Αθλητική Διατροφή κεφάλαιο υδατάνθρακες

  • Κατηγορία Nutrition
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Οι υδατάνθρακες αποτελούν το προτιμότερο καύσιμο κατά την άσκηση διότι μεταβολίζονται γρήγορα. Ανήκουν στην κατηγορία των μακροθρεπτικών συστατικών που χρειάζονται οι αθλητές για να διατηρούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και για την αποκατάσταση του μυϊκού και ηπατικού γλυκογόνου . Ιδιαίτερα σε αγωνίσματα υψηλής έντασης και παρατεταμένης διάρκειας οι  υψηλές αποθήκες γλυκογόνου μπορούν να μεγιστοποιήσουν την απόδοση και να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη αντοχή στον αθλητή. Το σώμα μπορεί ν’αποθηκεύσει υδατάνθρακες στους μύες και το ήπαρ περιορισμένης ποσότητας. Αν η προπόνηση ή το άθλημα έχει διάρκεια μέχρι 90 λεπτών , το αποθηκευμένο γλυκογόνο στους μύες μπορεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ενέργεια.

Για αθλήματα υψηλής έντασης και διάρκειας  άνω των 90 λεπτών(πχ δρομείς μεγάλων αποστάσεων ,cross country σκιέρς,κολυμβητές, ποδοσφαιριστές) είναι ωφέλιμο να καταναλώνονται αυξημένες ποσότητες υδατανθράκων   μέχρι και 70% των ολικών θερμίδων 2-3 ημέρες προ αγωνίσματος.

Συστάσεις για τα περισσότερα αγωνίσματα : οι υδατάνθρακες θα πρέπει ν’αποτελούν το 55-65% των συνολικών θερμίδων, φτάνοντας τα 400γρ-600γρ σε μια τυπική δίαιτα αθλητή.

Διαιτητικές πηγές

Σύνθετοι υδ/κες: πατάτα, σπαγγέτι, λαζάνια, δημητριακά πρωϊνού και ψωμί ολικής άλεσης ,μπιζέλια, ρύζι, φασόλια, καλαμπόκι

Απλοί υδ/κες : φρούτα, μέλι, γάλα, ζάχαρη

 

πηγη: www.fitnessart.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Ρυθμίστε την χοληστερόλη με σωστή διατροφή – Τι πρέπει να τρώτε!
  • Τι συμβαίνει στο σώμα σας αν τρώτε 100 γρ. παντζάρια την ημέρα;
  • Γιατί κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται να πάρουν βάρος;
  • Γιατί έχει μεγάλη σημασία η ώρα που τρως πρωινό
  • Χτίστε καθαρή μυϊκή μάζα ακολουθώντας ένα κύκλο υδατανθράκων
  • Αυτή είναι η χειρότερη ώρα για φαγητό
loading...