Το «κλειδί» για την κίρρωση του ήπατος!

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Μία πρωτεΐνη που παίζει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη των αιμοσφαιρίων μπορεί να κρύβει το μυστικό για την αντιμετώπιση της κίρρωσης του ήπατος (10η αιτία θανάτου παγκοσμίως) και κατ' επέκταση και των νεοπλασιών, των οποίων τον κίνδυνο ενισχύει η ηπατική νόσος.

 

Δύο ερευνητικά ινστιτούτα της Βαρκελόνης (υπό τους καθηγητές Ρ. Μέντες και Μ. Φερνάντες) ακολούθησαν μία νέα θεραπευτική προσέγγιση -δημοσιεύουν τα συμπεράσματά τους στην επιθεώρηση «Gastroenterology»- για να αποτρέψουν την αναπαραγωγή των μη φυσιολογικών κυττάρων του αίματος, που συνδέονται με την κίρρωση, καθώς είναι συνέπειά της, αλλά και παράγοντας επέκτασης και επιδείνωσης της οργανικής βλάβης.

 

Η μέθοδος απέδειξε ότι η αναχαίτιση της πρωτεΐνης CPEB4 (που στους εν λόγω ασθενείς είναι ανεβασμένη) αναστέλλει επίσης την ανάπτυξη ανώμαλων κυττάρων αίματος. Η κίρρωση είναι μια χρόνια βλάβη, που χαρακτηρίζεται από αντικατάσταση του ηπατικού παρεγχύματος από ουλώδη ιστό και αναγεννητικά οζίδια, των οποίων η δομή παρεκκλίνει από τη φυσιολογική δομή και τη λειτουργία του οργάνου.

 

Η συσσώρευση του ουλώδους ιστού παρεμποδίζει τη φυσιολογική κυκλοφορία αίματος στο ήπαρ, προκαλώντας υπέρταση στην πυλαία φλέβα. Για να εκτονωθεί η πίεση στη φλέβα, αναπτύσσονται έξω από το ήπαρ (σε μια απόπειρα των ηπατικών κυττάρων να αποκαταστήσουν τη βλάβη) βοηθητικά αγγεία.

 

Δεν αιματώνεται

Ετσι, δημιουργούνται δύο προβλήματα: Αφενός το ήπαρ δεν αιματώνεται επαρκώς και υφίσταται έτσι περαιτέρω βλάβη και, αφετέρου, η αγγειογένεση αυτή είναι παθολογική (κακής ποιότητας), με τα αγγεία αυτά να είναι επιρρεπή στη διάρρηξη, με αποτέλεσμα να προκαλεί στο σημείο ανεξέλεγκτη αιμορραγία. Οι μέχρι σήμερα γνωστές θεραπείες επιχειρούσαν να σταματήσουν αυτή τη νεοαγγείωση. Ομως αυτό επηρέαζε και την ανανέωση των κυττάρων αίματος, με συνέπειες μη αναστρέψιμες.

 

Η νέα μέθοδος, με αξιοποίηση της πρωτεΐνης CΡΕΒ4, αφήνει ανέπαφη την υγιή νεοαγγείωση, αλλά μπλοκάρει την αναπαραγωγή των παθολογικών κυττάρων αίματος. Σημειώνεται ότι η Ισπανική Αντικαρκινική Εταιρία προσέφερε στην ομάδα Μέντες - Φερνάντες το ποσό του 1.000.000 ευρώ για να διερευνήσει τον ρόλο αυτής της πρωτεΐνης στον καρκίνο του ήπατος.

 

1megarasp

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Πως θα προστατευτείτε από τις φθινοπωρινές ιώσεις που πλησιάζουν!
  • Προστάτεψε τον εαυτό σου στην καλοκαιρινή άσκηση
  • Tα πολλαπλά οφέλη του μπρόκολου και πόσο πρέπει να τρώμε!
  • Η σωματική άσκηση ασπίδα προστασίας για 13 καρκίνους! (λίστα)
  • Αμύγδαλα... ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό
  • Δείτε από ποιον καρκίνο προστατεύει η μουστάρδα
loading...