Οι τελευταίες συμβουλές για τη μέρα του Μαραθωνίου!

  • Κατηγορία Running
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Η μέρα πριν τον Μαραθώνιο είναι γεμάτη αγωνία, όσο έμπειρος αθλητής και αν είσαι...

Σε ‘‘βαραίνουν’’ πολλοί μήνες προπόνησης, μες στη ζέστη του καλοκαιριού, με το άγχος του φθινόπωρου για να τα προλάβεις όλα, καταλήγοντας στην τελευταία δοκιμασία, την προπόνηση στο κρύο, τη βροχή και το σκοτάδι. Αντιστάθηκες σε όλες τις προτάσεις για διασκέδαση, για καφέ και ποτό από τους φίλους σου, λέγοντας τους πως έχεις προπόνηση.

Ξύπνησες πολύ νωρίς κάποιες μέρες για να προλάβεις τις υποχρεώσεις της ημέρας, ενώ κοιμήθηκες πολύ αργά κάποιες άλλες για να μη χάσεις κάποια προπόνηση. Είναι τόσα που θυσίασες και έκανες για να επιτευχθεί ο στόχος σου.

Η πολυπόθητη ημερομηνία, η μεγάλη μέρα, για να τρέξεις τον Μαραθώνιο στην κλασσική διαδρομή και να ανταμειφθείς για τον κόπο σου ΕΦΘΑΣΕ! Δεν θες τίποτα να στο χαλάσει, παρά μόνο όλα να πάνε καλά και όπως τα έχεις προγραμματίσει.

Τι θα πρέπει να προσέξεις τις τελευταίες μέρες:

1. Επιλογή κατάλληλου εξοπλισμού

Κάνε την επιλογή του εξοπλισμού που θα χρησιμοποιήσεις κατά τη διάρκεια του αγώνα, τουλάχιστον 1 μήνα νωρίτερα για να έχεις το περιθώριο να τα δοκιμάσεις και να τα συνηθίσεις. Ο καλός εξοπλισμός μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ τερματισμού και τραυματισμού. Τα αθλητικά παπούτσια είναι το σημαντικότερο, ενημερώσου από κατάλληλα καταστήματα κάνε την μέτρηση για να δεις πιο υπόδημα είναι το κατάλληλο για το δικό σου πέλμα. Φόρεσε άνετα ρούχα, τα οποία επίσης έχεις δοκιμάσει νωρίτερα. Απέκλεισε με αυτό τον τρόπο, συγκάματα δέρματος, ερεθισμό θηλών, μαύρα νύχια και μυοσκελετικά προβλήματα και τραυματισμό. Η τοποθέτηση βαζελίνης στο σημείο του δέρματος που κοκκινίζει, καθώς και τσιρότου στις θηλές μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες τακτικές για την αποφυγή μικροπροβλημάτων κατά τη διάρκεια του αγώνα.

2. Να μειώσεις την προπόνηση λίγο πριν τον αγώνα

Κατά την διάρκεια των τελευταίων 2-3 εβδομάδων πριν τον αγώνα τα χιλιόμετρα της προπόνησης μειώνονται σημαντικά γύρω στα 20 χλμ την εβδομάδα για να επιτραπεί στον οργανισμό να ανακάμψει, να ξεκουρασθεί και να προετοιμασθεί για να αποδώσει το καλύτερο. Η τελευταία εβδομάδα περιλαμβάνει 2-3 προπονήσεις των 5-7 χλμ.

3. Να ξεκινήσεις τον αγώνα γεμάτος ενέργεια και καλά ενυδατωμένος

Μια ικανοποίηση πριν τον Μαραθώνιο είναι ότι μπορείς και πρέπει να γεμίσεις ενέργεια και αυτό σημαίνει να φας ελεύθερα μεγάλες ποσότητες φαγητού. Μην το παρακάνεις όμως και κυριότερα μην αλλάξεις κάτι στη διατροφή σου ή στα τζελάκια και τους ηλεκτρολύτες τελευταία στιγμή. ‘‘Τα γεύματα και τα συμπληρώματα να είναι am3
αυτά που συνηθίζεις να καταναλώνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας των LONG RUN, αύξησε απλά λίγο παραπάνω την ποσότητα’’, λέει η Βρεττανή Paula Radcliffe, κάτοχος του Παγκόσμιου ρεκόρ στις γυναίκες, η οποία στον Μαραθώνιο του Λονδίνου στις 13 Απριλίου του 2003, τερμάτισε σε 2 ώρες 15 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα. Όσον αφορά την ενυδάτωση η οδηγία είναι απλή, κατανάλωση 2-3 λίτρων νερού και ισοτονικών ποτών την ημέρα.

