης πόλης δεν είναι παρά ένας μύθος του παρελθόντος.
 
Ενα είναι σίγουρο: ότι τα τελευταία χρόνια η Αθήνα δεν αδειάζει τον Αύγουστο μόνο από τους κατοίκους της αλλά και από τους τουρίστες. Ενώ παλαιότερα οι περισσότεροι από αυτούς περνούσαν από την Αθήνα, έστω και για λίγες ημέρες προτού πάρουν το αεροπλάνο για τα νησιά, τώρα πηγαίνουν κατευθείαν εκεί με τις δεκάδες νέες πτήσεις που έχουν δρομολογηθεί. Η πόλη προκαλεί λοιπόν όσους παραμένουν εντός των τειχών της τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού να ανακαλύψουν με την ησυχία τους πού σταματά η πραγματικότητα και πού αρχίζει η μοντέρνα μυθολογία της. 
 
 
Περίπατοι στη συνοικία των θεών
 
Ενας καλός τρόπος για να ξεδιπλωθεί μπροστά στα μάτια μας το καλοκαιρινό μεγαλείο της Αθήνας ­ όπου αυτό επιβιώνει ακόμη ­ είναι να κάνουμε έναν απλό περίπατο στο κέντρο της. Κατά έναν πολύ περίεργο τρόπο οι γνωστές μας θορυβώδεις γειτονιές αποκτούν άλλη σημασία όταν ξεγυμνώνονται από τις μάζες του κόσμου που συνήθως τις πνίγουν. Ξαφνικά ανακαλύπτουμε πόσο λίγο πραγματικά τις γνωρίζουμε και πόσο περισσότερο μπορούμε να τις αγαπήσουμε.
 
Ενας από τους ωραιότερους περιπάτους στην Ευρώπη αρχίζει από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο και καταλήγει στο νεκροταφείο του Κεραμεικού. Σε πολύ μικρή απόσταση από το στάδιο ο αρχαιολογικός χώρος του ναού του Ολυμπίου Διός είναι κατά γενική ομολογία ένας από τους λιγότερο δημοφιλείς μεταξύ των Αθηναίων. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, τον έχουν επισκεφθεί λιγότεροι Αθηναίοι ακόμη και από όσους έχουν ανέβει στην Ακρόπολη. Δηλαδή ελάχιστοι.
 
Απέναντι ακριβώς βρίσκεται η Πύλη του Αδριανού μπροστά στην είσοδο της Πλάκας. Παραμένει μυστήριο γιατί σε αυτό το τόσο κεντρικό και μεγάλης τουριστικής σημασίας σημείο δεν λέει να στεριώσει ένα απλό πεζοδρόμιο, ώστε να μην περπατούν στη λάσπη οι περαστικοί και οι τουρίστες. Στη συμβολή της λεωφόρου Συγγρού και της Διονυσίου Αρεοπαγίτου έγιναν πρόσφατα τα αποκαλυπτήρια της προτομής της Μελίνας Μερκούρη σε μια εποχή όπου οι περισσότεροι κάτοικοι έλειπαν και άκουσαν αυτό το γεγονός από τις ειδήσεις.
 
Προχωρούμε στην Πλάκα, όπου είναι αισθητή η απουσία μεγάλων γκρουπ τουριστών, τα οποία σε άλλες εποχές πλημμύριζαν τα στενά δρομάκια της και γέμιζαν τις ταβέρνες και τα κλαμπ. Εδικά το μεσημέρι η συνοικία των θεών φαίνεται να παίρνει μια εντελώς αντιεμπορική σιέστα.
 
Περνάμε από το γραφικό Μετόχι του Παναγίου Τάφου, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά, καθώς και τον ιερό ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην οδό Κυδαθηναίων. Ανεβαίνουμε τις ρίζες του ιερού βράχου της Ακρόπολης, ως τα Αναφιώτικα, στη δροσιά μιας από τις ελάχιστες γειτονιές της Αθήνας που διατηρεί τη ρομαντική ατμόσφαιρα του παρελθόντος με στενά δρομάκια και γραφικές αυλές γεμάτες βασιλικούς και βουκαμβίλιες. Μαζί με το ξύπνημα της νοσταλγίας μας υποδέχεται και μια συγκλονιστική θέα της βορειοανατολικής πλευράς της πόλης.
 
Λίγο πιο χαμηλά συναντούμε το πρόσφατα αναπαλαιωμένο τουρκικό χαμάμ. Και αυτή η γειτονιά έχει αλλάξει εντυπωσιακά ως το μνημείο του Λυσικράτη. Σημείο συνάντησης των τουριστών είναι, εκτός από τη Μητρόπολη, και το προαύλιο του ιερού ναού του Αγίου Ελευθερίου. Στην οδό Ερμού η κίνηση αυτή την εποχή είναι σχετικά μικρή μπροστά στην εκκλησία της Καπνικαρέας. Στην Αγία Ειρήνη στην οδό Αιόλου, η οποία είναι γνωστή για μια από τις καλύτερες χορωδίες της χώρας, βρίσκονται τα υπαίθρια ανθοπωλεία που ομορφαίνουν την πλατεία της και μας υπενθυμίζουν ότι τώρα έχουμε άφθονο χρόνο να ασχοληθούμε επιτέλους με τα φυτά μας.
 
Από τις ωραιότερες πλατείες της Πλάκας είναι οι Αέρηδες, με εστιατόρια και καφέ που γεμίζουν κυρίως τις απογευματινές ώρες. Λίγο πιο κοντά στην πολύχρωμη πλατεία Μοναστηρακίου βρίσκονται το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και το τζαμί της παλιάς αγοράς. Μέσω της οδού Ηφαίστου φτάνουμε στην πλατεία Αβησσυνίας που συνεχίζει να αντιστέκεται στον χρόνο και στην οποία συνυπάρχουν αρμονικά παλαιοπωλεία, ουζερί, αλλά και κάποια πιο νέα στέκια που έχουν κάνει πρόσφατα την εμφάνισή τους.
 
