mobadv

ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ/ΣΤΕΡΟΪΔΗ: "Eνα κεφάλαιο ταμπού... ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας..." του Μάριου Παναγή

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

 

Οι αναβολικές ουσίες είναι φάρμακα τα οποία προέρχονται από την ανδρική ορμόνη, την τεστοστερόνη. Προάγουν την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας και αυξάνουν τη μάζα των ιστών του σώματος που δεν περιέχει λίπος. Η χρήση τους άρχισε το 1940 για την καταπολέμηση της γεροντικής αδυναμίας, της ανορεξίας, και για την νεφρική ανεπάρκεια. Αντίθετα σήμερα χρήση αναβολικών γίνεται από τους αθλητές για την βελτίωση της αθλητική τους επίδοσης. Το φαινόμενο της χρήσης των αναβολικών είναι πιο έντονο στους bodybuilders για να αυξήσουν το μέγεθος των μυών τους να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και τη σωματική τους εμφάνιση. Τα αναβολικά χρησιμοποιούνται ακόμα στην ιατρική για θεραπευτικούς σκοπούς.

 

Τα αναβολικά χωρίζονται στα φυσικά και στα συνθετικά.
Από τις ουσίες που φυσιολογικά υπάρχουν στον ανθρώπινο οργανισμό, ισχυρή αναβολική δράση διαπιστώθηκε ότι έχουν τα ανδρογόνα, δηλαδή οι ανδρικές γεννητικές ορμόνες, που παράγονται κυρίως από τους όρχεις. Το σημαντικότερο από τα φυσικά ανδρογόνα είναι η τεστοστερόνη και μικρότερης σημασίας είναι η Δ4-ανδροστενδιόνη και η δεϋδροεπιανδροστερόνη. Τα συνθετικά αναβολικά είναι παράγωγα της τεστοστερόνης και από αυτά συνηθέστερα χρησιμοποιούνται η νανδρολόνη, η μεθενολόνη και η οξυμεθολόνη. Χρησιμοποιούνται ενέσιμα ή σε χάπια.

Μερικές από τις πολλές παρενέργειες είναι:

 

Στους άνδρες: Ακμή, αυξημένη επιθετικότητα και σεξουαλική διάθεση. Χρήση για μεγάλο διάστημα μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και ανικανότητα, αναστολή της σπερματογένεσης, συρρίκνωση και σκλήρυνση των όρχεων, νεφρική βλάβη, γυναικομαστία, αλωπεκία, υπερτροφία προστάτη, μειωμένη παραγωγή ενδογενούς τεστοστερόνης και γοναδοτροπινών.

 

Στις γυναίκες: Ακμή, ανάπτυξη ανδρικών χαρακτηριστικών, μεταξύ αυτών τριχοφυΐα στο πρόσωπο και στο σώμα, βάθυνση του τόνου της φωνής, διαταραχές εμμήνου ρύσεως (περιόδου), αυξημένη επιθετικότητα και σεξουαλική διάθεση, υπερτροφία κλειτορίδας, συρρίκνωση του στήθους, αλωπεκία ανδρικού τύπου, πολύ αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, μειωμένα επίπεδα ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης.

 

O σκοπός του άρθρου δεν είναι να σας σας αναλύσω τα υπέρ και τα κατά από τη χρήση αναβολικών στεροειδών. Yπάρχουν χιλιάδες απόψεις και άρθρα για το θέμα, πόσο μάλλον για τα κάτα, το αφήνω στην κρίση του καθενός αυτο. Σίγουρα κάποιος που έχει κάνει χρήση θα εχει ασχοληθεί με μια δική του έρευνα όπως και αυτός που δεν έχει κάνει χρήση και ίσως λόγω της έρευνας το απόφυγε. 

 

Eγώ θέλω να δούμε το θέμα απο διαφορετική πλευρά. Κάποιος που δεν ασχολείται καθόλου με την γυμναστική ή που ασχολείται ελάχιστα όταν αντικρίζει κάποιον στο γυμναστήριο, στην θάλασσα ή στο δρόμο με ένα πολύ ωραίο σώμα η πρώτη σκέψη που περνά από το μυαλό του είναι ότι κάνει χρήση αναβολικών. Iσως και να κάνει όμως τι είναι αυτό που μας κάνει τόσο σίγουρο; 

 

