Μεγάλη μάστιγα η κατάθλιψη την σημερινή εποχή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ
Αυτοκαταστροφικές τάσεις προκαλεί η οικονομική κρίση, ενώ η κοινωνική συνοχή είναι η λύση, τονίζει εμπειρογνώμονας
 
«Ενός κακού μύρια έπονται», είχε φιλοσοφήσει κάποτε ο Σοφοκλής, εννοώντας ότι ένα κακό ποτέ δεν έρχεται μόνο του, παρά κουβαλάει μαζί του αλυσιδωτές συνέπειες. Η εν λόγω φράση αντιστοιχεί άριστα στη διαπίστωση ότι η οικονομική κρίση που βιώνουμε ως χώρα, τα τελευταία χρόνια, δεν περιορίζεται μόνο στον οικονομικό παράγοντα αλλά είναι και μια κρίση ηθών και αξιών. Η οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική κρίση αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, και βασικά προβλήματα ψυχικής υγείας, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Είναι ένα φαινόμενο πολύπτυχο, το οποίο επηρεάζει όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της ανθρώπινης καθημερινότητας.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα που κυκλοφόρησε πρόσφατα στον ολλανδικό Τύπο, διαπιστώθηκε στη χώρα μια αύξηση στις ψυχικές ασθένειες, της τάξης του 13%, μέσα σε ένα χρόνο, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, οι περιπτώσεις από 53.000 έφθασαν στις 60.000. Η μεγάλη αυτή αύξηση αποτελεί αντικείμενο δημόσιας συζήτησης. Η Γιακόμπιν Γκέελ, η οποία διευθύνει την Ένωση για τις ψυχικές ασθένειες «GGZ Ολλανδία», μιλώντας στην «Deutsche Welle» δήλωσε ότι επιπροσθέτως γίνονται και μεγάλες περικοπές στον τομέα της υγείας. Η Ολλανδία έχει περικόψει κρεβάτια στα δημόσια ψυχιατρεία, ώστε οι ασθενείς να περιθάλπονται στα εξωτερικά ιατρεία.
 
Ένας από τους κύριους παράγοντες που ευνοούν την εκδήλωση ψυχικών ασθενειών είναι η οικονομική κρίση.
«Η οικονομική κρίση δημιούργησε πολλά προβλήματα σε πολλούς ανθρώπους. Τα προβλήματα αυτά τώρα έρχονται σιγά-σιγά στο φως. Σκεφθείτε, για παράδειγμα, ένα ζευγάρι με παιδιά, που και οι δυο γονείς χάνουν ξαφνικά τη δουλειά τους. Άνθρωποι που δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν ικανοποιητικά στρεσογόνες καταστάσεις, τότε αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα», δηλώνει η Ολλανδέζα ειδικός.
 
«Αυτοί οι άνθρωποι καταρρέουν από το βάρος τού πόσο σύνθετη είναι σήμερα η κοινωνία μας», επισημαίνει και συμπληρώνει πως ένας ακόμα καθοριστικός παράγοντας είναι οι εικόνες βίας. «Παντού βλέπουμε εικόνες συγκρούσεων, βίας, πολέμων, τόσο στην τηλεόραση όσο και στο διαδίκτυο», πρόσθεσε.
 
Η Γιακόμπιν Γκέελ υπογραμμίζει πως αυτές οι εικόνες βίας συμβάλλουν σε ένα πιο στρεσογόνο περιβάλλον. «Κάποιοι από αυτούς ενδεχομένως να έχουν ήδη ένα βεβαρημένο ιστορικό με ψυχικές ασθένειες. Πριν αναζητήσουμε όμως λύσεις, θα πρέπει να κατανοήσουμε πως πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο και πολυπαραγοντικό πρόβλημα».
 
