Τι θα μπορεί να κάνει το ανθρώπινο σώμα σε 10 χρόνια

  • Κατηγορία Άσκηση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Με βάση μαθηματικά κριτήρια, νόμους της φυσικής και έρευνες των τελευταίων 100 χρόνων, πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το τρέξιμο 100 μέτρων μπορεί να φτάσει σε χρόνο 8,96 δευτερολέπτων μέσα στα επόμενα χρόνια. Με καλύτερα αθλητικά παπούτσια, πιο εξελιγμένα ταρτάν και επιστημονικές τεχνικές προπόνησης, τα ρεκόρ στα 100 μέτρα ανδρών έγιναν ήδη πράξη στο παρελθόν. Αλλά πόσο ταχύτερα μπορεί να τρέξει ένας αθλητής σήμερα; Με ποιο τρόπο μπορεί να σπάσει το ρεκόρ του Usain Bolt;

Πόσο πιο γρήγορα;
Ένας χρόνος αντίδρασης στην εκκίνηση κάτω από 1/10 του δευτερολέπτου, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί μια πρώτη λάθος κίνηση για έναν σπρίντερ. Ο χρόνος αντίδρασης του Τζαμαϊκανού πρωταθλητή στο Βερολίνο, το 2009, ήταν όλος κι όλος 0.146’’, πράγμα που σημαίνει ότι πέταξε στα άχρηστα 4/100 του δευτερολέπτου. Αν έτρεχε σε ιδανικές συνθήκες περιβάλλοντος - ένα χιλιόμετρο πάνω από τη στάθμη της θάλασσας - θα κέρδιζε άλλα 13/100 ανά δευτερόλεπτο.

Επίσης, το κλειδί για να σπάσει το ρεκόρ του Bolt είναι η μέγιστη ταχύτητα που ο ίδιος ανέπτυξε κατά τη διάρκεια της κούρσας: 44 χιλιόμετρα την ώρα. Και εδώ τίθεται το ερώτημα. Είναι τα 44 χλμ./ω η απόλυτη ταχύτητα που μπορεί να τρέξει ένας άνθρωπος;

Μια μελέτη του δόκτορα βιομηχανικής Natthew Bandle κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, θεωρητικά, ένας άνθρωπος θα μπορούσε να τρέξει με ταχύτητα πάνω από 65 χλμ./ω. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, αν επιχειρήσεις να αναπηδήσεις στο ένα πόδι, η δύναμη που ασκείται στο έδαφος - η ίδια δύναμη που είναι υπεύθυνη για το χρόνο αντίδρασης στο τρέξιμο - είναι 30% υψηλότερη από αν επιχειρήσεις να τρέξεις και με τα δύο πόδια.

Αυτό αποδεικνύει ότι το ανθρώπινο σώμα διαθέτει αποθέματα δύναμης που ακόμη δεν έχουν αναδυθεί στην επιφάνεια και πως με την κατάλληλη τεχνική, θα μπορούσαν να αποτελέσουν πεδίο εκμετάλλευσης προς όφελος ενός ταχύτερου ρεκόρ στα 100 μέτρα -τουλάχιστον. Και πάνω σ’ αυτό το ερευνητικό αποτέλεσμα δουλεύουν οι ειδικοί εδώ και λίγο καιρό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Bolt θα μπορούσε κάποια στιγμή να τερματίσει τη διαδρομή του σε 6,67’’. Θα δείξει - ειδικά αν μάθουμε ότι προπονείται στο «κουτσό».

Πόσο πιο ψηλά;
Γιατί επί 23 χρόνια τώρα, κανείς άλτης εις ύψος δεν έχει καταφέρει να πηδήξει πάνω από 2,45 μέτρα, σπάζοντας το ρεκόρ του Κουβανού παλαίμαχου πρωταθλητή Javier Sotomayor, σε αγώνες στην Σαλαμάνκα; Ένα ερώτημα το οποίο ούτε οι επιστήμονες μπορούν με σαφήνεια να απαντήσουν. Η τεχνική του Κουβανού άλτη (ευρύς διασκελισμός, απογείωση στη σωστή στιγμή και ένα ζευγάρι μακριά χέρια που αιωρούνται έντονα) όχι μόνο είναι αμίμητη, αλλά και στην περίπτωση του Sotomayor, η ιδανική.

Αντιγράφοντάς την κάποιος άλλος, θα μπορούσε άραγε να σπάσει το ρεκόρ;

Ίσως, λένε οι ειδικοί. Όντως, το μήκος του ανοίγματος των ποδιών ενώ τρέχεις προς τον πήχη, η γωνία που δημιουργεί το γόνατο την ώρα της εκτόξευσης, το κέντρο βάρους του σώματος, το άλμα, οι κινήσεις και οι θέσεις των χεριών ενώ βρίσκεσαι στον αέρα, η φόρα του σώματος και το σπάσιμο του κορμού ενώ πλησιάζεις την οριζόντια ράβδο, αποτελούν παράγοντες ενός άλματος που μπορούν να μετρηθούν και να προσαρμοστούν σε πολλούς αθλητές. Χρησιμοποιώντας αυτά τα εργαλεία, συν ένα φυσικό ταλέντο και μια νοοτροπία νικητή που χαρακτήριζε τον Sotomayor, το ρεκόρ των 2,45 μ. μπορεί να σπάσει. Αλλά όχι πολύ παραπάνω -μέχρι τα 2,50 μ.

Ήδη, δυο νέοι πρωταθλητές του άλματος εις ύψος, ο Ουκρανός Bohdan Bondarenko και ο Mutaz Essa Barshim από το Κατάρ (2,42 ο πρώτος και 2,43 ο δεύτερος) δουλεύουν πάνω σ’ αυτή την τεχνική.

Ο ίδιος ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ, ο Sotomayor, θεωρεί ότι ειδικά ο Barshim βρίσκεται πολύ κοντά στην ισοφάριση, αν όχι και στο ξεπέρασμα των 2,45 μ. Ο ίδιος ο Barshim το πιστεύει; «Μόνο αν όλα είναι τέλεια εκείνη τη συγκεκριμένη μέρα», λέει. «Και όσο δουλεύω σκληρά, πιθανολογώ ότι εκείνη η μέρα δεν θα αργήσει να έρθει».

Ο 68χρονος σήμερα Αμερικανός ρέκορντμαν Dick Fosbury έμεινε στην Ιστορία όχι γιατί απλά κέρδισε το χρυσό στους Ολυμπιακούς του 1968 (2,42 μ.), όσο για την τεχνική του - το γνωστό έκτοτε ως στυλ Fosbury. Λέει για το ρεκόρ του Sotomayor: «Πάντα ήμουν σίγουρος ότι κάποια μέρα οι άλτες θα πηδούσαν με άνεση τα 2,50. Μπορεί να είναι το τελευταίο όριο για έναν άνθρωπο που πηδά, μπορεί να γίνει το ρεκόρ των επόμενων χιλιετηρίδων, ωστόσο πιστεύω ακράδαντα ότι θα ζήσω για να το δω».

Πηγή: gr.askmen.com

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Φτιάξε σώμα από ατσάλι!
  • Πώς να περιποιηθείς πρόσωπο, μαλλιά και σώμα το χειμώνα
  • Oι 5 ορμόνες που εξουσιάζουν το σώμα σου!
  • Οι ισομετρικές ασκήσεις φέρνουν θηριώδη δύναμη και γραμμωμένο σώμα
  • Πώς θα φτιάξεις σώμα μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο!
  • Πώς να συνδυάσεις γυμναστική με νηστεία
loading...