Πιστεύετε πως κάποιος που κάνει χρήση αναβολικών βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο απλά μόνο και μόνο επειδή χρησιμοποιεί αυτές τις ουσίες; Η επιστήμη την σήμερον ημέρα προχωρά με γοργούς ρυθμούς αλλά παρόλα αυτά ακόμα δεν έχει ανακαλυφθεί το αναβολικό θαύμα που να κάθεσαι στον καναπέ του σπιτιού σου ή έστω να πηγαίνεις καμία φορά τυπικά γυμναστήριο να χτυπάς 2-3 sets και να έρχεται η μυική γράμμωση και ο όγκος. Όπως είπα και πιο πάνω σκοπός μου δεν είναι να σας τάξο ούτε κάτα ούτε υπέρ των αναβολικών. Συμφωνώ πως τα αναβολικά είναι πολύ επικίνδυνα και όσοι τα κάνουν χρήση πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, να κάνουν συχνά αναλύσις και να κάνουν ελεγχόμενες δοσολογίες επειδή την πιο πολύ ζημιά κάνει η κατάχρηση. 

 

Ομως όταν κάποιος μπαίνει στην διαδικασία και τα χρησιμοποιεί πέραν του ότι μπορει να προκαλέσει ζημιά στον οργανισμό του για να του δουλέψουν που λέμε και να μην του μείνει στο τέλος μόνο η ζημιά μπαίνει σε έναν πολύ σκληρό τρόπο ζωής που λίγοι γνωρίζουν και όλοι κρίνουν.

 

Εσείς που κρίνετε βάσει του αποτελέσματος καλά θα ήταν να ζήσετε και την διαδικασία πριν την ολοκλήρωση του αποτελέσματος. Εντατικές προπονήσεις, σκληρή διατροφή, μεγάλη θέληση και φοβερές στερήσης συντείνουν στο αποτέλεσμα που βλέπετε. Τίποτα δεν γίνοται χωρίς αυτά και κανένα αναβολικό στον κοσμό δεν θα σου δώσει τίποτα αν δεν προηγηθούν αυτά. Τα αναβολικά μόνο κάνουν πιο γρήγορα τα αποτελέσματα να φανούν, δεν αποτελούν από μόνα τους το αποτέλεσμα και δεν δουλεύουν αν δεν τα δουλέψετε. 

 

Γι' αυτο καλό θα ήταν να μην κρίνετε ποτέ κάτι που δεν γνωρίζετε και τόσο καλά και αυτό πρέπει να ισχύ γενικά στην ζωή σας, όχι μόνο για αυτό το θέμα. 

 

Είναι στην κρίση του καθενός κατά πόσο θα τα αποφύγει ή ποτε θα τα κάνει χρήση, απλά να γνωριζετε ασχέτος όποιας απόφασης και αν πάρετε να είστε πολύ προσεκτικοί κυρίως αν έχετε σκοπό να τα δοκιμάσετε, να ξέρετε τι παίρνουν και από που και να αποφεύγετε τα πειράματα και τις υπερβολες. Όσοι πάλι είναι σίγουροι πως ποτέ δεν θα δοκιμάσουν δεν σημαίνει πως ποτε δεν θα δουν το σώμα του να βελτιώνεται. Οταν αγαπάς και παθιαζεσε με αυτό που κάνεις είτε αργά, είτε γρήγορα θα φτάσεις εκεί που θέλεις!

 

YΓ: Δεν είμαστε υπέρ της χρήσης αναβολικών, αλλά ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας το παρεμπόριο αναβολικών είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο. Αυτο που θέλουμε να σας περάσουμε και πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι χωρίς μία ισορροπημένη διατροφή και εκγύμναση τίποτα δεν είναι εφικτό! Ακόμα και άτομα που κάνουν χρήση δίνουν πολύ κόπο και τίποτα δεν ειναι υλοποιήσημο μόνο με τα αναβολικά.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Σεμινάριο στο γυμναστήριο του αείμνηστου bodybuilder Φώτη Πλευρίτη στο Αγρίνιο
  • Anton Antipov: Από ζητιάνος στα πάρκα σε πρωταθλητή bodybuilding
  • Το καλεντάρι των αγώνων σωματικής διάπλασης για τη θερινή σεζόν 2018!
  • Το 31ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΕΟΣΔ-IFBB έρχεται στη Θεσσαλονίκη
  • H WABBA World διοργανώνει το Πρωτάθλημα Πελοποννήσου 2018
  • «Χτίστε» μυϊκή μάζα με βοδινό κρέας
loading...