Ιατρική κάνναβη. Θα τολμήσουμε;

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Θα τολμήσουμε να πρωτοπορήσουμε στο θέμα της ιατρικής κάνναβης και αν όχι, γιατί;

Με ενδιαφέρον αναμένεται η κοινή συνέντευξη Τύπου από τέσσερις υπουργούς (Οικονομίας, Δικαιοσύνης, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης) παρουσίασης του νομοσχεδίου για την ιατρική κάνναβη. Και σίγουρα αυτή η κυβέρνηση έκανε όσα καμία άλλη για να προωθήσει ένα θέμα που αφορά όχι μόνο καλλιεργητές και επενδυτές αλλά πρωτίστως ασθενείς.

Γιατί ανησυχούμε; Επτά μήνες μετά την κοινή ανακοίνωση πρωθυπουργού και υπουργού Υγείας (30/6/2017) ότι θα έχουν πρόσβαση στην ιατρική κάνναβη, «και όμως, μέχρι σήμερα, ούτε ένας ασθενής από τους χιλιάδες που έχουν ανάγκη δεν έχει καταφέρει να πάρει το φάρμακό του», αποκαλύπτει επιστολή που απέστειλε (30/1/18) στον υπουργό Υγείας η πρόεδρος του Συλλόγου ΜΑΜΑΚΑ (ΜΑΜΑδες για την ΚΑνναβη) Ζακλίν Πόιτρας.

Στην ίδια παραθέτει τα προβλήματα - έλλειψη ενημέρωσης υπηρεσιών υγείας, έλλειψη γνώσης της ιατρικής κοινότητας που δυσχεραίνει την προσπάθεια των ασθενών να λάβουν γνωμάτευση για τις συγκεκριμένες ουσίες, άγνοια του νέου νομοθετικού πλαισίου, ασάφεια για τις ιδιότητες της ιατρικής κάνναβης και τα ενδεικνυόμενα σκευάσματα.

«Ας μην ξεχνάμε ότι, όσο κι αν δείχνει παράδοξο με συμβατικούς όρους, ο κύριος όγκος πληροφοριών και γνώσης που αφορά τις ιαματικές ιδιότητες του φυτού της κάνναβης αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια αυτών που έχουν ασχοληθεί περισσότερο με αυτό, έχοντας σοβαρά προβλήματα υγείας να αντιμετωπίσουν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή με την οποία προτείνει επίσης τη σύσταση μιας επιτροπής για την ιατρική χρήση της κάνναβης που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα και θα βρίσκει λύσεις με τη συμμετοχή επιστημόνων σχετικών με το θέμα και των Συλλόγων Ασθενών που έχουν ήδη συσταθεί στη χώρα μας.

Κάτι ακόμη που μας προβληματίζει είναι οι πληροφορίες της «Εφ.Συν.» ότι από το νομοσχέδιο για την ιατρική κάνναβη απουσιάζει οποιαδήποτε πρόβλεψη για την καλλιέργεια του φυτού από τους ίδιους τους ασθενείς ή συλλόγους-λέσχες ασθενών και γιατρών, απειλώντας να μετατρέψει μια ευκαιρία για τη χώρα σε ελντοράντο της φαρμακοβιομηχανίας.

oikonomopoulos

Ο γιατρός Γιώργης Οικονομόπουλος, από τα ιδρυτικά μέλη τού υπό σύσταση Ελληνικού Συλλόγου Θεραπευτικής Κάνναβης

«Η αυτοκαλλιέργεια είναι ένας πρωταρχικός τρόπος να διευκολυνθούν οι οικονομικά φτωχοί ασθενείς, που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τα πανάκριβα φάρμακα. Είναι ένα φυτό που μπορεί ο κάθε ασθενής να παράγει, υπάρχουν συγκεκριμένοι και εγκεκριμένοι σπόροι που μπορεί να προμηθευτεί και απλοί, έγκυροι και πρακτικοί τρόποι εξαγωγής και λήψης του φαρμάκου, ώστε αυτοδύναμα να έχουν τη θεραπεία που χρειάζονται», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρωτοπόρος ακτιβιστής και γιατρός Γιώργης Οικονομόπουλος, από τα ιδρυτικά μέλη τού υπό σύσταση Ελληνικού Συλλόγου Θεραπευτικής Κάνναβης στον οποίο συμμετέχουν ασθενείς και γιατροί.

«Διεκδικούμε το δικαίωμα στην αυτοκαλλιέργεια και στην επιλογή της θεραπείας μας, όπως προβλέπεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο. Κανείς δεν θα μας το στερήσει», μας λέει ο Κωνσταντίνος Σύρος που έχει υποστεί αρκετές διώξεις επειδή καλλιεργεί το φάρμακό του ως ασθενής και είναι πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενείς Υπέρ της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης.

Η οικιακή καλλιέργεια

«Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να δούμε πολύ σοβαρά το θέμα της οικιακής καλλιέργειας, γιατί τα φαρμακευτικά σκευάσματα είναι πολύ ακριβά και η εισαγωγή τους δεν συμφέρει ούτε τον ασθενή ούτε το κράτος, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς με ειδική άδεια και καθοδήγηση να εξασφαλίζουν φθηνή πρόσβαση στο φάρμακό τους και να δοθεί άδεια σε Ελληνες παραγωγούς να παράγουν λάδι και αποξηραμένο φυτό για τις περιπτώσεις που ενδείκνυται.

Εχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ, αυτά είναι γνωστά στον υπόλοιπο κόσμο και θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και τουλάχιστον μία 20ετία», δεν κουράζεται να μας λέει η Ζακλίν Πόιτρας (ΜΑΜΑΚΑ).

«Νομίζω ότι κάθε νόμος που αφορά τους ασθενείς και δεν τους λαμβάνει υπόψη του, προβλέποντας την αυτοκαλλιέργεια, είναι υποκρισία», μας είπε πρόσφατα (30/1/2018) η Βίκυ Πρασσά, μεταφέροντας την εμπειρία της από την Καλιφόρνια, όπου υπάρχουν εκτεταμένες καλλιέργειες ιατρικής κάνναβης.

Το βέβαιο είναι ότι στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής είχαν κατατεθεί προτάσεις ώστε να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επιλογών από τους ασθενείς (θεσμοθέτηση αυτοκαλλιέργειας 6 φυτών -με τεχνική και ιατρική υποστήριξη του ασθενή, χρήση μητρώου, σηματοδότηση και πιστοποίηση, μη κερδοσκοπικές λέσχες/σύλλογοι ιατρικής χρήσης κάνναβης, θεσμοθέτηση του ρόλου του φροντιστή- για όσους ασθενείς δεν μπορούν να καλλιεργήσουν ή να φτιάξουν σκευάσματα) και να αποφευχθεί μια ρύθμιση που θα έδινε έμφαση στα εισαγόμενα φάρμακα/σκευάσματα από το εξωτερικό και την πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία...

Συντάκτης: Ιωάννα Σωτήρχου, www.efsyn.gr

CBDoilshop

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Από τι κινδυνεύει ένας καπνιστής που γυμνάζεται;
  • Oι 5 ορμόνες που εξουσιάζουν το σώμα σου!
  • Τα λάθη που πρέπει να αποφύγουμε όταν κάνουμε σεξ το καλοκαίρι
  • Η ιδανική διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου και τα οφέλη του στην υγεία!
  • Πως θα προστατευτείτε από τις φθινοπωρινές ιώσεις που πλησιάζουν!
  • Μάθε πόσο νερό χρειάζεσαι πραγματικά στη προπόνηση
loading...