Αθλητική Διατροφή κεφάλαιο υδατάνθρακες

  • Κατηγορία Nutrition
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Οι υδατάνθρακες αποτελούν το προτιμότερο καύσιμο κατά την άσκηση διότι μεταβολίζονται γρήγορα. Ανήκουν στην κατηγορία των μακροθρεπτικών συστατικών που χρειάζονται οι αθλητές για να διατηρούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και για την αποκατάσταση του μυϊκού και ηπατικού γλυκογόνου . Ιδιαίτερα σε αγωνίσματα υψηλής έντασης και παρατεταμένης διάρκειας οι  υψηλές αποθήκες γλυκογόνου μπορούν να μεγιστοποιήσουν την απόδοση και να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη αντοχή στον αθλητή. Το σώμα μπορεί ν’αποθηκεύσει υδατάνθρακες στους μύες και το ήπαρ περιορισμένης ποσότητας. Αν η προπόνηση ή το άθλημα έχει διάρκεια μέχρι 90 λεπτών , το αποθηκευμένο γλυκογόνο στους μύες μπορεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ενέργεια.

Για αθλήματα υψηλής έντασης και διάρκειας  άνω των 90 λεπτών(πχ δρομείς μεγάλων αποστάσεων ,cross country σκιέρς,κολυμβητές, ποδοσφαιριστές) είναι ωφέλιμο να καταναλώνονται αυξημένες ποσότητες υδατανθράκων   μέχρι και 70% των ολικών θερμίδων 2-3 ημέρες προ αγωνίσματος.

Συστάσεις για τα περισσότερα αγωνίσματα : οι υδατάνθρακες θα πρέπει ν’αποτελούν το 55-65% των συνολικών θερμίδων, φτάνοντας τα 400γρ-600γρ σε μια τυπική δίαιτα αθλητή.

Διαιτητικές πηγές

Σύνθετοι υδ/κες: πατάτα, σπαγγέτι, λαζάνια, δημητριακά πρωϊνού και ψωμί ολικής άλεσης ,μπιζέλια, ρύζι, φασόλια, καλαμπόκι

Απλοί υδ/κες : φρούτα, μέλι, γάλα, ζάχαρη

 

πηγη: www.fitnessart.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Πρωτεΐνη ή υδατάνθρακες μετά την προπόνηση;
  • Δώσε ενέργεια στο σώμα σου με την σωστή διατροφή
  • Six Pack: Θέμα διατροφής ή προπόνησης;
  • Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν δεν φας καθόλου κρέας για έναν χρόνο
  • Τι είναι το Clean Eating και ποια τα οφέλη του;
  • Συμπληρώματα υδατανθράκων: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις με αποδείξεις!
loading...