Καταπολέμηση του άγχους με τη φυσικοπαθητική

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

 

Του Σάββα Ιωαννίδη N.D.

Ο ιατρικός ορισμός του στρες είναι «ο οποιοσδήποτε συναισθηματικός, σωματικός, κοινωνικός, περιβαλλοντικός, ή άλλος αγχογενής παράγοντας που απαιτεί μια αντίδραση ή αλλαγή». Ολιστικώς, το άγχος δεν είναι μια ασθένεια αλλά μια πραγματικότητα της ζωής.

Το στρες πιο συχνά θεωρείται ως αρνητικός παράγοντας στη ζωή μας, αλλά στην πραγματικότητα είναι το στρες που μας ενθαρρύνει να κερδίσουμε ένα παιγνίδι ή αγώνα δρόμου, να συγκεντρωθούμε κατά τη διάρκεια εξετάσεων ή ακόμη να διαφύγουμε από μια επικίνδυνη κατάσταση. Το άρθρο αυτό εξετάζει τις αρνητικές επιπτώσεις του παρατεταμένου στρες και το πώς επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας, όπως π.χ. πεπτικές διαταραχές, μειωμένη ανοσία και έλλειψη ισορροπίας ορμονών. Επίσης, εξετάζει το πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε το άγχος και τα αποτελέσματά του με φυσικές θεραπείες.

Η αντίδραση στο άγχος είναι στην πραγματικότητα μέρος μιας μεγαλύτερης αντίδρασης που είναι γνωστή ως General Adaptation Syndrome (GAS), του διάσημου ενδοκρινολόγου Δρ Hans Selye. Το GAS αποτελείται από τρεις φάσεις: την αφύπνιση, την αντοχή και την εξάντληση.

Στη φάση της αφύπνισης, το άγχος είναι συνήθως οξείας μορφής και διαρκεί λίγα λεπτά και κάποιες φορές ως μερικές ώρες. Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη για την επιβίωσή μας. Η κύρια ορμόνη που εκκρίνεται σε αυτή τη φάση είναι η αδρεναλίνη. Ευτυχώς, μετά την επίλυση της αγχωτικής κατάστασης το σώμα μας επιστρέφει στο φυσιολογικό. Ωστόσο, εάν η πίεση εξακολουθεί και γίνεται χρόνια, π.χ. μια αγχωτική δουλειά, έχοντας μια δύσκολη στιγμή στο σπίτι, άλυτο πένθος, οικονομική πίεση, κτλ, ο οργανισμός μας θα καταναλώσει μεγάλες ποσότητες ενέργειας και θρεπτικές ουσίες, όπου τελικά θα οδηγήσει σε μια κατάσταση διατροφικής ανεπάρκειας και εξάντλησης.

Το χρόνιο άγχος θα οδηγήσει στη δεύτερη φάση, της αντίστασης, όπου ο οργανισμός εξακολουθεί να αντιστέκεται για την καταπολέμηση του άγχους. Άλλες ορμόνες, που εκκρίνουν τα επινεφρίδια, μπαίνουν στο παιχνίδι κυρίως η κορτιζόλη και αλδοστερόνη. Παράταση της φάσης αυτής οδηγεί στην ανεπάρκεια των επινεφριδίων όπου καταλήγει στην τελική φάση του GAS: την εξάντληση.

Το παρατεταμένο στρες αυξάνει τον κίνδυνο σημαντικών ασθενειών όπως ο διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, υψηλή αρτηριακή πίεση, επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ελκώδης κολίτιδα, άσθμα, εμμηνορροϊκές διαταραχές και προεμμηνορροϊκή ένταση και συνδέεται με πολλές κοινές ασθένειες.

Αϋπνία, ανησυχία, κατάθλιψη, κόπωση, ευερεθιστότητα, πεπτικές διαταραχές, πονοκέφαλοι, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), αλλοίωση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου, απώλεια της σεξουαλικής ορμής, είναι κοινά συμπτώματα που περιγράφουν άτομα που πάσχουν από στρες.

