mobadv

Η ΑΜΗΝΟΡΡΟΙΑ ΣΤΙΣ ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ. Γράφει η Μαρία-Πηγή Ψαρράκη

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

 

Στην εποχή μας παρατηρείται έντονη ενασχόληση του γυναικείου φύλου με τον αθλητισμό. Μέσω του αθλητισμού αποκτιέται ένα καλλίγραμμο και γυμνασμένο σώμα και ενισχύεται η σωστή και υγιής ανάπτυξη των εφήβων. Τα αρνητικά της άσκησης όμως έρχονται εκεί που τα όριά της ξεπερνιούνται, έχοντας ως αποτέλεσμα την εμφάνιση σημαντικών προβλημάτων υγείας. Το συνηθέστερο πρόβλημα που παρατηρείται είναι οι διαταραχές της έμμηνης ρύσης, οι οποίες σηματοδοτούν στη συνέχεια και την πιθανή εμφάνιση οστεοπόρωσης. Από πολλούς η αμηνόρροια εκλαμβάνεται ως δείκτης επιμελούς και ολοκληρωμένης προπόνησης, ενώ στην πραγμα- τικότητα είναι δείγμα υπερπροπόνησης και μελλοντικής πτώσης της απόδοσης. Το καταγραμμένο ποσοστό των αθλητριών με αμηνόρροια είναι 44%, αλλά στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερο. Οι νεαρές αθλήτριες μεγαλώνουν με μια λανθασμένη ιδεολογία γύρω από την απόκτηση του ιδανικού αδύνατου σώματος και έχοντας διαμορφώσει έναν χαρακτήρα που τον διακατέχει η τελειοθηρία και η συνεχής επιβεβαίωση των δυνατοτήτων τους. Ο τρόπος για να πετύχουν τα παραπάνω είναι μέσω της έντονης αθλητικής ενασχόλησης σε συνδυασμό με μείωση της πρόσληψης τροφής. Πρωταρχικός παράγοντας της ύπαρξης αμηνόρροιας είναι το σωματικό βάρος και το ποσοστό λίπους. Ενέργεια ο άνθρωπος αποκτά μόνο μέσω του γλυκογόνου και του λίπους που προσλαμβάνονται μέσω της τροφής. Η ιδεολογία όμως που επικρατεί στις αθλήτριες, δηλαδή η μέγιστη ενεργειακή κατανάλωση με ελάχιστη πρόληψη, έρχεται σε αντίθεση με το παραπάνω.

 

Η έντονη και εξαντλητική προπόνηση είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση της αμηνόρροιας. Περισσότερες πιθανότητες εμφάνισής της έχουν όσες αθλήτριες κάνουν έντονη προπόνηση πριν ακόμα ξεκινήσουν να έχουν έμμηνη ρύση. Αποτέλεσμα της έντονης άσκησης είναι η ακανόνιστη έκκριση GnRH λόγω της υψηλής αδρεναλίνης που παράγεται εξαιτίας της αλλά και της χαμηλής πρόσληψης θερμίδων σε σχέση με την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας.

 

Ο παράγοντας άγχους στρες επίσης επιδρά έντονα σ’ αυτό. Σε καταστάσεις άγχους παρατηρείται αυξημένη έκκριση της CRH (εκλυτική ορμόνη της κορτικοτροπίνης) από τον υποθάλαμο, αύξηση της έκκρισης των αδρενοκορτικοτρόπων ορμονών από την υπόφυση και αύξηση της κορτιζόλης από την περιφέρεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπολειτουργία της παραγωγής και τη μείωση της έκκρισης των LH και FSH ορμονών αλλά και της παραγωγής των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Λόγω της κατάστασης του στρες ο ανθρώπινος οργανισμός προσπαθεί να ανταποκριθεί σε αυτό το ερέθισμα απελευθερώνοντας από τα επινεφρίδια τις λεγόμενες «ορμόνες του στρες», δηλαδή την κορτιζόλη, την επινεφρίνη και τη νορεπινεφρίνη. Έρευνες δείχνουν ότι τα επίπεδα των παραπάνω

ορμονών είναι ανεβασμένα στις γυναίκες με αμηνόρροια ακόμα και όταν είναι σε κατάσταση ηρεμίας. Άλλοι ακόμα παράγοντες της αμηνόρροιας είναι η χρήση ενέσιμων μορφών προγεστερόνης για αντισύλληψη, η χρήση στεροειδών και οι διαταραχές του ύπνου.

 

Οι αθλήτριες, αν και αποτελούν πρότυπα ομορφιάς και άσκησης, συχνά η εικόνα τους κρύβει κάποια άλλα στοιχεία από πίσω. Οι ορμονικές διαταραχές έχουν συχνά αντίκτυπο στο ερειστικό, καρδιοαναπνευστικό, ανοσοποιητικό και αναπαραγωγικό σύστημα της αθλήτριας. Η μόνη λύση είναι η πρόληψη. Οι κύριοι υπεύθυνοι για την ενημέρωσή της και τον έλεγχό της είναι οι προπονητές, οι οποίοι πρέπει να είναι και αυτοί ενημερωμένοι πλήρως για να εντοπίσουν τυχόν δείγματα. Επιπλέον, και η αθλήτρια πρέπει να έχει γνώση για αυτά τα θέματα, όπως και η οικογένειά της. Η ανάπτυξη υγιών αθλητριών με προοπτικές για καλύτερες επιδόσεις γίνεται μόνο μέσω της σωστής προπόνησης και διατροφής, καταργώντας τα σημερινά στερεότυπα γύρω από το «στεγνό» σώμα και τη χαμηλή θερμιδικά και αυστηρή διατροφή.

 

 


 

 

 

 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Andreas Cahling: Ο 64χρονος bodybuilder που νίκησε τον…όγκο στο κεφάλι και συνεχίζει!
  • Εκτονώσου και «χτίσε» σώμα με πολεμικές τέχνες
  • Γιατί να ξεκινήσεις επιτέλους την πρωινή γυμναστική;
  • Γιατί θα πρέπει να περιορίσετε τα τηγανητά και τα συσκευασμένα;
  • Έκκεντρη προπόνηση για τον πόνο της τενοντίτιδας
  • Κρόκος Κοζάνης: Ένας ελληνικός θησαυρός για την υγεία!
loading...