Πώς η καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης θα μειώσει την ανεργία στην Ελλάδα

  • Κατηγορία News
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Η φαρμακευτική κάνναβη κερδίζει έδαφος καθημερινά στις ελληνικές αγορές με κάποιους να στρέφονται ακόμη και στην καλλιέργειά τους...

Με την ανεργία να αυξάνεται κατά 20% τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια και τους Έλληνες να έχουν υποστεί σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους, η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει πλέον την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης στην πόλη της Βέροιας ως ένα ιδιαίτερα πιθανό σενάριο για την ενίσχυση της οικονομίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg. 

Το πρόγραμμα που μελετά η κυβέρνηση ίσως μάλιστα γίνει πραγματικότητα μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι. Όπως αναφέρει εξάλλου ο αρθρογράφος, το κλίμα της Ελλάδας -παρόμοιο με αυτό της Καλιφόρνια- θα συνέβαλε ιδιαίτερα στην καλλιέργεια του φυτού.

Σύμφωνα με τον κ. Γεώργιο Ζαφείρη, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Golden Greece Holdings -υπεύθυνης για το συντονισμό της ομάδας 10 επενδυτών από χώρες όπως ο Καναδάς, η Βρετανία, το Καζακστάν και η Πολωνία- μέσα στα επόμενα τρία χρόνια στη Βέροια θα δημιουργηθούν περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας από την καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης. O πρώτος γύρος των επενδύσεων θεωρείται πως θα φτάσει τα 400 εκατομμύρια ευρώ και θα υπερβεί το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ το 80% των θέσεων εργασίας σε τομείς όπως η καλλιέργεια, το εμπόριο και οι μεταφορές θα μπορούσαν να καλυφθούν από Έλληνες.

e7c051835a813b190e74bf64fad7a78a

 

«Δεν ψάχνουμε επαγγελματίες από το εξωτερικό που έχουν ήδη εμπειρία στην καλλιέργεια κάνναβης γιατί στόχος μας είναι να εκπαιδεύσουμε τους Έλληνες που θέλουν να εργαστούν στον συγκεκριμένο κλάδο και να κάνουμε πράξη την εγχώρια καλλιέργεια», επισημαίνει ο Michael Blady, ένας εκ των επενδυτών στο πρόγραμμα της Βέροιας.

Ο κ. Blady τονίζει επίσης πως τα αρχικά σχέδια θα εστιάσουν στην καλλιέργεια, την επεξεργασία, τη συσκευασία και την εξαγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ οι επενδυτές εξετάζουν επίσης την ενδεχόμενη «αγορά αναψυχής σε σχέση με την κάνναβη στη χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα επιλέξει πληρέστερη νομιμοποίηση στο μέλλον».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τάσσεται υπέρ του σχεδίου στη Βέροια, πρόκειται μάλιστα μέχρι το τέλος αυτού του μήνα να παρουσιάσει νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης. Το νομοσχέδιο θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο προκειμένου να επιτρέψει στους πολίτες να εκφράσουν τη γνώμη τους για τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας και την εξαγωγή της ιατρικής κάνναβης.

59fd446cc03eee8b8f09426966828682

 

Στο πρακτορείο φιλοξενούνται και δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Ευάγγελου Αποστόλου, ο οποίος φέρεται να σχολιάζει: «Καταγράφεται σημαντικό ενδιαφέρον από επενδυτές για την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του νέου νομικού πλαισίου για τη χρήση κάνναβης στην Ελλάδα», σημειώνοντας παράλληλα πως «η κυβέρνηση θα προωθήσει οποιοδήποτε επενδυτικό σχέδιο θα ήταν ικανό να συνδράμει στην τόνωση της οικονομίας».

Εκτός από την υψηλή ανεργία, η οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οδήγησε και στην αισθητή μείωση των μισθών. Ο κ. Blady σχολιάζει πως η επένδυση στην φαρμακευτική κάνναβη στη χώρα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα εισοδήματα όσων ασχοληθούν με αυτή. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, τα εισοδήματα των εργαζομένων στη νόμιμη βιομηχανία κάνναβης μπορούν να φτάσουν τα 80.000 έως και 10.000 ευρώ ετησίως.

Πηγή: Bloomberg, HuffPost

24058894 866384106854250 1704103966543575583 n

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Τι είναι η Ζέα και γιατί απαγορεύτηκε στην Ελλάδα;
  • Ένας στους δύο Έλληνες παίρνουν συμπληρώματα διατροφής!
  • Matcha, το νέο superfood που έχει γίνει μόδα και στην Ελλάδα
  • Το δίδυμο που έμαθε στους Έλληνες τις ευεργετικές ιδιότητες της κάνναβης
  • Το 45% των Ελλήνων είναι στα social media
  • Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τη χρήση του στην Ελλάδα
loading...