Πολλές θρεπτικές ουσίες είναι σημαντικές για τη στήριξη της λειτουργίας των επινεφριδίων και καταπολέμηση του άγχους όπως η βιταμίνη C, το σύμπλεγμα βιταμινών Β ιδίως B5, B6 και Β9, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και τα αμινοξέα τυροσίνη και φαινυλαλανίνη.

Επίσης τα βότανα που κατατάσσονται στην κατηγορία των adaptogens όπως το Siberian ginseng (Eleutherococcus senticosus), το Korean ginseng (Panax ginseng), Αshwagandha (Withania somnifera) και το Rhodiola (Rhodiola rosea) ενδείκνυνται για το στρες με το να ενισχύουν την ικανότητα του ατόμου να αντιμετωπίσει τις διάφορες σωματικές και ψυχικές πιέσεις που τον/την καταπονούν.

Συγκεκριμένα, και τα δύο ginsengs καθυστερούν την έναρξη και μειώνουν τη δριμύτητα της πρώτης φάσης του GAS. Επίσης, βελτιώνουν την αντοχή, τα επίπεδα ενέργειας, την ανοσολογική λειτουργία, τη γνωστική λειτουργία, την μνήμη, τη συγκέντρωση και την εργατική αποδοτικότητα.

Το Withania ή Αshwagandha είναι επίσης adaptogenic όπως τα Ginsengs αλλά δρα σαν ήπιο ηρεμιστικό παρά διεγερτικό και γι’ αυτό ενδείκνυται για άτομα που πάσχουν από διαταραχές αγωνίας. Είναι τονωτικό για παιδιά, τους ηλικιωμένους και τους αθλητές, είναι επωφελής για την ανδρική υπογονιμότητα, προστατεύει το νευρικό σύστημα και είναι αντιοξειδωτικό. Στην Αγιουρβέδα, το Withania θεωρείται επίσης ως medhya rasayana – προωθεί την μάθηση και την ανάκτηση της μνήμης. Τα βότανα της medhya rasayana έχουν μια θεραπευτική επίδραση με το να μειώνουν το στρες, να βοηθούν τη ψυχική υγεία και να μειώνουν το άγχος και την ένταση.

Το Rhodiola είναι τονωτικό και αντιοξειδωτικό και χρησιμοποιείται για τη σωματική καταπόνηση και αδυναμία, βελτιώνει την πνευματική απόδοση, την συγκέντρωση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας για καρκίνο και ως συμπλήρωμα για το HIV/AIDS. Το Rhodiola φαίνεται να προσφέρει ένα πλεονέκτημα έναντι άλλων adaptogens σε συνθήκες εντόνου άγχους επειδή παράγει μια μεγαλύτερη αίσθηση της χαλάρωσης και ηρεμίας.

Εν κατακλείδι, η άσκηση, η υγιεινή διατροφή, το μασάζ, η αρωματοθεραπεία, ο διαλογισμός ή η προσευχή και ο τρόπος ζωής, όπως η διαχείριση του χρόνου και τα θέματα σχέσεων είναι πολύ σημαντικά για τη διαχείριση των επιπέδων στρες.


Σάββας Ιωαννίδης N.D.
BNat, Dip Nutr, Cert IV RM, Reiki Master, BSc (Comp)
 
 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Από τι κινδυνεύει ένας καπνιστής που γυμνάζεται;
  • Oι 5 ορμόνες που εξουσιάζουν το σώμα σου!
  • Τα λάθη που πρέπει να αποφύγουμε όταν κάνουμε σεξ το καλοκαίρι
  • Η ιδανική διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου και τα οφέλη του στην υγεία!
  • Πως θα προστατευτείτε από τις φθινοπωρινές ιώσεις που πλησιάζουν!
  • Μάθε πόσο νερό χρειάζεσαι πραγματικά στη προπόνηση
loading...