mobadv

''Αθώα'' ελιά ή μελάνωμα: Τα σημάδια SOS

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα μελανώματος τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη εξαιτίας των περιβαλλοντικών μεταβολών και των αλλαγών στον τρόπο ζωής.

 

Υπολογίζεται ότι 37.000 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από μελάνωμα αφού ο  καρκίνος του δέρματος αποτελεί  ένα από τα δέκα είδη καρκίνων που εμφανίζονται συχνότερα στους Ευρωπαϊκούς πληθυσμούς.

 

Με αφορμή την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος (5 έως 9 Μαΐου) ενημερωθείτε για το μελάνωμα, την πρόληψη και τις δωρεάν εξετάσεις που μπορείτε να κάνετε.

 

Τι είναι

 

Το μελάνωμα είναι ένας κακοήθης όγκος, ο οποίος προέρχεται από τα μελανοκύτταρα του δέρματος. Μπορεί να μην είναι επιθετικός τοπικά αλλά έχει την τάση να εξαπλώνεται γρήγορα μέσω των αιμοφόρων αγγείων και να δημιουργεί έτσι μεταστάσεις σε άλλα όργανα του σώματος.

Γι’ αυτό το λόγο οι ειδικοί επισημαίνουν κατηγορηματικά ότι η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή του, σε αρχικό στάδιο, σώζει ζωές.

 

Οι κυριότερες αιτίες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του είναι ο ήλιος ιδιαίτερα όταν εκτιθέμεθα χωρίς προστασία τις ώρες που  καίει πολύ δηλαδή (11.00-16.00)

 

Επίσης η κληρονοµικότητα καθώς αν έχουμε οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, πρέπει να εξεταζόμαστε πολύ πιο συχνά.

 

Ο µεγάλος αριθµός σπίλων στο σώμα.

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες όσοι έχουμε πολλές ελιές, ειδικά σκουρόχρωμες, μεγάλες ή με ακανόνιστο σχήμα, πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα και να τις ελέγχουμε κάνοντας χαρτογράφηση.

 

Οι άνθρωποι που έχουν ανοιχτόχρωμα χρώμα επιδερμίδα που κοκκινίζει και «καίγεται» εύκολα, πρέπει να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα.

 

Πώς μπορούμε να το αντιληφθούμε;

 

Τα σημεία που πρέπει να προσέχουμε σε κάθε μελαχρωστική εστία που την έχουμε είτε από την γέννησή μας και για πάρα πολλά χρόνια, είτε είναι καινούργια σε κάποιο σημείο του σώματος που δεν υπήρχε τίποτε απολύτως είναι τα ακόλουθα.

 

1. όταν αλλάζει το χρώμα και γίνεται πιο σκούρα είτε όλη συνολικά, είτε σε κάποιο επιμέρους τμήμα. Το πιο συνηθισμένο χρώμα που παίρνουν είναι βαθύ βυσινί, μαύρο ή σκούρο καφέ.

2. αρχίζει η ελιά να αναπτύσσεται σε ογκίδιο είτε ολόκληρη ή σε κάποιο τμήμα της με χρώμα βαθύ, σκούρο, μαύρο ή βυσσινί.

3. όταν αρχίζει να βγάζει ακανόνιστες προσεκβολές στο περίγραμμα της που ήταν αρχικά ομαλό,

4. όταν αρχίζει να ματώνει με το πιο ασήμαντο ερέθισμα.

5. τα μελανώματα δεν είναι όλα μελαχρωματικά. Υπάρχουν και μελανώματα που δεν έχουν χρώμα, είναι αχρωμάτιστα. Ιδίως κάποιες βλάβες κάτω από τα νύχια που μοιάζουν με σάρκα από είσφρυση όνυχα ή μυκητίαση. Τα πιο πολλά από αυτά έχουν κακή πρόγνωση.

6. οποιοσδήποτε σπίλος αλλάζει μορφή είναι εμφανίζεται ξαφνικά σε μικρό χρονικό διάστημα πρέπει να μας βάζει σε ανησυχία και να αφαιρείται με τοπική αναισθησία για να γίνει η παθολογοανατομική έρευνα.

 

5’αρκούν για να σώσουν τη ζωή μας! Μπορείς να το δεις. Μην το αγνοείς!

 

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV), οργανώνει από το 2000 και κάθε χρόνο, την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος» σε 30 χώρες της Ευρώπης.

 

Στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί την αφετηρία για μία ολόκληρη εβδομάδα αφιερωμένη στην πρόληψη, την «Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος», η οποία θα πραγματοποιηθεί φέτος από 5 έως 9 Μαΐου.

 

Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, δερματολόγοι της ΕΔΑΕ σε όλη τη χώρα δέχονται στα ιατρεία τους και σε νοσοκομειακά ιδρύματα το κοινό και εξετάζουν δωρεάν για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος.

 

Στην ιστοσελίδα της ΕΔΑΕ www.myskincheck.gr δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να αξιολογεί το δικό του επίπεδο κινδύνου, καθώς προσφέρει οδηγίες για αυτοεξέταση και χαρτογράφηση των σπίλων (ελιών), χρήσιμες συμβουλές από έμπειρους δερματολόγους, πληροφορίες για το πότε είναι ύποπτη μία ελιά, τρόπους προφύλαξης από τον ήλιο, τρόπους σωστής αντιηλιακής προστασίας, αλήθειες και μύθους γύρω από το μελάνωμα.

http://www.iatropedia.com/

http://medlabgr.blogspot.com/

 

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Γιατί θα πρέπει να περιορίσετε τα τηγανητά και τα συσκευασμένα;
  • Κρόκος Κοζάνης: Ένας ελληνικός θησαυρός για την υγεία!
  • 6 υγιεινές τροφές με πολλά λιπαρά!
  • 5 μύθοι για την υγεία και τη διατροφή που πρέπει να αγνοήσετε
  • Περίπου 7 στους 10 Έλληνες έχουν έλλειψη βιταμίνης D
  • Πόσα λίπη και τρανς λιπαρά πρέπει να τρώμε την ημέρα;
loading...