Ο ευεργετικός ρόλος του pilates κατά την εγκυμοσύνη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Πριν από το 1970 λιγότερο από 300.000 γυναίκες στις Η.Π.Α. συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες. Η συμμετοχή των εγκύων στην άσκηση ξεκίνησε την επόμενη δεκαετία, κυρίως από επαγγελματίες αθλήτριες που επιθυμούσαν να διατηρήσουν σε ένα βαθμό το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης. Το 1985 διατυπώθηκαν οι πρώτες επίσημες οδηγίες από την Αμερικανικό Κολλέγιο Γυναικολογίας, οι οποίες σήμερα θεωρούνται αρκετά συντηρητικές και αυστηρές.

 

Η εγκυμοσύνη είναι μία ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή της γυναίκας, αφού έρχεται αντιμέτωπη με πολλές μεταβολές τόσο στο σώμα της, όσο και στην ψυχολογική της κατάσταση. Οι σωματικές μεταβολές επηρεάζουν σχεδόν όλα τα συστήματα του οργανισμού και οι επιδράσεις τους είναι σταδιακά ορατές. Το σώμα γίνεται σιγά σιγά πιο βαρύ και δυσκίνητο, οι αντοχές μειώνονται, επέρχεται πιο εύκολα κόπωση και γενικότερα συμβαίνουν αλλαγές προετοιμασίας τόσο για την κύηση, όσο και για τον τοκετό. Οι αλλαγές αυτές σε συνδυασμό με τις ορμονικές μεταβολές που συντελούνται, έχουν ουσιαστικές επιπτώσεις και στην ψυχολογική κατάσταση της εγκύου. Συνήθως είναι πιο ευσυγκίνητη, πιο ευαίσθητη, ίσως κυκλοθυμική και σίγουρα χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη.

 

pilates

Σύγχρονες μελέτες εστιάζουν στο ρόλο της άσκησης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η παχυσαρκία, ψυχικά νοσήματα και βέβαια μυοσκελετικά προβλήματα.

 

Έχει παρατηρηθεί ότι το 70% των εγκύων παρουσιάζει πόνο στη μέση και στις αρθρώσεις των ισχίων. Η αύξηση του σωματικού βάρους, η αύξηση της οσφυϊκής λόρδωσης και οι ορμονικές διαταραχές που συντελούνται ευθύνονται για την εμφάνιση των πόνων στη μέση και την πλάτη.

 

Το σώμα διατηρεί την ευκινησία του, δεν αποδυναμώνουν μυϊκές ομάδες που φορτίζονται πολύ (όπως η πλάτη και η μέση), μετριάζεται πιθανή μεγάλη αύξηση του σωματικού βάρους, χαλαρώνουν περιοχές με μεγάλη ένταση και γίνεται προετοιμασία για τον τοκετό. Σε καμία περίπτωση δεν θα περίμενε κανείς βελτίωση της φυσικής κατάστασης της εγκύου, αφού οι επιβαρύνσεις είναι ήπιες και όχι ικανές να προκαλέσουν σημαντικές προπονητικές προσαρμογές. 

 

Το πρόγραμμα άσκησης που θα ακολουθήσει μία έγκυος πρέπει να είναι εξατομικευμένο, ήπιας έντασης, διάρκειας έως μία ώρα και συχνότητας 2-5 φορές την εβδομάδα. Ιδανική άσκηση είναι η μέθοδος Pilates, αφού οι βασικές αρχές της προσαρμόζονται άριστα με τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης περιόδου.

 

Γίνονται ασκήσεις ενδυνάμωσης για όλο το σώμα, ασκήσεις ισορροπίας και βέβαια μυϊκές διατάσεις. Παράλληλα με το πρόγραμμα άσκησης που ακολουθεί μία έγκυος, πρέπει να ενθαρρύνεται να κάνει καθημερινά ήπιο περπάτημα ή άλλες αερόβιες δραστηριότητες αν της είναι ευχάριστες και εύκολες στην εφαρμογή (κολύμπι, στατικό ποδήλατο, κ.ά.).

 

Όλα τα παραπάνω οφέλη της γυμναστικής συμβάλλουν στη βελτίωση της εικόνας του σώματος, άρα και σε μία καλύτερη ψυχολογική κατάσταση. Επίσης το αίσθημα ευεξίας που αισθάνεται κανείς μετά τη γυμναστική και η προσωπική ικανοποίηση ότι μπορεί να συμμετέχει ακόμη στις δραστηριότητες που είχε προ εγκυμοσύνης, βοηθούν την έγκυο να αισθάνεται καλύτερα.

 

Απαραίτητη προϋπόθεση για να γυμναστεί μία έγκυος είναι η άδεια του ιατρού που την παρακολουθεί και μία καλή γενικότερη κατάσταση υγείας. Πρέπει να δίνεται προσοχή στο είδος της άσκησης που θα ακολουθεί για να υπάρχει ασφάλεια και να γίνεται συνεχής ενυδάτωση.

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Τι είναι το ιπποφαές και πού μας ωφελεί
  • Πως να παραμείνεις fit τα Χριστούγεννα
  • Diamond push ups: Η άσκηση-διαμάντι για γράμμωση στα χέρια
  • Οι λόγοι που τα καρύδια είναι αληθινός διατροφικός θησαυρός
  • Πώς θα μείνουμε για πάντα νέοι; Η άσκηση που «νικά» τον χρόνο
  • Πώς θα σπιντάρεις το μεταβολισμό σου πριν την Πρωτοχρονιά
loading...