Το διατροφικό δίλημμα των crossfit-αδων!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ
To crossfit είναι ένα σχετικά νέο είδος προπόνησης εμπνευσμένο από την εκπαίδευση των επίλεκτων μονάδων του στρατού των ΗΠΑ. Προπόνηση υψηλής έντασης που όπως είναι φυσικό θέλει και την ανάλογη διατροφή, θέμα που απασχολεί πολλούς στον χώρο του αθλήματος, αφού φαίνεται ότι κυριαρχούν δύο διατροφικές τάσεις.
 
Οι περισσότεροι αθλητές του crossfit φαίνεται ότι ακολουθούν την διατροφή Palaio που έχει να κάνει κυρίως με κατανάλωση ζωικών τροφών αντίθετα με την zone diet προτείνει τους υδατάνθρακες που βρίσκονται στη φυσική τους υπόσταση, ακατέργαστοι, όπως είναι το ρύζι.
 
Η διατροφή Paleo περιλαμβάνει κυρίως ψάρια, φυτοφάγα ζώα, αυγά, λαχανικά, μανιτάρια, φρούτα, ρίζες και καρπούς και αποκλείει τροφές όπως σιτηρά, όσπρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, πατάτες, ραφιναρισμένα σάκχαρα και κατεργασμένα έλαια. Η αναλογία λήψης των διαφόρων ομάδων τροφών ορίζεται με σκοπό τη διατήρηση της ομοιόστασης. Αυτό το είδος της διατροφής είναι εμπνευσμένο από την διατροφή των ανθρώπων της παλαιολιθικής εποχής.
 
Αντίθετα zone diet προτείνει διατροφή με μειωμένους υδατάνθρακες εκτός από αυτούς τους υδατάνθρακες που βρίσκονται στη φυσική τους υπόσταση, ακατέργαστοι, όπως είναι το ρύζι, τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί. Σκοπός της διατροφής αυτής, είναι να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα η έκκριση της ινσουλίνης.
 
Σε γενικές γραμμές και τα δύο διατροφικά μοντέλα περιλαμβάνουν μείωση των υδατανθράκων δηλαδή μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και σχετικά χαμηλή σε υδατάνθρακες αλλά και λιπαρά.
 
Η πιο ασφαλής επιλογή φαίνεται ότι είναι η διατροφή που παρείχε ο στρατός των ΗΠΑ στους επίλεκτους που εκπαιδευόταν με τεχνικές οι οποίες αποτέλεσαν την έμπνευση για τη δημιουργία του crossfit. Τέτοια διατροφή περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και πρωτεΐνες σε σωστές ποσότητες και στον κατάλληλο χρόνο προκειμένου να μην υπάρχει μυϊκός καταβολισμός, δηλαδή η καταστροφή των μυών.

Πηγή: activeman.gr

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Σαρακοστή και νηστεία: Τι τρώτε και τι όχι!
  • Καθαρά Δευτέρα: τι να φάμε, τι να προσέξουμε
  • Οι 6 υπερτροφές που πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου φέτος την άνοιξη
  • Αμύγδαλα vs Καρύδια: Θερμίδες και διατροφική αξία!
  • Τα 5 αγχολυτικά «φάρμακα» της φύσης
  • Μικρές συμβουλές για να μην πάρετε περιττά κιλά στις γιορτές!
loading...