Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 63

Αρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα και ασκηση -

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Επιπτώσεις της αρθίτιδας στην κίνηση.
Κατά την οξεία φάση οι αρθρώσεις ή η άρθρωση που έχει προσβληθεί έχει μειωμένει κινητικότητα, έτσι εμφανίζονται αντιδραστικά προστατευτικές συσπάσεις από τους πρωταγωνιστές και ανταγωνιστές μύες της εκάστοτε άρθρωσης. Αυτό οδηγεί σε λίγες μόνο μέρες σε μυική ατροφία και ελάττωση της μυικής ισχύος η οποία χειροτερεύει κι άλλο καθώς συνοδεύετε από μυοσίτιδα και μυοπάθεια που εμφανίζοντα σε χρόνια αρρώστους λόγο της εκτεταμένης λήψεις κορτιζόνης. Για κάθε βδομάδα που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν υπολογίζεται ότι χάνεται ένα 3% μυικής μάζας. Σιγά σιγά, εμφανίζεται βιοκινητική αστάθεια με χαλάρωση των συνδέσμων και έτσι μέσω του φαύλου κύκλου που δημιουργείτε η αρθρίτιδα απλά επιδεινώνεται. Στην παιδική ηλικία επειδή μυοσκελετικά ακόμα δεν έχουμε φτάσει στην ωρίμανση αναπτύσσονται παραμορφώσεις (ραιβότητα, βλαισότητα, ανισομελία, σκολίωση κ.α.) ενώ παράλληλα τα παιδιά με Ρ.Α. παρουσιάζουν μειωμένη καρδιοαναπνευστική ικανότητα και αντοχή με αποτέλεσμα να διαταραχές βάδισης και κινητικών δραστηριοτήτων που φέρουν επιπτώσεις στην καθημερινή τους διαβίωση.

Επίδραση της άσκησης και των αθλημάτων
Πριν από 25 χρόνια θεωρούσαν την γυμναστική επικίνδυνη και συνιστούσαν μόνο ήπιες κινήσεις, διαθερμίες και παραφινόλουτρα. Η μεγάλης έντασης άσκηση και η υπερέκταση των αρθρώσεων όντως δεν βοηθά και είναι σκόπιμο να αποφεύγονται, καθώς οι σύνδεσμοι της άρθρωσης είναι ασταθείς και μπορεί να προκαλέσουμε κάποιο τραυματισμό. Όπως επίσης πρέπει να αποφεύγονται ασκήσεις που επιβαρύνουν τις αρθρώσεις με παραπάνω βάρος , όπως είναι το jogging.

Αν μετά από άσκηση εμφανιστεί οίδημα σε κάποια άρθρωση, αυτό σημαίνει πως την καταπονήσαμε παραπάνω απ'όσο πρέπει. Στις χρόνιες καταστάσεις, λόγο της οστεοπενίας ή της οστεοπόρωσης υπάρχει κίνδυνος κατάγματος. Η άσκηση αποβλέπει στην διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης , καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας, ευλυγισίας των αρθρώσεων, μυικής δύναμης και αντοχής, φυσιολογικής οστικής πυκνότητας και φυσικά μεγαλύτερης αυτοεκτίμησης. Κατά την οξεία φάση για την σωστή λειτουργία των αρθρώσεων συνίσταται κατάκλιση και ακινητοποίηση των αρθρώσεων με νάρθηκα την νύχτα, ενώ την ημέρα εφαρμόζεται παθητική κινησιοθεραπεία με σκοπό την αποφυγή της μυικής ατροφίας και των αγκυλώσεων. Όταν περάσει η υποτροπή αρχίζει η ενεργητική φάση. Η φυσική δραστηριότητα οφείλει να ξεκινά με εκτατικές ασκήσεις αύξησης του εύρους κίνησης των αρθρώσεων, συνεχίζοντας με ισομετρικές και ισοτονικές ασκήσεις με σκοπό την μυϊκή ενδυνάμωση, με τις ισομετρικές να προτιμώνται κατά την οξεία φάση. Συνιστώνται ήπιες αργές και ρυθμικές κινήσεις για περισσότερες από μια αρθρώσεις ταυτόχρονα. Καλό είναι να προστατεύουμε τις αρθρώσεις που είναι προσβεβλημένες με επιδέσμους. Για την διατήρηση ή την βελτίωση της φυσικής κατάστασης συνιστώνται αερόβιες ασκήσεις στο 60% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας του ασθενή. Προγράμματα που σχεδιάζονται με προοδευτική αύξηση της επιβάρυνσης των αρθρώσεων και της έντασης δείχνουν πολύ καλά αποτελέσματα στην καρδιοαναπνευστική ικανότητα, την ευλυγισία και την μυική δύναμη χωρίς να υπάρχει καμία επιδείνωση της κατάστασης κλινική ή εργαστηριακή.