4. Νιώσε σίγουρος για τον εαυτό σου

Προπονήσου και πίστεψε στον εαυτό σου. Κάνε ένα αισιόδοξο αυτοδιάλογο λέγοντας πως μπορείς να τα καταφέρεις, πως η μέρα του Μαραθωνίου είναι η μέρα σου!!! ‘‘Οποιοσδήποτε τρέχει δίπλα μου, είναι και αυτός άνθρωπος, έχει δύο πόδια και τρέχει όπως και εγώ …’’ κάπως έτσι προετοιμάζεται νοερά ο Haile Gebrselassie, πριν κάθε αγώνα του (2 ώρες 3 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα, Βερολίνο, Γερμανία), ένας από τους μεγαλύτερους δρομείς μεγάλων αποστάσεων όλων των εποχών, ο οποίος έχει καταρρίψει 26 παγκόσμια ρεκόρ και κατέκτησε αρκετούς Ολυμπιακούς τίτλους.

5. Πρωινό πριν τον αγώνα του Μαραθωνίου

Συνήθως το πρωινό αποτελείται από χυμό πορτοκαλιού, τοστ ή κάποιο γλυκό και θα πρέπει να προηγείται της εκκίνησης 3 ώρες. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να έχεις δοκιμάσει διάφορα γεύματα, ειδικά πριν τα LONG RUN για να δεις πιο είναι περισσότερο αφομοιώσιμο για εσένα.

6. Διατηρήσου ζεστός πριν τον αγώνα

Η διαδρομή για την εκκίνηση είναι γεμάτη ενθουσιασμό και αγωνία. Να είσαι ζεστά ντυμένος και με ρούχα που δε σε ενδιαφέρει αν θα τα χάσεις. Κάνε προθέρμανση λίγο πριν την εκκίνηση και μείνε ντυμένος μέχρι την εκκίνηση.

7. Κατά τη διάρκεια του αγώνα

Το μυστικό για έναν επιτυχημένο Μαραθώνιο είναι να κρατήσεις ένα σταθερό ρυθμό, σύμφωνα με την προπόνηση που έχεις κάνει, το οποίο σημαίνει ότι το πρώτο μισό του αγώνα να έχει την ίδια διάρκεια με το δεύτερο. Η κατανάλωση νερού ηλεκτρολυτών είναι πολύ σημαντική κατά την διάρκεια του αγώνα, θα πρέπει να ενυδατώνεσαι ανά 5-10 χλμ στους σταθμούς νερού που θα υπάρχουν κατά την διάρκεια της διαδρομής, με μικρή ποσότητα νερού. Προσοχή γιατί υπάρχει ο κίνδυνος υπερκατανάλωσης νερού και αυτό μπορεί να είναι ένα από το πιο τυπικά προβλήματα ενός μαραθώνιου, παρά η μη κατανάλωση νερού γιατί οδηγεί σε υπονατραιμία (χαμηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα) και κράμπες.

Επίσης θα πρέπει να έχεις μαζί σου κάποια τζελάκια για την αναπλήρωση ενέργειας, καθώς και κάλιο, νάτριο (αλάτι) για την αποφυγή του “τοίχου”. Απέφυγε στερεάς μορφής τροφή κατά την διάρκεια του αγώνα, διότι συνήθως προκαλεί στομαχικές ή εντερικές διαταραχές..

8. Ο τοίχος!