Η βόλτα μας συνεχίζεται στην Αρχαία Αγορά και στον γραφικό περιμετρικό δρόμο τηςΑκρόπολης με μοναδική θέα προς τη δυτική πλευρά της Αθήνας και το ηλιοβασίλεμα. Μια καλή δικαιολογία για να μην ανέβουμε στην Ακρόπολη είναι η ζέστη του αυγουστιάτικου μεσημεριού. Το απόγευμα όμως;
 
Φτάνοντας στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου μπορούμε να ανηφορίσουμε τον λόφο του Φιλοπάππου και να προσέξουμε ότι μαζί με τους ξερούς θάμνους και τον κίνδυνο πυρκαϊάς ξεριζώθηκε και ένα κομμάτι από τον ρομαντισμό μας. Από εδώ, ανάλογα με την πνευματική ή σωματική δίψα μας, μπορούμε να κατηφορίσουμε προς τα θέατρα Ηρώδου του Αττικούκαι Διονύσου ή να κατευθυνθούμε προς το Θησείο με τα δεκάδες μικρά μπαράκια που γεμίζουν την πλατεία του με νεαρόκοσμο.
 
Η περιήγησή μας στο κέντρο της πόλης καταλήγει στο νεκροταφείο του Κεραμεικού και στην αναβαθμισμένη περιοχή του Γκαζιού με τους νέους εκθεσιακούς χώρους, τα κοσμικά εστιατόρια και τα μπαρ που ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο αλλάζοντας και αυτή τη γειτονιά της Αθήνας, μιας πόλης που ζει στη μυθολογία του Αυγούστου. 
 
 
Για ουζάκι στην Καισαριανή και στην Πειραϊκή
 
Ενα ούζο στη σκιά του απομεσήμερου ή στο ηλιοβασίλεμα κλείνει μέσα του τη γεύση και το άρωμα του ελληνικού καλοκαιριού και έχει τη μαγική δύναμη να μας ταξιδεύει νοερά πέρα από τα σύνορα της πόλης
 
Στην αναβαθμισμένη γειτονιά του Ψυρρή τα ουζερί και τα μεζεδοπωλεία είναι ως γνωστόν πολύ φροντισμένα αλλά και υπερβολικά ακριβά. Αυτή την εποχή δεν είναι όλα ανοιχτά αλλά μερικά από αυτά λειτουργούν ακόμη για τους εναπομείναντες κατοίκους της Αθήνας. Η μόδα του Ψυρρή ξεκίνησε από την πλατεία Αβησσυνίας στο Μοναστηράκι και το «ΚαφέΑβησσυνία» όπου συνεχίζει να τραγουδά κάθε Σαββατοκύριακο η μοναδική Βούλα Πελεκάνου με συνοδεία ένα ντέφι, ένα ακορντεόν και πολύ κέφι. Πρόκειται ίσως για την πιο αυθεντική γωνιά της Αθήνας όπου τα παλιά ελληνικά τραγούδια ακούγονται καλύτερα από οπουδήποτε αλλού. Μοναδική παραφωνία η δυνατή μουσική από τα διπλανά μαγαζιά, γεγονός που βρίσκει αντίθετους όλους τους ρομαντικούς φανατικούς φίλους της πλατείας.
 
Η πλατεία της Καισαριανής είναι ένα άλλο σημείο στο οποίο μπορούμε να γευτούμε φρέσκους θαλασσινούς μεζέδες με το ούζο ή το κρασί μας και το οποίο γεμίζει κόσμο ακόμη και τις ημέρες του Αυγούστου όταν οι περισσότεροι κάτοικοι λείπουν. Εδώ δημιουργείται μια γιορτινή ατμόσφαιρα κυρίως από τις παρέες των μικρών παιδιών που παίζουν δίπλα στις ταβέρνες και γεμίζουν την πλατεία με ζωντάνια.
 
Στο Κερατσίνι κοντά στην παραλία τα ουζάδικα είναι παραταγμένα το ένα δίπλα στο άλλο και τροφοδοτούνται πάντα με φρέσκα ψάρια από τη γειτονική ιχθυόσκαλα. Πρόκειται για ένα αγαπημένο σημείο τόσο για τους κατοίκους των κοντινών περιοχών όσο και πολλών άλλων από ολόκληρη την Αθήνα.
 
Στο Αιγάλεω η οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι γνωστή για τα ουζάδικα και τις ταβέρνες που προσφέρουν φρέσκο ψάρι και θαλασσινά. Και εδώ παρατηρείται αρκετή κίνηση και αρκετοί επισκέπτες χρειάζεται να περιμένουν λίγο για να βρουν τραπέζι.
 
Στο Χαϊδάρι η οδός Καραϊσκάκη είναι γεμάτη διάφορα μεζεδοπωλεία και ουζερί τα οποία προσφέρουν θαλασσινούς μεζέδες, καλό κρασί και ούζο. Στα Κουνέλια, τον λόφο επάνω από το Χαϊδάρι, λειτουργεί ένα πολύ όμορφο καφέ με συναρπαστική θέα της Αθήνας.
 
Μια από τις ωραιότερες γωνιές της Αττικής είναι η Πειραϊκή στον Πειραιά με τον φροντισμένο παραθαλάσσιο δρόμο, το πανέμορφο λιμανάκι της Αφροδίτης και πολλά ταβερνάκια και ουζερί για μεζέδες, ψάρι και ούζο. Το «Ακρί» είναι μια ταβέρνα με κασιώτικη κουζίνα στην οποία δοκιμάσαμε μερικούς από τους πιο νόστιμους μεζέδες. Πολύ κοντά δίπλα από την πύλη της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στην «Ταβέρνα της Μαργαρώς» θα βρείτε πάντα φρέσκες γαρίδες που είναι η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού και που συνοδεύουν το καλό χύμα κρασί και το ούζο.
 
