mobadv

Αντιμετωπίστε το «πόδι του αθλητή» !!!

  • Κατηγορία Beauty
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Πόσο άσχημο είναι να βγάζεις τα παπούτσια σου, στο σπίτι ή στα αποδυτήρια και να σε κοιτάνε περίεργα, από τη δυσάρεστη μυρωδιά που αναδύεται από τα πόδια σου; Οι μύκητες των  ποδιών  είναι μια επίπονη δερματοπάθεια που εμφανίζεται σε πολλούς ανθρώπους. Οι αιτίες είναι πολλές και κυρίως το περπάτημα ξυπόλυτος στα αποδυτήρια των γυμναστηρίων.

 

 

Για τον λόγο αυτό η πάθηση ονομάστηκε το «πόδι του αθλητή», αφού οι αθλητές είναι εκείνοι που προσβάλλονται κυρίως! Η πάθηση αναπτύσσεται μεταξύ των δακτύλων.

 

 

Οι μυκητιάσεις των ποδιών συνήθως παρουσιάζονται με την άνοδο της θερμοκρασίας. Έκτος από την άνοδο της θερμοκρασίας αναπτύσσονται πιο εύκολα από την υγρασία λόγω του ιδρώτα των ποδιών. Οι μύκητες μεταδίδονται με την απλή επαφή του πέλματος και αρχίζουν αμέσως το καταστροφικό τους έργο. Προσκολλώνται στο νύχι και για αρκετό διάστημα δρουν αόρατα, τρώγοντας εσωτερικά το δέρμα. Όταν υπάρξουν ορατά σημάδια, η βλάβη που έχει προκαλέσει ο μύκητας είναι ήδη σημαντική.

 

 

Τα πόδια αποτελούν το συνηθέστερο σημείο του σώματος που προσβάλετε από τους μύκητες. Επιστήμονες ανέλυσαν το DNA των μυκήτων που ζούσαν σε 14 σημεία του σώματος 10 υγιών ατόμων. Η ανάλυση έδειξε ότι το πιο πλούσιο και πολύπλοκο οικοσύστημα μυκήτων ζει στις φτέρνες (πάνω από 80 είδη), ενώ ακολουθούν οι περιοχές κάτω από τα νύχια των ποδιών (περίπου 60 είδη) και ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών (40 είδη μυκήτων).

 

 

Οι μύκητες συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα αλλά αν πολλαπλασιαστούν σε μεγάλο βαθμό, επιφέρουν διάφορες μολύνσεις, ιδίως αν είναι «πεσμένο» το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Ευπαθείς ομάδες είναι οι ηλικιωμένοι και οι διαβητικοί καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα έχει μειωμένες άμυνες.

 

 

Εκτός από τη δυσοσμία τα υπόλοιπα συμπτώματα είναι το κοκκίνισμα, ερεθισμός, έντονη απολέπιση του δέρματος. Η φαγούρα ανάμεσα στα δάκτυλα.  Αίσθημα καύσου και πόνου ανάμεσα στα δάχτυλα.  Μαλάκωμα του δέρματος (πληγή) μεταξύ των δακτύλων, στα πέλματα και στις φτέρνες). Ξηρός φλοιός, οίδημα, φλύκταινες, κυστίδια.

 

Πως μπορούμε να προστατευτούμε

 

 

Οι τρόποι μετάδοσης της μυκητίασης των ποδιών είναι πολλοί. Γενικά μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με σωματική επαφή, ακόμα και στο οικογενειακό περιβάλλον. Όταν περπατάμε χωρίς παπούτσια σε δημοσίους χώρους όπως: μοκέτες ξενοδοχείων, ξύλινα πατώματα, αποδυτήρια γυμναστηρίων, παράλιες, πισινές κ.α. Όταν χρησιμοποιούμε κοινόχρηστα αντικείμενα όπως: πετσέτες, σφουγγαράκια, χαλάκια μπάνιου κ.τ.λ.

 

 

Για να προλάβουμε το κακό πρέπει να πλένουμε τα πόδια μας καθημερινά. Στεγνώνετε τα πόδια σας πάντα με καθαρή πετσέτα και δεν την χρησιμοποιείτε για να στεγνώσετε κάποιο άλλο μέρος του σώματός σας. Μετά την χρήση πλένετε και σιδερώνετε τις πετσέτες των ποδιών σε υψηλή θερμοκρασία.  Φοράτε πάντα τα παπούτσια με κάλτσες φτιαγμένες από 100% βαμβακερό ύφασμα.

 

 

Αλλάζετε κάλτσες καθημερινά και εναλλάσσετε τα παπούτσια σας (ποτέ δεν πρέπει να φοράτε τα ίδια παπούτσια 2 συνεχόμενες ημέρες). Καλό είναι να προτιμάτε τα ανοιχτά παπούτσια το καλοκαίρι, (πέδιλα ή σανδάλια) ενώ οι άντρες που συνήθως φορούν κλειστά παπούτσια, θα πρέπει να επιλέγουν παπούτσια άνετα και όχι πολύ σφιχτά. Τα αθλητικά παπούτσια καλύτερα να αποφεύγονται. 

 

 

Μην περπατάτε ξυπόλυτοι σε δημόσιους χώρους όπως: πισίνες, ντους, αποδυτήρια, σάουνες κ.τ.λ. Στους χώρους αυτούς μη ξεχνάτε να φοράτε τις παντόφλες σας!

 

 

Αποφύγετε την χρήση κοινόχρηστων αντικειμένων όπως: χαλάκια, σφουγγαράκια, πετσέτες μπάνιου κ.τ.λ.

 

http://activeman.gr/

 

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Γιατί η αναπνοή σου μυρίζει τόσο άσχημα όταν ξυπνάς;
  • Τι πρέπει να κάνετε αν στραμπουλήξετε το πόδι σας;
  • Σημεία-κλειδιά στη διατροφή του αθλητή!
  • Δοκιμάστε το: Το τεστ του δεξιού ποδιού!
  • Τρομακτικό: Έσπασε το πόδι του αλλά κέρδισε τη μάχη! (VIDEO)
  • Μύκητες...μια συνηθισμένη αλλά ενοχλητική πάθηση-συμπτώματα και θεραπεία
loading...