Ο απόλυτος εφιάλτης ενός μαραθωνοδρόμου αποτελεί Ο ΤΟΙΧΟΣ. Κατά την διάρκεια του Μαραθωνίου μειώνονται προοδευτικά τα αποθέματα μυϊκού και ηπατικού γλυκογόνου. Το άδειασμα των αποθηκών αυτών συμπίπτει με την εξάντληση και αδυναμία συνέχισης του αγώνα. Ο τοίχος συχνά περιγράφεται ως απότομη, αναπάντεχη εξάντληση που τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από μυϊκό πόνο ή κράμπες. Ο τοίχος μπορεί να αποφευχθεί αν παραμείνεις προσκολλημένος στο προσωπικό σου ρυθμό αγώνα και αξιοποιήσεις κατάλληλα τους σταθμούς ανεφοδιασμού για την κάλυψη των ενεργειακών σου αναγκών. Χορήγηση υδατανθράκων (ενεργειακά ποτά ή τζελάκια) αναστέλλουν την εξάντληση και βελτιώνουν την απόδοση, επειδή αυξάνουν τη διαθεσιμότητα της γλυκόζης στο αίμα, η οποία χρησιμοποιείται για παραγωγή ενέργειας. ‘‘Ο Μαραθώνιος ξεκινάει στο 30ο χλμ. Εκεί όπου ξεκινάνε τα προβλήματα’’, λέει ο Haile Gebreselassie.

9. Μετά τον Μαραθώνιο τι;

Μόλις τερματίσεις περπάτησε για περίπου 10 λεπτά, για να ξεκουράσεις τους μύες που επιβαρύνθηκαν από την προσπάθεια στο Μαραθώνιο. Μην κάνεις διατάσεις. Κάνε μασάζ και παγοθεραπεία. Πιες πολλά υγρά, κυρίως αυτά που περιέχουν πολλούς ηλεκτρολύτες, τουλάχιστον ένα μεγάλο ποτήρι νερό κάθε 1-2 ώρες. Φάε κάτι όσο το δυνατόν συντομότερα, βοηθάει στην αποκατάσταση του μυϊκού γλυκογόνου. Τις πρώτες μέρες μετά το Μαραθώνιο ο μυϊκός πόνος καταπραΰνεται με πάγο, μασάζ, ήπια δραστηριότητα και αργές ήρεμες στατικές διατάσεις. Η ελαφριά δραστηριότητα συμβάλλει περισσότερο στη γρήγορη αποκατάσταση απ’ ό,τι η απραξία. Αυξάνει την κυκλοφορία και επιταχύνει την αποκατάσταση. Συστήνεται 20 λεπτά ποδήλατο, κολύμπι, τρέξιμο σε επίπεδη και μαλακή επιφάνεια.

Tip: Αν φέτος δεν τα κατάφερες να τερματίσεις τον Μαραθώνιο όπως προσδοκούσες, άρχισε να σκέφτεσαι το προπονητικό πλάνο της επόμενης χρονιάς. ‘‘Προγραμμάτισε από τώρα, την προπόνηση που θα κάνεις, τους αγώνες στους οποίους θα λάβεις μέρος, τη διατροφή και την ενυδάτωση σου, μπες σε μια ομάδα δρομέων, γράψου σε ένα σύλλογο και ξεκίνα προπονήσεις με παρέα’’, μας υποδεικνύει η Paula Radcliffe.

Ακούω πάντα τον προπονητή μου, αλλά πάνω από όλα, ακούω το σώμα μου. Αν αυτό που μου προτείνει ο προπονητής μου νιώθω πως με βελτιώνει, συνεχίζω την προπονητική διαδικασία. Αν όμως αρχίζω να νιώθω άβολα, τότε τα μηνύματα που μου στέλνει το σώμα μου έχουν προτεραιότητα, λέει ο Haile Gebrselassie.

Εμπνευσμένο από το βιβλίο ‘‘Γυμναστείτε για τον Μαραθώνιο στο σπίτι σας’’ (http://johnsonstore.gr/accessories/dokimia)
Άννα-Μαρία Τουβρά, Εργοφυσιολόγος PhD, MSc - jht.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • 8 συμβουλές για σούπερ στέγνωμα!
  • 10 συμβουλές για να μπεις στο χειμωνιάτικο τζιν χωρίς να πεινάσεις
  • Μικρές συμβουλές για να μην πάρετε περιττά κιλά στις γιορτές!
  • 5 συμβουλές για καλύτερο ύπνο όταν έχει καύσωνα
  • Τρέχοντας στη ζέστη: Να πίνεις κρύο νερό ή να το ρίχνεις πάνω σου;
  • Συμβουλές για να κάνετε το καλοκαιρινό τρέξιμο διασκεδαστικό και ασφαλές
loading...