Μια άλλη γειτονιά με πολλά κέντρα αναψυχής και ουζερί είναι η κεντρική πλατεία στοΜπουρνάζι όπου παρατηρείται πολύ μεγάλη κίνηση. Πρόκειται για μια περιοχή της οποίας τα τελευταία χρόνια η δημοτικότητα έχει ανέβει κατακόρυφα ανάμεσα στους κατοίκους των δυτικών περιοχών και όχι μόνο. 
 
 
Γραφικές οάσεις για ερωτευμένους
 
Ο Εθνικός Κήπος αποτελεί το στολίδι των πάρκων της πόλης με τους αναβαθμισμένους κήπους αλλά και τους υπόλοιπους χώρους του. Εδώ λειτουργεί βοτανικό μουσείο και παιδική βιβλιοθήκη ενώ το μικρό καφέ απέναντι από το Προεδρικό Μέγαρο είναι μια μικρή γραφική όαση στο κέντρο για καφέ ή κρύα μπίρα σε ένα πραγματικά γαλήνιο περιβάλλον.
 
Το Πεδίον του Αρεως προσφέρεται για βόλτα, κυρίως τα απογεύματα όταν κάνει περισσότερη δροσιά, ενώ στον λόφο του Στρέφη ο δήμος έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στη διαμόρφωση των χώρων στην ανατολική πλευρά. Εδώ γίνονται συχνά και μικρές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο υπαίθριο θέατρο.
 
Ο λόφος Λυκαβηττού συνεχίζει να είναι από τα πιο αγαπημένα σημεία της Αθήνας για τους ρομαντικούς και ερωτευμένους κατοίκους της. Μια ματιά στην πόλη από ψηλά μας δίνει άλλη εικόνα, που ενώ την ημέρα μοιάζει τρομερή, το βράδυ γεμίζει μαγεία από τα εκατομμύρια φώτα της πρωτεύουσας.
 
Ενα άλλο σημείο με μοναδική θέα βρίσκεται στο όρος Αιγάλεω στο οποίο φτάνουμε ακολουθώντας τον δρόμο που πάει στο Σχιστό. Από εκεί μπορούμε να δούμε, όταν ο καιρός είναι καλός, ακόμη και τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Ειδικά την ώρα που δύει ο ήλιος το σκηνικό είναι πραγματικά μοναδικό.
 
Στο πάρκο της βυζαντινής μονής Δαφνίου μπορούμε να θαυμάσουμε τα υπέροχα μωσαϊκά του μοναστηριού και το όμορφο φυσικό περιβάλλον, λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της Αθήνας
 
 
Περιήγηση στην Ιστορία
 
Αποστασιοποιημένοι πλέον από το άγχος της ξενάγησης και του εκπαιδευτικού χαρακτήρα που είχαν στο... μαθητικό μυαλό των περισσοτέρων οι επισκέψεις στα μουσεία της Αθήνας, οι εναπομείναντες στο κλεινόν άστυ αυγουστιάτικα θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τη μοναδική ευκαιρία να περιηγηθούν σε κάποια από αυτά ­ σε όσα τουλάχιστον παραμένουν ανοιχτά ­ και να ανακαλύψουν την «άλλη πόλη μες την πόλη» όπως λέει και το τραγούδι.
 
Αρχής γενομένης από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Πατησίων 44, τηλ.: 8217.717) όπου εκτίθενται μερικά από τα σπουδαιότερα ευρήματα της ελληνικής αρχαιότητας. Θησαυροί από τους τάφους των Μυκηνών, τοιχογραφίες από την αρχαία πόλη της Θήρας, μοναδικά έργα γλυπτικής τέχνης αλλά και μια πρωτότυπη έκθεση με θέμα τη διατροφή των προγόνων μας είναι μερικά από τα εκθέματα του μουσείου. Η έξοδος από το Αρχαιολογικό πιθανόν να σας βρει με το δίλημμα: να απολαύσετε έναν καφέ στον κλασικό κήπο ή να επισκεφτείτε και το παρακείμενο Επιγραφικό Μουσείο (Τοσίτσα 1) όπου φυλάσσονται χιλιάδες επιγραφές σκαλισμένες σε πέτρα και μάρμαρο από τον 6ο π.Χ. αιώνα.
 
Αν πάλι θέλετε να δείτε μια άλλη πτυχή του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, κάνετε ένα οδοιπορικό στα ουκ ολίγα μουσεία πέριξ της Ακροπόλεως. Από τον Παρθενώνα, τον ναό της Απτέρου Νίκης και το Ερέχθειο ως το Μουσείο της Ακρόπολης επάνω στον βράχο (με ευρήματα και απομεινάρια από τα περίφημα μάρμαρα του ναού) και ως το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς (από την οδό Αδριανού) ακολουθήστε τη δική σας διαδρομή και αφεθείτε απλώς στον πλούτο των εκθεμάτων και στο αίσθημα του θαυμασμού και του δέους που γεννά η επαφή με την τέχνη και τον πολιτισμό των προγόνων. Υπάρχει πάντα και η πρακτική εναλλακτική λύση να ακολουθήσετε κάποιο οργανωμένο γκρουπ τουριστών και να ακούσετε εν τάχει την ιστορία του Περικλή και των συγχρόνων του...
 
Η κάθοδος από την Ακρόπολη μπορεί επίσης να συνδυαστεί με την επίσκεψη τόσο στοΜουσείο Κανελλοπούλου (Θεωρίας 12 και Πανός, Πλάκα, τηλ.: 3212.313) όσο και στοΜουσείο Λαϊκών Οργάνων του Φοίβου Ανωγειαννάκη (πλατεία Αέρηδων, τηλ.: 3250.198). Στο μεν πρώτο υπάρχουν αξιόλογα ευρήματα της αρχαιότητας αλλά και των πρώτων χριστιανικών χρόνων, στο δε δεύτερο εκτίθεται μια πρωτότυπη συλλογή από 1.200 μουσικά όργανα από τον 18ο αιώνα ως τις ημέρες μας ­ αξίζει να αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας για να ακούσετε ήχους της μουσικής κλίμακας και τεχνικές παιξίματος των οργάνων της έκθεσης.
 