Κυπριακή πραγματικότητα
Μιλώντας με τον νευρολόγο - ψυχίατρο και Επιστημονικό Διευθυντή του ΚΕΝΘΕΑ κ. Κυριάκο Βερεσιέ, ο γιατρός ανέφερε ότι όντως το πρόβλημα των ψυχικών ασθενειών εντάθηκε μετά την οικονομική κρίση. Ο κ. Βερεσιές διευκρίνισε πως τα ψυχικά νοσήματα, τα οποία σχετίζονται με την οικονομική κρίση, εμπίπτουν στον τομέα των αγχωδών διαταραχών και ακολούθως της κατάθλιψης, περιοδικής στα πρώιμα στάδια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, χρόνιας. Για ευνόητους λόγους δεν φυλάσσονται ακριβή δεδομένα ως προς τις ψυχικές ασθένειες, αλλά ο κ. Βερεσιές είπε, ότι βάσει της δικής του εμπειρίας, τα ποσοστά αγχωδών διαταραχών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχουν αυξηθεί κατά 30-40% σε άτομα τα οποία αντιμετώπιζαν ήδη κάποια ψυχική διαταραχή, ενώ τα καινούργια περιστατικά σημειώνουν μικρή αύξηση και κυμαίνονται γύρω στο 10-20%.
 
Ο κ. Βερεσιές δήλωσε δε, πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση και στη χρήση αλκοόλ και κάνναβης, «χωρίς όμως να μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η εν λόγω αύξηση σχετίζεται με την οικονομική κρίση». Αυτό όμως που ομολογουμένως προκαλεί έκπληξη και σοβαρές ανησυχίες είναι η ιλιγγιώδης αύξηση αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών, με τα τελευταία δεδομένα για τις απόπειρες αυτοκτονίας να είναι άκρως ανησυχητικά.
 
Τι ορίζουμε ως γενικευμένη αγχώδη διαταραχή
Το άγχος, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας, θεωρείται ως η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε καθημερινά στρεσογόνα γεγονότα, η οποία εκδηλώνεται μέσα από δυσάρεστες σωματικές ή ψυχικές αντιδράσεις λόγω έντασης, θυμού ή απογοήτευσης΄, αλλά και λόγω ευχάριστων καταστάσεων. Η αγχώδης διαταραχή χαρακτηρίζεται από έντονο αίσθημα υπερβολικού άγχους, που προκύπτει από την ανησυχία του ατόμου να διαχειριστεί τις καθημερινές υποχρεώσεις ρουτίνας, παρεμποδίζοντας ουσιαστικά την καθημερινή λειτουργικότητα. Όταν το άγχος αυξηθεί σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα, οδηγεί σε δυσλειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Σε περιπτώσεις μειωμένου άγχους το άτομο έχει την ικανότητα να ανταποκριθεί άμεσα και αποτελεσματικά, ενώ το σώμα επανέρχεται πλήρως. Σε περιπτώσεις όμως χρόνιου και παρατεταμένου άγχους, το ανοσοποιητικό σώμα μπορεί να αποδυναμωθεί, καθιστώντας τον οργανισμό ευάλωτο.
 
Λύση η κοινωνική συνοχή
Κληθείς να σχολιάσει ο ψυχίατρος, Διευθυντής της Ψυχιατρικής εταιρείας και Διευθυντής των Υπηρεσιών ψυχικής υγείας κ. Ιωάννης Καλακούτας, ανέφερε πως το κράτος διαθέτει επαρκή μηχανισμό αντιμετώπισης και στήριξης ασθενών που αντιμετωπίζουν ψυχικά νοσήματα, τόσο μέσω της φαρμακευτικής και ψυχολογικής στήριξης, όσο και μέσω εργοθεραπείας και πολλές φορές με κατ’ οίκον επισκέψεις στους ασθενείς. Σημείωσε δε ότι οι λειτουργοί του κράτους, που ασχολούνται με θέματα ψυχικής υγείας, επιτελούν άριστα το καθήκον τους.
Ο κ. Βερεσιές, σχολιάζοντας μιαν άλλη οπτική του θέματος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος, αλλά και όλη η κοινότητα των ψυχιάτρων, πρέπει να αποτελούν «τον τελευταίο τροχό της αμάξης». Αναζητώντας λύση στο πρόβλημα, ο γιατρός ανέφερε αυτή δεν βρίσκεται στα ψυχοφάρμακα, αλλά είναι πιο ουσιαστική και εσωτερική, και βασίζεται στην αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια. Το σημαντικότερο όπλο έναντι στις όποιες διαταραχές προκαλεί μια στρεσογόνα οικονομική κατάσταση είναι η επιστράτευση της ανθρωπιάς και η ένδειξη αλληλεγγύης από την οικογένεια, τους φίλους, την κοινότητα, αλλά και τα ευρύτερα οργανωμένα κοινωνικά σύνολα.
 
Πηγή: www.sigmalive.com

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