Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις αυτή τη χρονιά

  • Κατηγορία Άσκηση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ
Η καλή χρονιά στο γυμναστήριο από το τέλος Αυγούστου φαίνεται
 
Μάρκος Λαμπρής
 
Θα έχεις καταλάβει ότι η βασική προσπάθεια έχει τελειώσει εδώ και καιρό, από τα τέλη Ιουνίου.
Ότι γράψαμε από τότε και μετά ήταν συμβουλές και προπονήσεις για να κάψεις λίπος, για να μη σκουριάσεις, για να ξεκουράσεις παράλληλα κάποιους τραυματισμούς χωρίς να χάσεις εντελώς τη φόρμα σου ή να πάρεις κιλά.
Είναι η λογική της off-season περιόδου. Δεν μένεις αδρανής αλλά κάνεις άλλα πράγματα όπως χαλαρά χιλιόμετρα, ελεύθερο κολύμπι, κυκλικές στα όργανα.
 
Τώρα είναι η ώρα του απολογισμού. Που κοιτάς πίσω και βλέπεις τι λάθη έκανες. O τραυματισμός στον αστράγαλο γιατί έτρεξες ένα δεκάρι πολύ κουρασμένος, το τράβηγμα στον ώμο γιατί σε κυρίευσε ο ενθουσιασμός σε μια ξεκούραστη ημέρα, χαμένες προπονήσεις χωρίς λόγο και αιτία, κακές προπονήσεις γιατί πήγες στο γυμναστήριο βιαστικός, τη λάθος ώρα, χωρίς plan B για την περίπτωση που έχει ουρές στους πάγκους.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Τέλος πάντων, για αυτό τα γράφουμε και τα συζητάμε, για να καταχωρούνται στον εγκέφαλο και να μην ξαναγίνουν. Μιλάμε για τα πραγματικά λάθη και όχι το δεν κάνεις ζέσταμα ή ξεχνάς να πιεις νερό. Κάνεις μηχανήματα και δεν κάνεις ελεύθερα.
 
Εδώ μιλάμε για λάθη τακτικής, ψυχολογία και απειρίας. Αυτά που κάνουμε ξανά και ξανά χωρίς να φαίνονται.
Οι παλικαρίσιες επαναλήψεις Κλασσικό σφάλμα στις κάμψεις δικεφάλων, στις πιέσεις ώμων και γενικά όπου εμπλέκονται μικροί μυς. Μπαίνεις από κάτω, κλέβεις, βάζεις σώμα, πλάτη, γιατί θες οπωσδήποτε να ανεβάσεις κιλά. Η κατάληξη είναι συνήθως κάποιος τραυματισμός.
Τα λάθη τεχνικής στις σύνθετες ασκήσεις Το να κρατήσεις τη φόρμα στις πιο απλές ασκήσεις π.χ μια κωπηλατική είναι σχετικά εύκολο. Το να κρατήσεις την τεχνική σε ένα σκουότ πολύ δύσκολο. Δεν είναι θέμα θεωρίας, αυτή την ξέρουν όλοι. Το θέμα είναι να καταλάβεις ότι πρέπει να σηκώσεις έξυπνα και όχι πολύ. Αυτό θέλει τεχνική και ποιότητα στην κίνηση. Αν δεν βοηθάει το σώμα σου κάνε ασκήσεις ευλυγισίας. Δες το σαν τέχνη τέλος πάντων και όχι σαν κάτεργο.
 