Η «περιήγηση» στην ελληνική αρχαιότητα δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει μια στάση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, τηλ.: 7228.321) όπου τον πρώτο... χώρο στην έκθεση έχουν τώρα (και ως τις 5.9) οι τοιχογραφίες των μινωικών ανακτόρων και τα άλλα ευρήματα του πολιτισμού της μινωικής Κρήτης. Ανάμεσα στα σημαντικά εκθέματα, τα δείγματα αγγειοπλαστικής και ζωγραφικής τέχνης των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων, τα χάλκινα και χρυσά κοσμήματα της Σκύρου και ο θησαυρός της Κέρου ­ η μεγάλη συλλογή κυκλαδικής τέχνης βρίσκεται προς το παρόν στο μουσείο Reina Sofia της Μαδρίτης. Στο κοντινό Βυζαντινό Μουσείο (Βασιλίσσης Σοφίας 22, τηλ.: 7211.027) παραμένετε μεν στο Κολωνάκι, αλλάζετε δε χρονική περίοδο καθώς οι αρχαίοι είναι πια πολύ μακρινό παρελθόν ακόμη και για τους βυζαντινούς αυτοκράτορες και τον λαό τους. Το κτίριο βρίσκεται υπό εργασίες συντήρησης και επέκτασης αλλά στο κεντρικό οικοδόμημα θα δείτε εκλεκτά εκθέματα της θρησκευτικής και κοσμικής τέχνης του Βυζαντίου. Η παλαιοχριστιανική βασιλική, ο σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο ναός και το μονόχωρο μεταβυζαντινό παρεκκλήσι αναπαρίστανται κοσμημένοι με γλυπτά, τοιχογραφίες και ιερά σκεύη, ενώ σε περίοπτη θέση βρίσκονται οι βυζαντινές εικόνες.
 
Κατηφορίζοντας προς Ομόνοια, το Ιλίου Μέλαθρον, η οικία του Σλίμαν στην Αθήνα χτισμένη από τον συμπατριώτη του τον Τσίλερ τραβά ούτως ή άλλως την προσοχή. Νεοκλασικό με δύο εξώστες και σκιερό κήπο προς την Πανεπιστημίου, το κτίριο φιλοξενεί πλέον τα περίπου 600.000 νομίσματα από την αρχαιότητα, τη ρωμαιοκρατία, το Βυζάντιο, τον Μεσαίωνα και ως τις ημέρες μας. Μια βιβλιοθήκη με 12.000 τόμους συγγραμμάτων νομισματικής, ιστορίας και σιγιλλογραφίας καθιστά το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών (Πανεπιστημίου 10-12, τηλ.: 3643.774) πόλο έλξης μελετητών και μη της ιστορίας του νομίσματος.
 
Αν πάλι σας γοητεύει η ιστορία του θεάτρου αλλά και για όσους το υπηρετούν το Θεατρικό Μουσείο (Ακαδημίας 50, τηλ.: 3629.430) είναι ο... φυσικός σας χώρος. Στις μικρές του αίθουσες παρουσιάζονται μέσα από τα προγράμματα, τα κείμενα και τον τύπο της εποχής, τα κοστούμια και τις φωτογραφίες τόσο ο χώρος του θεάτρου όσο και των κορυφαίων ηθοποιών του αιώνα μας. Τα καμαρίνια της Κατίνας Παξινού, του Αλέξη Μινωτή, της Ελλης Λαμπέτη, μεταξύ άλλων, με τα αγαπημένα τους αντικείμενα και ρούχα είναι από τις πιο γεμάτες εικόνες που αποκομίζει ο επισκέπτης.
 
Και αν τέλος θέλετε να νιώσετε ότι μπαίνετε και εσείς στο τρένο της... μεγάλης φυγής από την πρωτεύουσα, μια επίσκεψη στο Μουσείο Τρένων (Σιώκου 4 και Λιοσίων, τηλ.: 5246.580) ίσως σας κάνει να νιώσετε καλύτερα. Σπάνιες εικόνες και χάρτες της επέκτασης των γραμμών ανά την Ελλάδα, η παλαιότερη ατμομηχανή που σώζεται από το 1883, δεκάδες αυθεντικά μεταφορικά είδη, το ιστορικό τραμ της Μελίνας Μερκούρη από την ταινία «Ποτέ την Κυριακή», εκθέματα αλλοτινών εποχών από την εποχή του Τρικούπη ως τις ημέρες μας, παρασύρουν τον επισκέπτη σε ένα νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν των ελληνικών σιδηροδρόμων.
 
 
Οι τόποι συνάντησης των φανατικών αναγνωστών
 
Για όσους επιθυμούν να διευρύνουν τους πνευματικούς ορίζοντές τους και να ασχοληθούν τον μήνα των διακοπών και της ραστώνης με το διάβασμα υπάρχουν ορισμένες βιβλιοθήκες στο κέντρο της Αθήνας και στην περιφέρεια, οι οποίες είναι ανοιχτές για το βιβλιόφιλο κοινό. Οι περισσότερες λειτουργούν και ως δανειστικές βιβλιοθήκες ­ σε περίπτωση δανεισμού βιβλίων ο ενδιαφερόμενος οφείλει να προσκομίσει την αστυνομική ταυτότητά του για να αποκτήσει την απαιτούμενη κάρτα μέλους.
 
