Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί αξίζει να γραφτείς σε ένα γυμναστήριο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Υπάρχουν δυο τρόποι να ξεκινήσει (ή να συνεχίσει) να γυμνάζεται κανείς. Ο ένας είναι να γραφτεί σε ένα γυμναστήριο, ο άλλος να προπονείται μόνος στα σπίτι. Αναρωτιέσαι με ποιον από τους δυο τρόπους θα δεις καλύτερα αποτελέσματα; Ας το αναλύσουμε. Επιστημονικά.

Όσοι άνδρες αθλούνται ασχολούμενοι με κάποιο ομαδικό σπορ από μικρή ηλικία - ερασιτεχνικά ή όχι, συστηματικά ή όχι - έχουν μάθει ότι η αλληλεπίδραση με άλλα άτομα αποτελεί ένα καλό κίνητρο να παραμείνουν πιστοί στην ενασχόλησή τους. Οι υπόλοιποι, όπως για παράδειγμα αυτοί που αρέσκονται να τρέχουν χιλιόμετρα ολομόναχοι ή να κάνουν αναρρίχηση, έχουν συνηθίσει να αθλούνται μόνοι κι έρημοι. Ακόμη κι όταν έρθει η ώρα να σηκώσουν λίγα βάρη, θα προτιμήσουν να το κάνουν στο γκαράζ του σπιτιού τους, παρά να επισκεφθούν τρεις φορές τη βδομάδα ένα γυμναστήριο. Υπάρχει κάποιο θετικό σ’ αυτό;

Μόνο ένα: το οικονομικό κέρδος. Η προπόνηση στο σπίτι μπορεί να γίνει εντυπωσιακή και χωρίς ακριβό εξοπλισμό: μερικοί αλτήρες, μια μπάρα κι ένα μονόζυγο είναι αρκετά για ένα πλήρες, καθημερινό πρόγραμμα. Το γυμναστήριο, αντίθετα, κοστίζει: συνδρομή, έξτρα υπηρεσίες, φόρμες, ένα - δυο καλά παπούτσια, σάκοι, ισοτονικά στο μπαρ.

Γιατί, λοιπόν, πρέπει ένας άνδρας να σπρώξει τον εαυτό του να πληρώσει αυτή την ετήσια συνδρομή; Εδώ είναι ο λόγος:

Η άσκηση στο σπίτι εκμηδενίζει το κίνητρο

Ας ξεκινήσουμε με μια ωραία εικόνα (μετά, η επιστήμη θα αναλάβει την αποδόμησή της): Γυμνάζεσαι στο σπίτι. Μέσα στο σαλόνι ή έναν όροφο κάτω, στο υπόγειο. Έχεις καλό εξοπλισμό προπόνησης κι ένα στερεοφωνικό που παίζει τη μουσική που σου αρέσει στην ένταση που ανά πάσα στιγμή επιθυμείς. Και μπορείς να προπονηθείς όποια ώρα σου κάνει κέφι, δίχως ρούχα ή παπούτσια με σόλα από ζελέ. Χωρίς να μπαίνεις σε αυτοκίνητο και δίχως να έχεις την υποχρέωση να μοιράζεσαι τον πάγκο σου με κάποιον που μόλις άφησε τον λιπαρό ιδρώτα του εκεί.

Τέλεια. Ας δούμε τώρα τι έχει να πει η επιστήμη για όλα αυτά (στην επόμενη σελίδα)..

Μια μετα - ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sport and Exercise Psychology Review κι εξέτασε 44 μελέτες που αφορούσαν μετρήσεις σε 4.578 άτομα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μοναχική προπόνηση είναι σκέτη μιζέρια. Μια μιζέρια που συχνά «μεταφραζεται» σε ποικίλες εκδηλώσεις παθολογικής συμπεριφοράς - αυτές που σε πιο απλά ελληνικά χαρακτηρίζουμε ψυχικές διαταραχές.

Ο Bert Carron, καθηγητής φυσιολογίας στο Western University of Health Sciences των ΗΠΑ και μεγάλο κεφάλαιο στην επιστήμη της αθλητιατρικής διεθνώς (απεβίωσε, δυστυχώς πέρσι στα 40 του), είχε κάνει την εξής διαπίστωση: Η διαφορά μεταξύ της άσκησης στο σπίτι και αυτής μέσα σε μια «ομάδα» (όπως σε ένα δημόσιο γυμναστήριο) έχει να κάνει με μια πολύ ουσιαστική επίδραση στο κίνητρο. Από έρευνες που είχε εκπονήσει για πάνω από 20 χρόνια στην καριέρα του, ο Bert είχε αποδείξει ότι όταν ένα άτομο γυμνάζεται σπίτι δεν πετυχαίνει σχεδόν ποτέ το στόχο του: «Ο αρχικός ενθουσιασμός μετατρέπεται σε βαρεμάρα, οι προπονήσεις αναβάλλονται ή κόβονται στο μισό του κανονικού χρόνου, οι επαναλήψεις καταληστεύονται, το πρόγραμμα διαλύεται, ο στόχος δεν επιτυγχάνεται ποτέ. Συν του ότι δεν έχεις ένα φίλο να το μοιραστείς».

Socialising μετ’ εφιδρώσεως

> Ένα «γεια» στα παιδιά της ρεσεψιόν, μια κουβεντούλα με τον φίλο στο διπλανό πολυμηχάνημα, λίγο χάζεμα στις κοπέλες που ανοιγοκλείνουν τα πόδια στην καθιστή μηχανή προσαγωγών, ακόμη και το καινούργιο σου spandex σορτσάκι, είναι πράγματα και συνήθειες που μπορούν να σε βοηθήσουν να καρατήσεις το κίνητρό σου ζωντανό.

> Ο Carron έλεγε στο βιβλίο του, Group Dynamics in Sport (2005): «Η κοινότητα του γυμναστηρίου υπάρχει για να ανήκεις εκεί αν πραγματικά ενδιαφέρεσαι για το σώμα σου. Όταν βρίσκεσαι σε καθημερινή βάση με άτομα που θέλουν να εκπληρώσουν τους ίδιους στόχους με σένα, τότε το κίνητρό σου παραμένει διαρκώς ζωντανό». Και, εντέλει, αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν και φίλοι σου εκτός γυμναστηρίου, γιατί θα σε συνδέουν και άλλα πράγματα εκτός από την απώλεια του λίπους, την καλή υγεία ή τους γραμμωμένους μυς.

 

> Το γυμναστήριο δεν σου φτιάχνει μόνο ένα ωραίο σώμα. Μοιάζει και με ψυχοθεραπεία. Και όσο πιο πιστός μένεις στα ραντεβού σου με τον γυμναστή ή την παρέα στην αίθουσα με τα βάρη, τόσο η ζωή σου θα βελτιώνεται - μαζί με τους μυς σου.

http://gr.askmen.com/

 

 

{fcomments}<

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Τι είναι το muscle buffering και γιατί διαλύει την αντοχή των μυών σου
  • Τι μπορεί να σου διδάξει ένας «φουσκωτός»
  • Κάνε το χρόνο σου στο γυμναστήριο πιο παραγωγικό
  • Θέλεις σούπερ-σώμα; 10 τρόποι για να φτάσεις στον στόχο σου
  • Είναι καλύτερo να γυμνάζεσαι μέσα ή έξω;
  • Γιατί αξίζει να προπονηθείς πάνω σε ένα ποδήλατο
loading...
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.