Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατρέ μου, ξεχνάω!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

 

Η ήπια γνωστική έκπτωση (mild cognitive imparaiment - MCI) είναι μια κατάσταση κατά την οποία η μνήμη, ο λόγος, την κρίση ή κάποια άλλη πνευματική λειτουργία εμφανίζουν ορατή έκπτωση, έκπτωση που παρατηρεί ο ασθενής ή το περιβάλλον του και που καταγράφεται σε σχετικά διαγνωστικά τεστ, όμως η διαταραχή δεν είναι τέτοιας έκτασης ώστε να διαταράσσεται η καθημερινή λειτουργικότητα του ασθενούς. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα στην αναμενόμενη φυσιολογική έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών που συνεπάγονται τα γηρατειά και στην άνοια.
 
Δεδομένου ότι για τη διάγνωση της άνοιας βασική προϋπόθεση είναι τα ίδια προβλήματα να προκαλούν έκπτωση της λειτουργικότητας του ασθενούς, θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει την ήπια γνωστική έκπτωση ως μια πρώιμη μορφή άνοιας; Τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι οι ασθενείς με ήπια γνωστική έκπτωση έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν νόσο Αλζχάιμερ, ιδίως όταν το πρόβλημά τους αφορά στη μνήμη. Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως όλοι οι ασθενείς με ήπια γνωστική έκπτωση θα φτάσουν στην άνοια. Για να μιλήσουμε με αριθμούς, κάθε χρόνο 1-2% των ηλικιωμένων αναπτύσσει άνοια. Όταν κάποιος πάσχει από ήπια γνωστική έκπτωση, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 6-15%.
 
Ποιά είναι τα συμπτώματα της ήπιας γνωστικής έκπτωσης;
Οι ασθενείς με ήπια γνωστική έκπτωση ξεχνούν περισσότερα πράγματα απ' ότι παλιά και η διαφορά αυτή είναι παρατηρήσιμη και από το περιβάλλον τους. Δυσκολεύονται να ανακαλέσουν ονόματα προσώπων, ξεχνούν ραντεβού, χάνουν εύκολα τον ειρμό της σκέψης τους σε μια συζήτηση, δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν την υπόθεση μιας ταινίας ή ενός βιβλίου, δυσκολεύονται να πάρουν σοβαρές αποφάσεις, η κρίση τους είναι επισφαλής, γίνονται έντονα παρορμητικοί. Ταυτόχρονα, συχνά συνυπάρχει άγχος, κατάθλιψη ή απάθεια και ενίοτε εύκολος εκνευρισμός που μπορεί να φτάσει έως και του σημείου της επιθετικότητας.
 
Ποιοί κινδυνεύουν;
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος απαντάται στα άτομα προχωρημένης ηλικίας και σε όσους φέρουν ένα γονίδιο που αποκαλείται APOE-4. Να διευκρινίσουμε και πάλι πως ούτε όλοι οι ηλικιωμένοι θα αναπτύξουν ήπια γνωστική έκπτωση, ούτε όλοι όσοι φέρουν το γονίδιο ΑΡΟΕ-4. Λιγότερο σαφείς ενδείξεις κινδύνου υπάρχουν για τους διαβητικούς, τους καταθλιπτικούς, τους καπνιστές, τους υπερτασικούς, όσους δεν ασκούνται καθόλου και όσους έχουν αυξημένη χοληστερίνη.
Επίσης από ήπια γνωστική έκπτωση κινδυνεύουν και όσοι πάσχουν από άπνοια ύπνου, μια νόσο κατά την οποία η αναπνοή σταματά κατά τη διάρκεια της νύχτα για να ξαναξεκινήσει με έναν θόρυβο που μοιάζει με βροντώδες ροχαλητό. Η άπνοια ύπνου βελτιώνεται με την διακοπή του καπνίσματος, την απώλεια βάρους και την χρήση μιας ειδικής συσκευής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις ήπιας γνωστικής έκπτωσης που αναπτύχθηκε στα πλαίσια άπνοιας ύπνου και οι οποίες βελτιώθηκαν σημαντικά με την αντιμετώπιση της άπνοιας.
 
Υπάρχει θεραπεία;
Προς το παρόν δεν έχει αναπτυχθεί κάποια ειδική θεραπεία για την ήπια γνωστική έκπτωση. Παρότι αρκετοί γιατροί συνηθίζουν να συνταγογραφούν τα φάρμακα που χορηγούνται στη νόσο Αλζχάιμερ (κυρίως δονεπεζίλη), ιδίως όταν η ήπια γνωστική έκπτωση αφορά στη μνήμη (οπότε οι πιθανότητες να εξελιχθεί σε άνοια είναι αυξημένες), έρευνες έχουν δείξει πως τα αντιανοϊκά φάρμακα προσδίδουν ένα όφελος, όμως αυτό είναι παροδικό (διαρκεί λιγότερο από 3 έτη). 
Η σοφότερη θεραπευτική προσέγγιση είναι να αντιμετωπιστούν όλες εκείνες οι καταστάσεις που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ήπιας γνωστικής έκπτωσης και άνοιας. Και παρότι για την ηλικία και τα γονίδια μας δεν μπροούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, μπορούμε να κάνουμε αρκετά για τα αγγεία μας: να ελέγξουμε το ζάχαρό μας, την πίεσή μας, τις χοληστερίνες μας, να κόψουμε το τσιγάρο και να ασκούμαστε τακτικά.
Τέλος, παρότι υπάρχει ένας ...αστικός μύθος που θέλει το μυαλό μας να πρέπει να ακονίζεται για να μην τεμπελιάσει, οι έρευνες που έχουν γίνει ως τώρα δεν έχουν καταφέρει να επιβεβαιώσουν ότι η πνευματική εξάσκηση βοηθά στην πρόληψη της άνοιας.
Γράφει η  Χρύσα Καλαϊτζή / www.createyourself.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Από τι κινδυνεύει ένας καπνιστής που γυμνάζεται;
  • Oι 5 ορμόνες που εξουσιάζουν το σώμα σου!
  • Τα λάθη που πρέπει να αποφύγουμε όταν κάνουμε σεξ το καλοκαίρι
  • Η ιδανική διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου και τα οφέλη του στην υγεία!
  • Πως θα προστατευτείτε από τις φθινοπωρινές ιώσεις που πλησιάζουν!
  • Μάθε πόσο νερό χρειάζεσαι πραγματικά στη προπόνηση
loading...
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.