Η Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της πόλης των Αθηνών έχει κλειστές τις πόρτες της λόγω καταμέτρησης των βιβλίων. Οι τρεις ανακοινώσεις που είναι αναρτημένες στην κεντρική είσοδο... παραπλανούν το κοινό αναφορικά με τις ώρες και τις ημέρες λειτουργίας της. Στην πρώτη ανακοίνωση αναφέρεται ότι γίνεται καταμέτρηση βιβλίων της Νομικής ως και την 1η Αυγούστου. Στη δεύτερη γίνεται αναφορά για την καταμέτρηση των τίτλων εφημερίδων από τα μέσα Ιουλίου, ενώ η τρίτη ανακοίνωση αναφέρεται στην καταμέτρηση βιβλίων της νεοελληνικής φιλολογίας από τις 16 Αυγούστου ως το τέλος Φεβρουαρίου 2000. Για τον ενδιαφερόμενο αναγνώστη παραμένει τελικά άγνωστο πότε και ποιους μήνες λειτουργεί η εθνική βιβλιοθήκη της χώρας.
 
Η Μπενάκειος Βιβλιοθήκη στεγάζεται στην Παλαιά Βουλή. Είναι ανοιχτή όλες τις εργάσιμες ημέρες τις πρωινές ώρες από 9.00 π.μ. ως 1.00 μ.μ. Την Τρίτη είναι ανοιχτή και το απόγευμα από 6.00 μ.μ. ως 8.00 μ.μ., (τηλ.: 3235.030).
 
Η Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων στην πλατεία Κοτζιά παραμένει κλειστή τον μήνα Αύγουστο. Για τους δεινούς αναγνώστες όμως υπάρχει το παράρτημα στην οδό Πανόρμου 57 στο έβδομο διαμέρισμα. Λειτουργεί όλες τις εργάσιμες ημέρες από 9.00 π.μ. ως 2.00 μ.μ., (τηλ.: 6983.905).
 
Η Παιδική Βιβλιοθήκη Εθνικού Κήπου, μια από τις ελάχιστες παιδικές βιβλιοθήκες στο κέντρο της Αθήνας, λειτουργεί μέσα στον Εθνικό Κήπο. Στεγάζεται σε ένα μικρό γραφικό οίκημα και διαθέτει αξιόλογη συλλογή παιδικών βιβλίων και ταινιών (5.000 τίτλοι). Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με διάφορες δραστηριότητες, όπως ζωγραφική, ανάγνωση παραμυθιών και οργάνωση παιχνιδιών. Η βιβλιοθήκη λειτουργεί τις ώρες που ο Εθνικός Κήπος είναι ανοιχτός και όλες τις ημέρες της εβδομάδας εκτός Δευτέρας.
 
* Στην περιφέρεια του Δήμου Αθηναίων λειτουργούν αρκετές δημοτικές βιβλιοθήκες.
 
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κηφισιάς στεγάζεται στη βίλα Αμαρυλλίδα στο νεοκλασικό κτίριο όπου βρίσκεται και το Μουσείο Γεωργίου Δροσίνη. Διαθέτει μια πλούσια συλλογή βιβλίων (16.000 τίτλοι), η οποία καλύπτει πολλούς τομείς θεωρητικών επιστημών, όπως επίσης βιβλία ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας. Αξιόλογη είναι επίσης η συλλογή ξενόγλωσσων βιβλίων για παιδιά. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές της βιβλιοθήκης παρέχουν δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης στο Internet. Οι ώρες λειτουργίας της βιβλιοθήκης ως τις 14 Αυγούστου είναι: Δευτέρα ως Σάββατο από 8.00 π.μ. ως 2.00 μ.μ., ενώ Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή και τις απογευματινές ώρες από 6.00 μ.μ. ως 8.00 μ.μ. Μετά τις 14 Αυγούστου η βιβλιοθήκη ακολουθεί το χειμερινό ωράριο με περισσότερες ώρες λειτουργίας. (Διεύθυνση: Αγίων Θεοδώρων και Διομήδη Κυριακού, τηλ.: 8012.642.)
 
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά στεγάζεται στο δημαρχείο της πόλης στην πλατεία Κοραή. Διαθέτει μια μεγάλη συλλογή ιατρικών, νομικών και λογοτεχνικών βιβλίων. Λειτουργεί όλες τις εργάσιμες ημέρες, τις πρωινές ώρες από 8.00 π.μ. ως 2.00 μ.μ., (τηλ.: 4194.194).
 
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου ίσως είναι από τις λίγες βιβλιοθήκες που παρέχουν στους αναγνώστες τη δυνατότητα να απολαύσουν το διάβασμα σε έναν δροσερό κήπο. Η βιβλιοθήκη στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο με την ονομασία Παλατάκι. Αξιόλογη είναι και η συλλογή παιδικών βιβλίων με 2.500 τίτλους. Λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες από 8.00 π.μ. ως 2.30 μ.μ. Δευτέρα και Πέμπτη είναι ανοιχτή και το απόγευμα από 5.00 μ.μ. ως 8.00 μ.μ. (Διεύθυνση: λεωφόρος Αθηνών και στρατάρχη Καραϊσκάκη, τηλ.: 5821.574) 
 
 
Νύχτες με αγιόκλημα στα θερινά σινεμά
 
Μπορεί ο Λουκιανός Κηλαηδόνης να θεωρούσε, σύμφωνα με το γνωστό αγαπημένο τραγούδι, ότι «οι νύχτες με φεγγάρι μες στα θερινά τα σινεμά» έχουν περάσει ανεπιστρεπτί αλλά περίπου δύο δεκαετίες μετά η άνθηση των θερινών κινηματογράφων φαίνεται να τον διαψεύδει. Περισσότερα από 100 σινεμά (ιδιωτικά, δημοτικά, διατηρητέα) στην Αττική μένουν και αυτό το καλοκαίρι πιστά στο ετήσιο ραντεβού τους με το κοινό.
 
