mobadv

Oσφυαλγία: Tι κάνω όταν πονάει η μέση?

  • Γράφτηκε από 
  • Κατηγορία Health
Κύριο Oσφυαλγία: Tι κάνω όταν πονάει η μέση?
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Η οσφυαλγία σαν όρος δεν σημαίνει κάποια συγκεκριμένη πάθηση, αλλά το σύμπτωμα πολλών παθήσεων που εκδηλώνονται με πόνο στη μέση.
Πονάω στη μέση, τι έχω;
Η πιο σωστή απάντηση η οποία μπορεί να δοθεί από έναν καλό γυμναστή είναι: «δεν μπορώ να σας το πω με σιγουριά, πρέπει να πάτε στον γιατρό». Αν κάποιος στο γυμναστήριο σας λέει με αυτοπεποίθηση «έχεις αυτό», σκίστε την κάρτα μέλους σας και μην ξαναπατήσετε σε εκείνο το επικίνδυνο μέρος!:)

   Ο γιατρός μπορεί να βρει ένα σοβαρό λειτουργικό πρόβλημα στη μέση, όπως είναι η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ή κάποια πάθηση των γειτονικών οργάνων (π.χ. φλεγμονή των νεφρών που προκαλεί πόνο στη μέση).

   Από την άλλη μεριά, μπορεί να πάτε στον γιατρό και να σας πει: «δεν είναι τίποτα σοβαρό, μπορείτε να γυμναστείτε κανονικά». Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να γνωρίζουμε τη φύση του πόνου για να φτιάξουμε το κατάλληλο πρόγραμμα γυμναστικής. Ας δούμε μαζί τις πιθανές περιπτώσεις:

   Παρατεταμένη φόρτιση της σπονδυλικής στήλης σε καθιστή θέση 

  Όταν διατηρείτε μια στάση για πολύ χρόνο, τα μαλακά μόρια της σπονδυλικής στήλης (μύες, σύνδεσμοι, τένοντες) επιμηκύνονται και παραμορφώνονται. Αυτή η παραμόρφωση προκαλεί πόνο.    Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να αλλάζετε συνέχεια στάση αν έχετε καθιστική δουλειά και να σηκώνεστε από την καρέκλα έστω και μια φορά την ώρα. Η μέση σας πρέπει να είναι επίπεδη ή σχεδόν επίπεδη όταν κάθεστε και η πλάτη του καθίσματος πρέπει να στηρίζει τη μέση και τον θώρακα. *

   Παρατεταμένη φόρτιση της σπονδυλικής στήλης σε όρθια θέση

   Η μέση μας έχει ένα φυσιολογικό κύρτωμα (φυσιολογική λόρδωση). Όσο μεγαλύτερη λόρδωση έχουμε κατά την ορθοστασία μας, τόσο πιο πολύ θα κουράζεται η μέση. Αν κάποιος έχει αυξημένη λόρδωση (μη φυσιολογική), το πρόβλημα επιδεινώνεται σημαντικά. Γι΄αυτόν τον λόγο, αν πιάνεται η μέση σας με το παραμικρό (π.χ. μετά από κάποια ευτυχισμένη μισή ώρα στην ουρά), πρέπει να ελέγξετε αμέσως αν έχετε λόρδωση! Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να βρείτε τη χαρά της ανακούφισης από τον πόνο στη μέση σε ένα ...κουτάκι, σκαλοπατάκι ή χαμηλό σκαμπό όπου θα μπορείτε να στηρίζετε το ένα σας πόδι. Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσετε τη λόρδωση της μέσης και θα αποφορτίσετε τη σπονδυλική σας στήλη. *Αν κάνετε γυμναστική μετά από οποιαδήποτε παρατεταμένη φόρτιση της σπονδυλικής στήλης, αποφύγετε τους κραδασμούς, καθώς και τις έντονες επιβαρύνσεις της πλάτης (π.χ. αεροβική ή καθίσματα με την μπάρα)!

   Σύνδρομο δυσλειτουργίας της μέσης

   Νιώθετε πόνο στη μέση μόνο στις ακραίες θέσεις που μπορεί να πάρει ο κορμός (βαθιά κάμψη ή υπερέκταση); Τότε, πιθανώς, έχετε κάποια μαλακά μόρια της σπονδυλικής στήλης σε βράχυνση. Ο πόνος, δηλαδή, δεν προέρχεται από κάποιον τραυματισμό, αλλά από τη διάταση αυτών των βραχυμένων «χαλιναριών». Σε αυτήν την περίπτωση, οι σωστές διατάσεις θα προσφέρουν ανακούφιση πολύ γρήγορα και, τελικά, θα εξαφανίσουν την οσφυαλγία σας. Αν κάνετε μόνοι σας γυμναστική και θα θέλατε να μάθετε για αυτές τις διατάσεις, ρωτήστε μας! Δεν έχετε κανέναν περιορισμό στη γυμναστική και μπορείτε να ακολουθείτε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα που σας έβγαλε το Fit Test .

    Τραυματισμός μαλακών μορίων της μέσης/της λεκάνης

   Μην κάνετε γυμναστική μέχρι να περάσει η φλεγμονή. Όταν ο γιατρός θα σας επιτρέψει να ξεκινήσετε γυμναστική, κάντε εκ νέου το Fit Test. Αν έχετε οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας!

 

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Πώς θα εκτελείς squats χωρίς να διαλύσεις την μέση σου
  • Πώς να αντιμετωπίσετε τις μυϊκές κράμπες
  • Μυϊκή κόπωση και πόνος προκαλούνται από το γαλακτικό οξύ
  • H κάνναβη ως φάρμακο του χρόνιου πόνου
  • Μυϊκή κόπωση και πόνος που προκαλούνται από το γαλακτικό οξύ
loading...