Ηβική οστεΐτιδα. Γράφει ο Σταύρος Παπαδόπουλος

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

 

Χαρακτηρίζεται από πόνο στην ηβική σύμφυση και από διάρρηξη της άρθρωσης.Συμβαίνει συνήθως σε αθλητές αποστάσεων και σε αθλητές ποδοσφαίρου, και έχει βρεθεί στην κλινική αθλητιατρική σαν την πιο συνηθισμένη αιτία χρόνιου βουβωνικού πόνου.Η ηβική οστείτιδα είναι δύσκολο να διαχωριστεί από την υπερδιάταση των προσαγωγών , γιατί και οι δύο αυτές καταστάσεις μπορεί να συμβαίνουν ταυτόχρονα στον ίδιο ασθενή.


Αιτίες

Ο πιο συνηθισμένος μηχανισμός που προκαλεί τον συγκεκριμένο τραυματισμό είναι οι επαναλαμβανόμενες και αυξημένες διατμητικές τάσεις πάνω στην ηβική σύμφυση ή οι αυξανόμενες τάσεις που εφαρμόζονται στην άρθρωση από την κακή γωνία έλξης του μυικού συστήματος της λεκάνης.
Άλλοι παράγοντες , όπως η οριακή έσω στροφή του ισχίου ή η καθήλωση της ιερολαγόνιας άρθρωσης , προκαλούν επίσης υπερβολικές τάσεις στην άρθρωση. Βιομηχανικές ανωμαλίες όπως η ανισοσκελία, ο υπερβολικός πρηνισμός, η ραιβότητα ή η βλαισότητα ίσως παίζουν κάποιο ρόλο στην γένεση της ηβικής οστείτιδας , αν και δεν υπάρχουν αποδεδειγμένες κλινικές μελέτες που να το αποδεικνύουν .
Ωστόσο , είναι εύλογο ότι οι εν λόγω ανωμαλίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν υπερβολικές τάσεις στην λεκάνη.

 

Κλινικά συμπτώματα

Τα κλινικά συμπτώματα της ηβικής οστεΐτιδας περιλαμβάνουν τον πόνο που προκαλείται κατά την άσκηση στην κατώτερη κοιλιακή χώρα και στην εσωτερική πλευρά του μηρού.Τα συμπτώματα είναι η βαθμιαία έναρξη, η οποία σιγά-σιγά αυξάνεται σε σοβαρότητα, αν οι δραστηριότητες δεν περιοριστούν . Μια ανασκόπηση σημείωσε την ακόλουθη συχνότητα εμφάνισης των συμπτωμάτων σε ασθενείς με τεκμηριωμένη ηβικής οστεΐτιδα:πόνος στους προσαγωγούς στο 80 %, πόνος γύρω από το ηβική σύμφυση στο 40 % , στην κάτω κοιλιακή χώρα στο 30 % και στο ισχίο στο 12 %.
Αναφέρεται πόνος στο όσχεο μόνος στο 8%, Στη φυσική εξέταση,εμφανίζεται ευαισθησία πάνω στην ηβική σύμφυση και η απουσία της συγκεκριμένης ευαισθησίας συνήθως αποκλείει την διάγνωση. Ο πόνος μπορεί συχνά να προκαλείται από ενεργητική προσαγωγή σε περίπτωση που εμπλέκεται το περιφερικό άκρο της ηβικής σύμφυσης ή με κοιλιακούς –sit up- αν εμπλέκεται το κοντινό τμήμα αυτής.

 

Απεικόνιση

Οι απλές ακτινογραφίες μπορούν να δείχνουν διεύρυνση της ηβική σύμφυσης, ακανόνιστο περίγραμμα των αρθρικών επιφανειών ή περιαρθρική σκλήρυνση . Ωστόσο, στις αρχικές μορφές της νόσου,τα ακτινολογικά
ευρήματα μπορούν να είναι φυσιολογικά. Οι ίδιες ακτινογραφίες μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση, όταν αναφέρονται σε νεαρούς ασθενείς , επειδή κανείς μπορεί να δεί τις ίδιες ακτινολογικές ανωμαλίες και κατά την περίοδο της φυσιολογικής οστεοποίησης.
Σε μια μελέτη από επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, ακτινολογικές αλλαγές γύρω από την ηβική σύμφυση βρέθηκε στο 76% των ασυμπτωματικών παιχτών.
Ένα σπινθηρογράφημα οστών μπορεί να καταδεικνύει την αυξημένη πρόσληψη στην περιοχή της ηβικής σύμφυσης,αποτυγχάνουν να δείξουν οποιαδήποτε ανωμαλία .
Έτσι, οι κλινικοί γιατροί μπορούν να βοηθηθούν μόνο με θετικό σπινθηρογράφημα .
Η μαγνητική τομογραφία δείχνει οίδημα στα ηβικά οστά στην έναρξη της πάθησης .

 

Θεραπεία

Η θεραπεία ξεκινάει από τον καθησυχασμό του αθλητή ότι η συγκεκριμένη κατάσταση διορθώνεται από τον ίδιο τον αθλητή αλλά ο μέσος χρόνος επούλωσης είναι περίπου 9,6 μήνες. Γενικά , η θεραπεία θα πρέπει να βασίζεται στην φυσική αποκατάσταση με την προυπόθεση να αποφεύγονται οι δραστηριότες που προκαλούν πόνο και σ΄αυτό που πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή είναι στην διατήρηση και στην αύξηση της τροχιάς του ισχίου , όπως επίσης και στην διάταση και στην ενδυνάμωση των προσαγωγών μυών έχοντας πάντα σαν οδηγό τον πόνο . Επιπρόσθετα , οι οποιεσδήποτε βιομηχανικές ανωμαλίες θα πρέπει να διορθωθούν.
Ωστόσο, υπάρχει διαμάχη σχετικά με τη χρήση κορτικοστεροειδών , παρόλα αυτά μπορεί να είναι χρήσιμη σε επιλεγμένους ασθενείς (π.χ., σε αθλητές με οξεία ηβική οστεΐτιδα διάρκειας μικρότερης των δύο βδομάδων ).

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Από τι κινδυνεύει ένας καπνιστής που γυμνάζεται;
  • Oι 5 ορμόνες που εξουσιάζουν το σώμα σου!
  • Τα λάθη που πρέπει να αποφύγουμε όταν κάνουμε σεξ το καλοκαίρι
  • Τα καλοκαιρινά «λάθη» που αυξάνουν το λίπος στην κοιλιά
  • Τι προσέχει πρώτα μια γυναίκα σ’ έναν άντρα;
  • Η ιδανική διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου και τα οφέλη του στην υγεία!
loading...