Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 63

H σωματική άσκηση φάρμακο για την κατάθλιψη

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Νέα, καλοσχεδιασμένη κλινική μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Psychosomatic Medicine, επιβεβαιώνει ό,τι η συστηματική άσκηση είναι συγκρίσιμη με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Στην έρευνα, , που διεξήγαγε ο Δρ Τζέιμς Μπλούμενταλ του Πανεπιστημίου Duke, εξετάστηκαν 202 άτομα άνω των 40 ετών, για τα οποία υπήρχε διάγνωση μείζονος κατάθλιψης και χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες. Μια ομάδα ασκήθηκε σε ομαδικά προγράμματα, μια δεύτερη ομάδα ασκήθηκε στο σπίτι, μια τρίτη έλαβε το σύνηθες αντικαταθλιπτικό σερταλίνη (πειραματικές ομάδες) και μια τέταρτη έλαβε ψευδοφάρμακο, πλασέμπο (ομάδα ελέγχου).

Στην πρώτη ομάδα που οι εθελοντές ασκούνταν σε ομαδικά προγράμματα η κατάστασή τους βελτιώθηκαν εξίσου με εκείνους της δεύτερης ομάδας που έλαβαν το αντικαταθλιπτικό. Οι εθελοντές της τρίτης ομάδας, που ασκούνταν μόνοι στο σπίτι, επίσης βελτιώθηκαν αλλά σε μικρότερο βαθμό απ΄ ότι εκείνοι των δύο πρώτων ομάδων. Οι συγκρίσεις έγιναν με την ομάδα ελέγχου.

Έπειτα από 16 βδομάδες, το 47% των ασθενών που έλαβαν αντικαταθλιπτικό δεν πληρούσε πλέον τα διαγνωστικά κριτήρια της κατάθλιψης. Το ίδιο όμως συνέβη με το 45% εκείνων της ομαδικής άσκησης και στο 40% όσων ασκήθηκαν στο σπίτι. Στην ομάδα του ψευδοφαρμάκου, το ποσοστό αυτό έπεσε στο 31%.
«Αν η άσκηση ήταν φάρμακο, δεν νομίζω ότι θα λάμβανε από τώρα έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων» δήλωσε στο Reuters ο Dr Μπλούμενταλ. Για όσους όμως παίρνουν ενεργητικό ρόλο να καταπολεμήσουν την κατάστασή τους και ασκούνται «υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η άσκηση είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στα φάρμακα».
Ωστόσο, οι μηχανισμοί του φαινομένου παραμένουν άγνωστοι. Μια υπόθεση που κάνουν οι ερευνητές είναι ότι η άσκηση επηρεάζει τους ίδιους νευροδιαβιβαστές που προσπαθούν να ρυθμίσουν τα αντικαταθλιπτικά, όπως η σεροτονίνη και η νορεπινεφρίνη. Μια δεύτερη υπόθεση είναι ότι η άσκηση αυξάνει στον άνθρωπο το αίσθημα της ικανοποίησης ότι πετυχαίνουν τους στόχους τους.

Ψυχολογικό Κέντρο - Κωνσταντινίδης Κ. Ιωάννης, Μ.Α. - Κλινικός Ψυχολόγος

πηγή: www.fitnessinfo.gr

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Πως να παραμείνεις fit τα Χριστούγεννα
  • Diamond push ups: Η άσκηση-διαμάντι για γράμμωση στα χέρια
  • Πώς θα μείνουμε για πάντα νέοι; Η άσκηση που «νικά» τον χρόνο
  • Πώς θα σπιντάρεις το μεταβολισμό σου πριν την Πρωτοχρονιά
  • Πώς να διατηρήσετε γυμνασμένο σώμα όλο το καλοκαίρι
  • Push-ups: Φτιάξε κορμί σε 5 βήματα
loading...