Μέσα σε κήπους, αυλές και ταράτσες όπου ανθίζουν αγιόκλημα και γιασεμιά, εγκαθίστανται όλο και τελειότερα συστήματα ήχου και εικόνας καθώς και αναπαυτικά καθίσματα και τραπεζάκια. Η γαργαλιστική μυρωδιά του ποπ κορν δεν είναι πλέον η μόνη που κυριαρχεί στον χώρο, απεναντίας η μεγάλη ποικιλία των γευστικών προτάσεων των κυλικείων των θερινών σινεμά φαίνεται να αποτελεί τον κρυμμένο άσο, προκειμένου να κρατήσουν ­ αν όχι να έλξουν ­ τους θαμώνες. Στο σύστημα διανομής άλλωστε που καθιέρωσε τα τελευταία χρόνια τις ταινίες πρώτης προβολής και τη θερινή σεζόν, συνεπικουρούμενες πάντα και από τις χειμερινές επιτυχίες, ελάχιστοι αντιστέκονται, όπως οι άνθρωποι του κινηματογράφου Ζέφυρος που εμμένουν σε ταινίες κλασικών δημιουργών (Μπουνιουέλ, Κουροσάβα, Μπέργκμαν). Αν πάλι το δίωρο του θεάματος επιθυμείτε να το συνδυάσετε με... άρτο, οι επιλογές είναι αρκετές ­ και οι προτάσεις μας ενδεικτικές. Το Σινέ Κουζίνα Ψυρρή υπόσχεται γευστικές εκπλήξεις για τους σινεφίλ. Η Αφροδίτη από τη γειτονιά του Ρουφ εγγυάται, εκτός από τον ατμοσφαιρικό χώρο, πιάτα γεμάτα νοστιμιές και πρωτοτυπία. Με δύναμη από την... Κατεχάκη έρχεται ηΚάρμεν προσφέροντας σχεδόν όλα τα είδη της μπίρας με ναυαρχίδα «γνωστή ξανθιά βαρελίσια», δέλεαρ για γνώστες του είδους. Στο Σινέ Παράδεισος στον Κορυδαλλό, οι παραδοσιακές συνταγές έχουν τον πρώτο λόγο ­ κεφτεδάκια, τυρόπιτα στριφτή, σάμαλι και δίπλες είναι μερικά από τα εδέσματα που καθηλώνουν τους θεατές στην οθόνη. Αλλά και στον δημοτικό κινηματογράφο του Ρέντη, το Ονειρο, οι καλλιτεχνικές αναζητήσεις των υπευθύνων συναγωνίζονται τις γαστρονομικές, καθώς μεγάλη ποικιλία από πιάτα με έμφαση στα ψαρικά ­ γαύρο λαδολέμονο και σαρδέλα ψητή ­ μπορεί να συνοδεύσει τους θεατές κατά τη διάρκεια της προβολής. 
 
 
 
Μαγικά ηλιοβασιλέματα και κοντινές παραλίες
 
Εξω από τις πύλες της Αθήνας βρίσκεται ένας ολόκληρος κόσμος που μοιάζει μακρινός αλλά που όμως απέχει τόσο λίγο. Καιρός να τον ανακαλύψουμε
 
Η παραλία της Αγίας Μαρίνας μετά τη Βάρκιζα είναι μια από τις γραφικότερες και καθαρότερες της Νότιας Αττικής και προσφέρεται τόσο για μπάνιο όσο και για φαγητό. Στην ταβέρνα «Ελλήσποντος» σερβίρονται πάντα φρέσκοι μεζέδες που τους διαλέγουμε από έναν δίσκο, καλό χύμα κρασί και ούζο. Πρόκειται για έναν κοντινό προορισμό που σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε κάποιο νησί και όχι σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Αθήνας.
 
Μια άλλη πρόταση για κοντινή εκδρομή είναι και η Σαλαμίνα. Από το Πέραμα μπορούμε να πάρουμε είτε το μικρό καραβάκι της γραμμής είτε το φέρι και σε 10 λεπτά βρισκόμαστε σε ένα νησί που αλλάζει γρήγορα πρόσωπο. Η σύντομη θαλάσσια διαδρομή μας δίνει την αίσθηση ότι ταξιδέψαμε αρκετά έξω από την Αθήνα, χωρίς ωστόσο να χάσουμε την πόλη από τα μάτια μας. Στην Κούλουρη διατηρούνται ακόμη μικρά γραφικά δρομάκια και παλιά σπίτια, ενώ η διαδρομή ως το γραφικότατο μοναστήρι της Φανερωμένης περνά μέσα από τον Πευκιά που ακόμη σώζεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Εδώ βρίσκεται και το σπίτι του Αγγελου Σικελιανού, ακριβώς δίπλα στη θάλασσα μπροστά από το μοναστήρι.
 
Η παραλία του Βαρνάβα στην Ανατολική Αττική ακόμη παραμένει σχετικά ήσυχη από τις ορδές των επισκεπτών της περιοχής και καταφέρνει να διατηρεί τη γραφικότητά της. Επειτα από μια σύντομη γραφική διαδρομή με πολλές στροφές στον δρόμο φτάνουμε στην παραλία στην οποία μπορούμε να απολαύσουμε και ένα γεύμα κοντά στο κύμα σε ένα από τα μικρά ταβερνάκια που λειτουργούν.
 
Τα ηλιοβασιλέματα στο Σούνιο είναι πραγματικά μαγικά. Ενα από τα ωραιότερα σημεία της Αττικής, αν και είναι κατ' εξοχήν τουριστικό, προσφέρεται πάντα για ημερήσια εκδρομή, κολύμπι, ξεκούραση και φαγητό στα εστιατόρια του όρμου κάτω από τον ναό του Ποσειδώνα.
 
Η βυζαντινή Μονή Καισαριανής στον Υμηττό με μοναδική θέα σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο και σε μικρή απόσταση από το κέντρο. Στο ανάκτορο της Δουκίσσης της Πλακεντίας στην Πεντέλη γίνονται μουσικές εκδηλώσεις και εκθέσεις τέχνης μέσα σε ένα πραγματικά όμορφο φυσικό τοπίο.
 