 
Έλλειψη ασκήσεων ισορροπίας / σταθερότητας Ναι, εφτά μέρες έχει η εβδομάδα και δύο τουλάχιστον είναι για ξεκούραση. Οπότε δες με το γυμναστή σου πως θα βάλεις σανίδες, πουσάπς και ασκήσεις από πιλάτες μέσα στο πρόγραμμα σου
Οι κοιλιακοί στο τέλος Οι κοιλιακοί μπαίνουν άνετα και μέσα στο κυρίως πρόγραμμα, π.χ. μετά από μια κωπηλατική για “ξεκούραση”. Στο τέλος γίνεται ένα τσουβάλιασμα κοιλιακών και ραχιαίων απείρου κάλλους που δε χρειάζεται
Η σύγκριση με τους "πρωταθλητές" Βλέπεις ένα πολύ καλά γυμνασμένο τύπο. Συνήθως σε πιάνει γκρίνια του τύπου “εγώ πότε θα φτάσω αυτό το επίπεδο” και στην επόμενη προπόνηση ανεβάζεις απότομα τα κιλά. Να συγκρίνεσαι μόνο με τον εαυτό σου πριν ένα μήνα, πριν έξι μήνες, πριν ένα χρόνο. Αν είσαι στην ίδια μοίρα τότε ναι να ανησυχείς. Αν όχι απόλαυσε το και την επόμενη κάνε ένα βήμα παραπάνω
Η αλλαγή των στόχων Το λάθος των λαθών. Έχει μαραθώνιο, αρχίζεις τα χιλιόμετρα; Θες να τρέξεις. Βλέπεις ΜΜΑ, παίρνεις τηλέφωνο τον παλιό σου προπονητή στο kick box. Βλέπεις έναν ninja warrior, πλακώνεσαι στις έλξεις. Ε, δεν γίνεται έτσι.
Το υπερβολικό ζέσταμα Το σωστό ζέσταμα δεν είναι ποτέ συνεχόμενο ώστε να σου τρώει δυνάμεις, δεν είναι ποτέ σε υψηλή ένταση, δεν είναι ποτέ μονότονο π.χ. τρέξιμο. Δες τους ποδοσφαιριστές. Κάθε άσκηση είναι μερικά δευτερόλεπτα και συνοδεύεται από αρκετά δευτερόλεπτα ανάπαυσης. Να ζεσταθείς επαρκώς σε πέντε λεπτά, πάντως, είναι δύσκολο.
 
 
Ο ψυχαναγκασμός Κάνε αυτό που σε ευχαριστεί και η βελτίωση θα έρθει μόνη της. Δεν υπάρχει πρέπει από τη στιγμή που δεν είσαι επαγγελματίας αθλητής.
 
Η μονοτονία Το τρέξιμο είναι βαρετό, τα ομαδικά είναι για γυναίκες, τα ελεύθερα είναι μόνο για φούσκωμα. Όταν στην πραγματικότητα δύσκολα βγάζεις μια ώρα στο ομαδικό με φουλ ένταση και δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ ελεύθερα για αντοχή και φυσική κατάσταση
Η επανάληψη των ασκήσεων Όντως μια άσκηση είναι καλή όταν την έχεις μάθει καλά. Όταν τελειώσει όμως το πρόγραμμα των εβδομάδες κάτσε και μάθε μερικές καινούριες ασκήσεις για το επόμενο πρόγραμμα.
 
Το ελλιπές ζέσταμα Αυτό
Το τρέξιμο για να χάσεις κιλά Υπάρχουν τόσοι τρόποι για να χάσεις κιλά, το τρέξιμο είναι αυτό που θα “φάει” μυικά κιλά. Δεν το θες.
Προπονήσεις στην ίδια ένταση Πάντα υπάρχουν καλές και κακές μέρες και ένα καλό πρόγραμμα τα προβλέπει αυτά και σε οδηγεί στις μέρες υψηλής έντασης ξεκούραστο και “ψημένο”. Αν δεν σου κάνει ο προπονητής στο γυμναστήριο βρες έναν personal.
 
Η εμμονή στις αισθητικές ασκήσεις Πόσοι κάνουν προβολές και πόσοι κάνουν σκουότ; Αυτό σκέψου μόνο
 
 
 
 
 

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Από τι κινδυνεύει ένας καπνιστής που γυμνάζεται;
  • Oι 5 ορμόνες που εξουσιάζουν το σώμα σου!
  • Τα λάθη που πρέπει να αποφύγουμε όταν κάνουμε σεξ το καλοκαίρι
  • Πώς θα γυμναστείτε με μια απλή μπάλα ακόμα και δίπλα στη θάλασσα (video)
  • Οι μύες που γυμνάζονται στο κολύμπι (video)
  • Πώς να συνδυάσεις γυμναστική με νηστεία
loading...