Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ημικρανία: Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Τι είναι

Η ημικρανία, που συχνά συγχέεται με τον πονοκέφαλο, χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο ο οποίος εντοπίζεται συνήθως στο ένα από τα ημισφαίρια του κεφαλιού. Οι περισσότεροι πάσχοντες αισθάνονται ένα σφοδρό πόνο, που συχνά παρομοιάζεται με ένα ρυθμικό χτύπημα σφυριού στο κεφάλι. Εκτός από τον πονοκέφαλο που προκαλεί η ημικρανία υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που μπορεί να την συνοδεύσουν, όπως ναυτίες, εμετοί, υπερευαισθησία στο φως, στους ήχους ή στις μυρωδιές. Ο πονοκέφαλος επιδεινώνεται όταν υπάρχει κίνηση και μερικά άτομα μπορεί να βλέπουν φωτεινά αστράκια, λαμπερές ή σκοτεινές περιοχές στο οπτικό τους πεδίο κ.ά.


Ποιοι παράγοντες προκαλούν ημικρανία

Σύμφωνα με μελέτες, η ημικρανία εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες, με συχνότερη εμφάνιση στις ηλικίες μεταξύ 20 και 45 ετών. Κάποιο παράγοντες οι οποίοι πιθανόν να προκαλούν ημικρανία είναι:

- Η υπερκόπωση
- Η έλλειψη ύπνου
- Η αφυδάτωση
- Η λήψη ορισμένων φαρμάκων
- Ορισμένες λιπαρές τροφές (π.χ. η σοκολάτα και κάποια τυριά)
- Μερικές πρόσθετες ουσίες (π.χ. ασπαρτάμη, ταρτραζίνη, κ.α.)
- Κάποια αλκοολούχα ποτά
- Το κάπνισμα
- Τα αυχενικά ή οδοντικά προβλήματα
- Το στρες
- Οι ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες
- Η μειωμένη πρόσληψη μαγνησίου


Πως αντιμετωπίζεται

Στους πάσχοντες συστήνεται να διατηρούν ένα ημερολόγιο καταγράφοντας τις περιστάσεις κάτω από τις οποίες έχει εκδηλωθεί επεισόδιο ημικρανίας, κάτι που θα τους βοηθήσει επίσης να αντιληφθούν ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους επιδρούν θετικά στην αντιμετώπιση της ασθένειας. Προφανώς θα πρέπει να αποφευχθούν οποιεσδήποτε αιτίες που πιθανόν να σας δημιουργούν ημικρανία.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η παρακολούθηση και η χορήγηση των φαρμάκων από κάποιο γιατρό, ο οποίος θα διαγνώσει και θα αξιολογήσει την περίπτωση της ασθένειας.

Υπάρχουν πλέον αποτελεσματικά φάρμακα που μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο επιτρέποντας στον ασθενή να εκτελεί τις καθημερινές του δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ημικρανίας. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να είναι τα κοινά αναλγητικά όπως η ασπιρίνη, η παρακεταμόλη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη.

Μία προφυλακτική θεραπεία θα χορηγηθεί σε περιπτώσεις ασθενών με συχνές ή πολύ έντονες κρίσεις, με την οποία μπορεί να παρουσιαστεί σημαντική βελτίωση.

Επιπλέον, η καταπολέμηση του στρες, η σωματική άσκηση και η χαλάρωση μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των επεισοδίων.

Η γιόγκα θα μπορούσε επίσης να βοήθήσει, καθώς θεωρείται ως ένα «φάρμακο» εναντίον του στρες, ανακουφίζοντας επίσης από διάφορους πόνους αλλά και από την δυσκαμψία στον αυχένα και στους ώμους.


Πηγές: Headaches.gr / ygeia.tanea.gr / iatronet.gr / medlook.net
αναδημοσίευση από www.fit-blaster.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Από τι κινδυνεύει ένας καπνιστής που γυμνάζεται;
  • Oι 5 ορμόνες που εξουσιάζουν το σώμα σου!
  • Τα λάθη που πρέπει να αποφύγουμε όταν κάνουμε σεξ το καλοκαίρι
  • Η ιδανική διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου και τα οφέλη του στην υγεία!
  • Πως θα προστατευτείτε από τις φθινοπωρινές ιώσεις που πλησιάζουν!
  • Μάθε πόσο νερό χρειάζεσαι πραγματικά στη προπόνηση
loading...
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.