Η Πάρνηθα είναι όμορφη και το καλοκαίρι. Με το τελεφερίκ ή το αυτοκίνητο η διαδρομή ως το ξενοδοχείο Μον Παρνάς είναι σύντομη και η θέα της Αθήνας που περιμένει τον επισκέπτη είναι πραγματικά συναρπαστική. Το καζίνο του ξενοδοχείου προσφέρεται για όσους θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους μέσα στο κατακαλόκαιρο, ενώ στο εστιατόριο ο πρωινός μπουφές προσφέρει ένα πολύ καλό πρόγευμα αντί 3.000 δρχ. 
 
 
Βουτιές στις... πισίνες
 
Για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να φύγουν από το κέντρο της πόλης, αλλά επιθυμούν τη δροσιά του υγρού στοιχείου, η λύση θα μπορούσε να είναι βουτιές σε πισίνες αθλητικών εγκαταστάσεων ή ξενοδοχείων.
 
Η μεγαλύτερη και πιο σύγχρονη πισίνα στην πόλη της Αθήνας είναι στο Γουδί. Για να αποκτήσει κάποιος δικαίωμα πρόσβασης στην πισίνα και να γίνει μέλος απαιτούνται ορισμένες ιατρικές γνωματεύσεις και μία φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας. Για ενηλίκους η μηνιαία συνδρομή κυμαίνεται από 7.000 δρχ. ως 11.000 δρχ. ανάλογα με τον αριθμό επισκέψεων, ενώ για παιδιά από 6.000 δρχ. ως 8.000 δρχ. Η πισίνα λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες από 9.00 π.μ. ως 5.00 μ.μ. ενώ το Σάββατο από 9.00 π.μ. έως 2.00 μ.μ. (διεύθυνση: Κατεχάκη και Παπανδρέου, τηλ.: 7776.769).
 
Για όσους επιθυμούν να δροσιστούν σε πισίνες ξενοδοχείων, υπάρχουν αρκετές που είναι ανοιχτές σε επισκέπτες.
 
Η κεντρικότερη πισίνα της Αθήνας βρίσκεται στο ξενοδοχείο Hilton. Λειτουργεί καθημερινά από τις 10.00 το πρωί ως τις 7.00 το βράδυ. Το εισιτήριο κοστίζει τις εργάσιμες ημέρες 8.000 δρχ. ενώ το Σαββατοκύριακο κοστίζει 11.000 δρχ. (διεύθυνση: Βασιλίσσης Σοφίας 46, τηλ.: 7281.356).
 
Η πισίνα του ξενοδοχείου Divani Caravel βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του κτιρίου από όπου η θέα είναι εκπληκτική. Λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες από 11.30 π.μ. ως 8.00 μ.μ. και το Σαββατοκύριακο από 10.00 π.μ. ως 3.00 μ.μ. Το εισιτήριο κοστίζει 10.000 δρχ. ενώ το Σαββατοκύριακο κοστίζει 15.000 δρχ. (διεύθυνση: λεωφόρος Βασιλέως Αλεξάνδρου 2, τηλ.: 7207.000).
 
Στο ξενοδοχείο President ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη δροσιά της πισίνας που βρίσκεται στον 21ο όροφο. Είναι ανοιχτή όλες τις ημέρες από 11 π.μ. ως 7.00 μ.μ. και το εισιτήριο κοστίζει 3.000 δρχ. (διεύθυνση: Κηφισιάς 43, Αμπελόκηποι, τηλ.: 6989.000).
 
Μια άλλη πισίνα στο κέντρο της Αθήνας βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείουPark. Λειτουργεί όλες τις ημέρες από 10.30 π.μ. ως 6.30 μ.μ. και η είσοδος για τους επισκέπτες είναι 4.000 δρχ. (διεύθυνση: λεωφόρος Αλεξάνδρας 10, τηλ.: 8832.811)
 
 
 
Επιθεωρήσεις και φεστιβάλ
 
Πλούσιος ο θεατρικός μπαξές του καλοκαιριού και πολλές οι επιλογές για τον θεατρόφιλο που θα εκμεταλλευτεί τις... ήσυχες ημέρες του Αυγούστου, προκειμένου να απολαύσει την αγαπημένη του παράσταση, το θέατρο ή τον καλλιτέχνη ­ ευρεία η γκάμα των κριτηρίων βάσει των οποίων το κοινό επιλέγει. Ανάλαφρες κωμωδίες, φιλόδοξες μουσικές παραστάσεις, καυστικές επιθεωρήσεις αλλά και οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί στο θέατρο της Δόρας Στράτου περιλαμβάνονται στην ατζέντα του μήνα σε καθημερινή σχεδόν βάση, ενώ ταφεστιβάλ των δήμων της Αττικής φέρνουν στα πρώην νταμάρια και νυν θέατρά τους αξιόλογες παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας ή παραγωγές των δημοτικών περιφερειακών θεάτρων (μην παραλείπετε να ενημερώνεστε για το πρόγραμμά τους). Το θέρος επιδέχεται ­ αν δεν επιβάλλει ­ παραστάσεις ανάλαφρες, διασκεδαστικές. Η γρανίτα, το χαλίκι των θερινών, η βραδινή ψυχρούλα εντός της πλατείας, ακόμη και στο κέντρο της πόλης, γίνονται αναπόσπαστα κομμάτια του σκηνικού, του έργου, της καλοκαιρινής θεατρικής εξόδου. Αρκεί μόνο να επιλέξετε κάποια από τις παραστάσεις... θερινής νυκτός! Αγρια κωμωδία χαρακτηρίζεται η παράσταση στο Αθήναιον όπου οι εννέα πρωταγωνιστές επί δύο ώρες καθηλώνουν τους θεατές επιχειρώντας να κάνουν το «Σάλτο μορτάλε» από την καθημερινότητά τους. Το αποτέλεσμα σκηνογραφικά ­ αν μη τι άλλο ­ εντυπωσιακό βλέποντάς τους να ισορροπούν επάνω σε σκάλες και περβάζια αρκετά μέτρα από το σανίδι. Στο γειτονικό προς την Πατησίων θέατρο Μινώα δύο γενιές ηθοποιών, από τη Μάρθα Καραγιάννη ως την Καλλιόπη Ευαγγελίδη, σε σκηνοθεσία Β. Τσιβιλίκα παίζουν την αμερικανική κωμωδία «Ολοι στο κόλπο», ενώ στο κοντινό θέατρο Αθηνά ένας φρέσκος νεανικός θίασος με το έργο «Δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν μιλάω» έχει κερδίσει μεγάλο μέρος του κοινού της εποχής.
 