Τα άτομα με Ρ.Α. πρέπει να αποφεύγουν αθλήματα που επιφέρουν επιπλέον επιβάρυνση , όπως και αθλήματα επαφής. Τα περισσότερα άτομα μπορούν κανονικά να συμμετέχουν σε δραστηριότητς αναψυχής και αθλήματα όπως , κολύμβηση, ψάρεμα, περπάτημα , ποδηλασία, επιτραπέζιο τένις και badminton κ.α.

Κολύμβηση: H καλύτερη άσκηση για τους καλοκαιρινούς μήνες για ανθρώπους με Ρ.Α. καθώς υπάρχει κίνηση σε όλες της αρθρώσεις, γυμνάζει πάρα πολλούς μύες και δεν υπάρχει σχεδόν κανέναν κίνδυνος τραυματισμού. Τον χειμώνα αντικαθιστούμε την κολύμβηση με αργές και ρυθμικές ασκήσεις για όλο το σώμα σε πισίνα καθώς επιφέρουν μυική χαλάρωση και ανακούφιση από τον πόνο, με την ιδανική θερμοκρασία νερού να είναι 31-33βαθμούς C, ενώ στα προγράμματα aqua aerobic αντοχής καλό θα είναι το νερό να είναι στους 27-31 βαθμούς C. Η κολύμβηση θεωρείτε η καλύτερη θεραπευτική φυσική δραστηριότητα. Σε παιδάκια που βρίσκονται σε μακροχρόνια ύφεση μπορούν να σχεδιαστούν αγωνιστικά προγράμματα όλων των υδρόβιων αθλημάτων.

Ποδηλασία: Είτε σε δίκυκλο, είτε σε τρίκυκλο, είτε σε στατικό ποδήλατο είναι μια από τις ιδανικές ασκήσεις για παιδιά με αρθρίτιδα, γιατί προωθεί την ευλυγισία και την μυική δύναμη σε όλες τις μυικές ομάδες των ποδιών χωρίς όμως να καταπονεί καθόλου τις αρθρώσεις με το βάρος του σώματος καθώς στηρίζεται όλο στο κάθισμα του ποδηλάτου. Το ποδήλατο καρδιοαναπνευστικά προκαλεί τόση αύξηση όσο και το jogging. Για το πάνω μέρος χρησιμοποιούμε το χειροεργόμετρο.

Χορός: Δεν είναι τόσο ασφαλής όσο τα παραπάνω μπορεί όμως αν σχεδιαστεί προσεκτικά και τροποποιηθούν οι ασκήσεις και οι κινήσεις με βάση τις ανάγκες του κάθε αρρώστου να προωθήσει την ευλυγισία και την μυική δύναμη. Η ρυθμικότητα και η αρμονία των κινήσεων της ρυθμικής γυμναστικής αν τροποποιηθούν σωστά μπορούν να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για ανθρώπους με Ρ.Α.

Οι ασκήσεις, η φυσικοθεραπεία, η τροποποίηση και η εφαρμογή των προγραμμάτων πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από εξειδικευμένους γυμναστές και φυσικοθεραπευτές.

 

http://ensomati.gr/

{fcomments}

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Πως να παραμείνεις fit τα Χριστούγεννα
  • Diamond push ups: Η άσκηση-διαμάντι για γράμμωση στα χέρια
  • Πώς θα μείνουμε για πάντα νέοι; Η άσκηση που «νικά» τον χρόνο
  • Πώς θα σπιντάρεις το μεταβολισμό σου πριν την Πρωτοχρονιά
  • Πώς να διατηρήσετε γυμνασμένο σώμα όλο το καλοκαίρι
  • Push-ups: Φτιάξε κορμί σε 5 βήματα
loading...