«Φτάσε στα όρια όλες τις μέρες του εμμηνορροϊκού σου κύκλου» – Αυστηρά για γυναίκες!

  • Κατηγορία Άσκηση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Φτάνουν πια οι δικαιολογίες για προσαρμογή του προγράμματος προπόνησης ή αποχής από αυτό λόγο γενικής αδιαθεσίας. Όπως είναι γνωστό, ο εμμηνορροϊκός σου κύκλος χωρίζεται σε 3 φάσεις, την θυλακική που έχουμε την έμμηνο ρύση, την ωοθυλακιορρηξία και την ωχρινική. Στην τελευταία, λόγο μεταβολής κάποιων ορμονών, είναι έντονο το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο κατά το οποίο προκύπτουν και συχνά αισθήματα κόπωσης.

Βάση της παραπάνω παρατήρησης έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές έρευνες. Έρευνα είχε σκοπό να διερευνήσει την επίδραση του εμμηνορροϊκού κύκλου σε 4 δείκτες της αθλητικής επίδοσης: αερόβια ικανότητα, αναερόβια ικανότητα, υποκινητική δύναμη και αντοχή μεγάλης έντασης. Δεκαέξι γυναίκες με κανονικό κύκλο δοκιμάστηκαν στην πρώιμη θυλακική φάση και στα μέσα της ωχρινικής φάσης του εμμηνορροϊκού τους κύκλου. Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν καμία στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των φάσεων στο βάρος, στο % σωματικού λίπους, στο άθροισμα των δερματοπτυχών, στη συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης, στον αιματοκρίτη, στη Μ.Κ.Σ., στην αναερόβια απόδοση, αντοχή στην κόπωση ή στην ισοκινητική δύναμη των εκτεινόντων και καμπτήρων του γόνατος (Lebrun et al., 1995). Ακόμα, έρευνα είχε σκοπό να διερευνήσει την επίδραση του εμμηνορροϊκού κύκλου στην επίδοση των 2000m στο κωπηλατοεργόμετρο. Δέκα γυναίκες με κανονικό κύκλο εκτέλεσαν 2000m στο κωπηλατοεργόμετρο στα μέσα της θυλακικής και ωχρινικής φάσης. Μετρήθηκαν οι παράμετροι: συγκέντρωση γαλακτικού στο αίμα, VO2max και μέγιστη ισχύς. Αυτοί οι παράμετροι συσχετίστηκαν με την ταχύτητα στο κωπηλατοεργόμετρο όπως και με την επίδραση του εμμηνορροϊκού κύκλου. Αν και υπήρχαν στατιστικές σημαντικές διαφορές μεταξύ των παραμέτρων στις δύο φάσεις του κύκλου, δεν υπήρξε στατιστικά καμία σημαντική μεταβολή στην απόδοση της ταχύτητας (Forsyth και Reilly, 2008). Επίσης, έρευνα είχε σκοπό να διερευνήσει την αναερόβια ικανότητα στα μέσα της θυλακικής και ωχρινικής φάσης. Δώδεκα γυναίκες με κανονικό κύκλο εκτέλεσαν 3 σειρές κυκλοεργόμετρο με μέγιστη ισχύ στο 120% του VO2max, με 20 διάλειμμα μεταξύ των σειρών στα μέσα της θυλακικής και ωχρινικής φάσης. Τα αποτελέσματα έδειξαν καμία στατιστικά σημαντική διαφορά στην επίδοση μεταξύ των φάσεων (Shaharudin et al., 2011).
Συμπερασματικά καταλήγουμε στο ότι παρά την μείωση των παραμέτρων της φυσικής κατάστασης κατά την ωχρινική φάση, δεν επηρεάζεται καθόλου η απόδοση στη δραστηριότητά – άθλημά σου και μπορείς να ασκηθείς το ίδιο σκληρά με κάποια άλλη φάση!
Τέλος, κατά τις μέρες της εμμήνου ρύσεως, λόγω απώλεια αίματος και γενικής αδιαθεσίας, πρέπει να σεβαστείς τον πόνο, να διακόψεις την άσκηση αν είσαι απλή ασκούμενη ή να την περιορίσεις αν ασχολείσαι με τον πρωταθλητισμό. Επίσης πρέπει να έχεις ήδη φροντίσει τη διατροφή σου από πριν να είναι πλούσια σε μαγνήσιο, υδατάνθρακες και χαμηλή σε νάτριο. Σε γενικές γραμμές η άσκηση βοηθάει στον περιορισμό και την ένταση των πόνων.


Βιβλιογραφία
1. Lebrun CM, McKenzie DC, Prior JC, Taunton JE. «Effect of menstrual cycle phase on athletic performance.» Medicine and Science in Sports and Exercise 1995.
2. Forsyth J.J., Reilly T. «The effect of menstrual cycle on 2000m rowing ergometry performance.» European Journal of Sport Science 2008.
3. Shaharudin S., Ghosh A.K., Ismail A.A. «Anaerobic capacity of physically active eumenorrheic females at mid-luteal and mid-follicular phases of ovarian cycle.» The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness 2011.
4. Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Menstruation.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