Στην Ευελπίδων, στο θέατρο Σμαρούλα, επαναλαμβάνεται το μοναδικό μιούζικαλ της σεζόν, «Σικάγο», και στην Αλεξάνδρας τη σκυτάλη παίρνουν τρία θέατρα με έργα για όλα τα γούστα. «Σφαίρες πάνω από το Μπροντγουέι» και η ατμόσφαιρα των φιλμ του Γούντι Αλεν διάχυτη επί σκηνής του Παρκ, «Σε θέλω, σε θέλω, σε θέλω» και απρόσμενο αβίαστο χιούμορ από την απόδοση της βρετανικής αυτής κωμωδίας στο Λαμπέτη, «Πέντε λεπτά από την Ομόνοια» στο Μετροπόλιταν, με ξεκαρδιστικά και ευτράπελα μιας άλλης εποχής, διά χειρός των Τσιφόρου-Βασιλειάδη.
 
Πιστά στην παράδοση της επιθεώρησης το Μενάνδρειο (πρώην Δελφινάριο) στον Πειραιά και το Αλσος στην Αθήνα παρουσιάζουν και αυτό το καλοκαίρι μια πλειάδα γνωστών πρωταγωνιστών το καθένα, κείμενα και νούμερα έξυπνα, σατιρικά, καυστικά, παραστάσεις που απλώς απεικονίζουν την ίδια τη ζωή. «Και ο Σημίτης θέλει τον Γερμανό του» από τη μια, «Μίλα μου και μανταρίνια» από την άλλη, πολιτική και Διαδίκτυο σε πλήρη εναρμόνιση με τις προτιμήσεις του κόσμου ενώ στο Περοκέ με συνεχώς ανανεωμένα νούμερα, παρακολουθώντας τους ρυθμούς της επικαιρότητας, ανεβαίνει κάθε βράδυ η επιθεώρηση «Σημ-ηττηθήκαμε». 
 
 
 
Για τους λάτρεις των σπορ
 
Για τους λάτρεις των σπορ η Αθήνα τον Αύγουστο προσφέρει αρκετές ευκαιρίες.
 
Κέντρα καταδύσεων
 
* Ελληνικό Κέντρο Καταδύσεων, Βασιλέως Παύλου 26, Καστέλλα, Πειραιάς, τηλ.: 4121.708, 4114.560. * Κέντρο Καταδύσεων Πειραιώς, Χορμοβίτου 232, Πειραιάς, τηλ.: 4613.918, 4634.297. * Κέντρο Καταδύσεων Αιγαίου, Ζαμάνου 53 και Πανδώρας, Γλυφάδα, τηλ.: 8946.409, 8945.409. * Καταδύσεις Χαλκαίας, Τζαβέλλα 80 και Πινδάρου, Καστέλλα, Πειραιάς, τηλ.: 4131.919.
 
Bungee Jumping
 
* Zulu Bungee Jumping, τηλ.: 5148.360, 093-702.535. * Liquid Team, τηλ.: 9704.435. * Bungee Jump Club, τηλ.: 6025.882.
 
Karting
 
* Κέντρο Karting Αγίου Κοσμά, τηλ.: 9851.660.
 
Γκολφ
 
* Golf Club Γλυφάδας, τηλ.: 8946.820.
 
Τένις
 
* Ομιλος Αντισφαιρίσεως Αθηνών, Βασιλίσσης Ολγας 2, Ζάππειο, τηλ.: 9232.872.
 
Αγιος Κοσμάς, τηλ.: 9811.040. * Ομιλος αντισφαιρίσεως Βριλησίων, Μενελάου και Τροίας, Βριλήσια.
 
Ιππασία
 
* Ομιλος Ιππασίας Εκάλης, Ηρακλείου 6, Εκάλη. * Πανελλήνιος Ομιλος Ιππασίας, 26ο χλμ. λεωφόρου Μαρκοπούλου.
 
Bowling
 
* Bowling Center, Κηφισιάς: Κολοκοτρώνη 1, Εμπορικό Κέντρο. Ωρες λειτουργίας: 9.00 π.μ. ως 2.00 το πρωί. * Bowling Center Γλυφάδας: Βασ. Γεωργίου 81 και Δούσμανη. Ωρες λειτουργίας: 10.00 π.μ. ως 1.30 το πρωί. * Bowling Center Πειραιώς: Προφήτης Ηλίας, Καστέλλα. Ωρες λειτουργίας: 10.00 π.μ. ως 2.00 το πρωί.
 
Πηγή: www.tovima.gr

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Τα «παχυντικά» φρούτα του Αυγούστου
  • Έρχεται στις 27 Μαΐου το WABBA International Πρωτάθλημα 2018
  • Sex Academy: Έρχεται το πρώτο «σχολείο για το σεξ» στην Αθήνα
  • IFBB Classic Olympia, μια κορυφαία διοργάνωση έρχεται στο Ναύπλιο!
  • Αθήνα, η πιο αγχώδης πόλη της Ευρώπης!
  • Εκπαιδευτικό σεμινάριο για κριτές από την IFBB στην Αθήνα
loading...