Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tο νυχτερινό γάλα θεραπεύει άγχος και αϋπνίες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Eδώ και πάρα πολλά χρόνια ξέρουμε πως ένα ποτήρι γάλα πριν τον ύπνο χαλαρώνει τον οργανισμό και μας επιτρέπει να περάσουμε μια ήσυχη νύχτα. Τώρα όμως, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην έγκριτη Journal of Medicinal Food, μαθαίνουμε πως το ποτήρι αυτό θα πρέπει να προέρχεται απ΄ το… νυχτερινό γάλα της αγελάδας, το οποίο χάρη στις ουσίες που περιέχει είναι το καλύτερο γιατρικό για το άγχος και τις αϋπνίες.

 

Οπως επισημαίνει η Αν Λούκιτς στην The Wall Street Journal, η έρευνα αποκάλυψε πως το νυχτερινό γάλα μειώνει τη φυσική δραστηριότητα, την ισορροπία και τον συγχρονισμό κινήσεων των τρωκτικών στα οποία δοκιμάστηκε, ενώ αυξάνει τον χρόνο του ύπνου σε σχέση με το γάλα που προέρχεται από πρωινό άρμεγμα. Τα ποντίκια που ταΐστηκαν με νυχτερινό γάλα ήταν πιο πρόθυμα να εξερευνήσουν ανοιχτούς χώρους, μια ένδειξη μειωμένου άγχους που συσχετίστηκε με την κατανάλωση διαζεπάμης, ενός φαρμάκου το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του στρες, λένε οι ερευνητές.

 

Το νυχτερινό γάλα είναι πλούσιο σε τρυπτοφάνη, μια ουσία που διευκολύνει τον ύπνο και σε μελατονίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει τον κύκλο ημέρας-νύχτας (όταν είμαστε ξύπνιοι και όταν κοιμόμαστε). Ερευνητές από τη Νότια Κορέα έδωσαν σε ποντίκια εργαστηρίου διάφορες δόσεις γάλακτος σκόνης που παρασκευάστηκε από γάλα αγελάδας προερχόμενο από νυχτερινό ή ημερήσιο άρμεγμα και είχε αναμιχθεί με αποσταγμένο νερό. Η ανάλυσή τους έδειξε ότι το βραδινό γάλα περιείχε 24% περισσότερη τρυπτοφάνη και σχεδόν δεκαπλάσια ποσότητα μελατονίνης απ΄ ό,τι το γάλα ημέρας. Σε δύο ομάδες ποντικών χορηγήθηκαν ή ενέσεις διαζεπάμης ή καθαρό πόσιμο νερό. Και τα ποντίκια αυτά υποβλήθηκαν σε μια σειρά εξετάσεων μία ώρα μετά τη χορήγηση των συγκεκριμένων δόσεων.

 

Τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε νυχτερινό γάλα ήταν σαφώς λιγότερο δραστήρια από εκείνα στα οποία χορηγήθηκε ημερήσιο χάλα ή πόσιμο νερό. Τα ποντίκια στα οποία είχε χορηγηθεί διαζεπάμη ήταν τα λιγότερο δραστήρια. Η ισορροπία και ο συγχρονισμός των κινήσεων μετρήθηκαν με τον αριθμό των πτώσεων από μια περιστρεφόμενη ράβδο σε 20 λεπτά της ώρας. Τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε νυχτερινό γάλα έπεσαν κατά μέσο όρο 4 έως 5 φορές, αριθμό διπλάσιο από ό,τι εκείνος των ποντικιών στα οποία είχε χορηγηθεί γάλα ημέρας. Οσα είχαν δεχθεί διαζεπάμη έπεσαν 9 φορές κατά μέσο όρο, ενώ εκείνα που είχαν δεχθεί νερό έπεσαν μόνο δύο φορές.

 

Ενα διαφορετικό πείραμα που διεξήχθη με αρουραίους οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εγκεφαλογράφημα ή EEG (πρόκειται για μια εξέταση που χρησιμοποιείται για να διαγνωσθούν οι διαταραχές ύπνου), έδειξε πως το νυχτερινό γάλα δεν επηρέαζε τα κύματα του εγκεφάλου σε σύγκριση με την πριν το πείραμα κατάσταση. Οι αρουραίοι στους οποίους είχε χορηγηθεί διαζεπάμη παρουσίασαν ανωμαλίες στο EEG, που αντικατόπτριζαν τις καταπραϋντικές-υπνωτικές ιδιότητες του φαρμάκου, αποφαίνονται οι ερευνητές. Κάτι πάντως που επισημαίνουν οι ιθύνοντες αυτών των πειραμάτων είναι πως, όσο εύγλωττα κι αν είναι τα αποτελέσματα σε ποντικούς και αρουραίους, η επίδραση του νυχτερινού γάλακτος δεν έχει ακόμη μετρηθεί επακριβώς σε ανθρώπους με προβλήματα άγχους και αϋπνίας.

 

1megarasp

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Τα 5 αγχολυτικά «φάρμακα» της φύσης
  • Πώς θα κάνεις δροσερό ύπνο μέσα στον καύσωνα
  • Ο χάρτης που δείχνει πόσοι άνθρωποι δεν κοιμούνται αυτή την ώρα!
  • Ανακαλύφθηκε η πρωτεΐνη που προστατεύει από το στρες και έχει αντιγηραντική δράση
  • Τι πρέπει να τρως όταν δουλεύεις έως αργά τη νύχτα;
  • Τα πράγματα που πρέπει να κάνεις μόλις ξυπνήσεις!
loading...
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.