Κοιμάσαι λίγο; Κι όμως υπάρχουν οφέλη για την υγεία σου

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Η νέα μελέτη που, μάλλον, αποδεικνύει ότι οι λίγες ώρες ύπνου δεν είναι απαραίτητα «πρόβλημα».

Υπνος. Μερικοί τον βάζουν πρώτο στη λίστα με τις απολαύσεις της ζωής. Πέρα όμως από την ευεξία που νιώθει κάποιος όταν ξυπνάει από έναν βαθύ και ευεργετικό ύπνο, είναι η φυσική διαδικάσια που αναγεννά τον οργανισμό και τα κύτταρά του.

Με άλλα λόγια, με τη γνώση που έχουμε μέχρι στιγμής για τον ύπνο, η στέρησή του μόνο αρνητικές επιδράσεις θα μπορούσε να έχει. Από το να επηρεάσει τις ικανότητες συγκέντρωσης και μνήμης, μέχρι να οδηγήσει σε παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιακή νόσο.

Παρόλα αυτά, η επιστήμη μόλις έφερε στο φως ένα θετικό αποτέλεσμα της στέρησης του. Όπως λένε θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ισχυρό αντικαταθλιπτικό.

Ο λόγος για τα αποτελέσματα μιας μελέτης του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια που υποστηρίζει ότι η έλλειψη ύπνου θα μπορούσε, στην πραγματικότητα, να ενισχύσει την καλή διάθεση των ανθρώπων με ταραγμένη ψυχική υγεία.

Μελετώντας περισσότερες από 60 μελέτες σχετικά με τη στέρηση του ύπνου, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, σε ελεγχόμενες συνθήκες, η στέρηση του ύπνου μπορεί να μειώσει ριζικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Η επιστημονική ομάδα χώρισε τις μελέτες σε δύο κατηγορίες στέρησης ύπνου: Σε μερική, στην οποία οι ασθενείς κοιμήθηκαν για τρεις έως τέσσερις ώρες και παρέμειναν άγρυπνοι για 20 έως 21 ώρες και σε ολοκληρωτική, κατά την οποία οι ασθενείς παρέμειναν ξύπνιοι για 36 ώρες σερί.

Τα αποτελέσματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Clinical Psychiatry, διαπίστωσαν ότι και οι δύο «θεραπείες» ήταν εξίσου αποτελεσματικές στην μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης ενώ. σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της ερευνητικής ομάδας, πολλοί ασθενείς ένιωσαν καλύτερα σε μόλις 24 ώρες.

«Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι η στέρηση του ύπνου μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Elaine Boland σε μια συνέντευξη τύπου. «Ανεξάρτητα από τον τρόπο που ποσοτικοποιήθηκαν οι αντιδράσεις ή τον τρόπο που έγινε ή τον τύπο της κατάθλιψης, βρήκαμε ένα σχεδόν ισοδύναμο ποσοστό αποτελεσματικότητας».

«Υπάρχει μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα αντικαταθλιπτικά τα οποία μπορεί να πάρουν εβδομάδες για να δράσουν. Παρόλα αυτά δε συστήνουν να δοκιμάσετε οτιδήποτε μόνοι σας αφενός γιατί, όπως επισημαίνουν, χρειάζονται περαιτέρω μελέτη για να καταλήξουν σε ένα σίγουρο συμπέρασμα, αφετέρου γιατί η πλειονότητα των ερευνών δείχνουν ότι η στέρηση μπορεί και να προκαλέσει κατάθλιψη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Τι είναι το ιπποφαές και πού μας ωφελεί
  • Από τι κινδυνεύει ένας καπνιστής που γυμνάζεται;
  • Oι 5 ορμόνες που εξουσιάζουν το σώμα σου!
  • Τα λάθη που πρέπει να αποφύγουμε όταν κάνουμε σεξ το καλοκαίρι
  • 5 συμβουλές για καλύτερο ύπνο όταν έχει καύσωνα
  • Πώς θα κάνεις δροσερό ύπνο μέσα στον καύσωνα
loading...