CrossFit: Η άσκηση που σε προκαλεί να ξεπεράσεις τα όρια σου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

«Θέλαμε να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα που θα προετοίμαζε το σώμα των ασκούμενων ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε “απρόοπτο” – να το προετοιμάζει όχι μόνο για αυτό που δεν περιμένει, αλλά για αυτό που δεν γνωρίζει». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του εισηγητή μου στο πρώτο μάθημα CrossFit που παρακολούθησα, λόγια που με κέρδισαν από την πρώτη στιγμή, καθώς πάντα πίστευα ότι αυτό σημαίνει ουσιαστικά “fitness”.

Η φιλοσοφία πίσω από το fitness
Η άποψη του CrossFit για τον ορισμό του όρου fitness και για το ποιος μπορεί να χαρακτηριστεί fit, σχετίζεται άμεσα με τα δέκα χαρακτηριστικά που ορίζουν το επίπεδο της φυσικής κατάστασης: Ακρίβεια (Accuracy), Ισορροπία (Balance) , Συντονισμός (Coordination), Ευλυγισία (Flexibility), Ευκαμψία (Agility), Αντοχή (Stamina), Καρδιοαναπνευστική Αντοχή (Cardiovascular Endurance), Ταχύτητα (Speed), Ισχύς (Power) και Δύναμη (Strength). Έτσι, fit για το CrossFit θεωρείται το άτομο που έχει καλλιεργήσει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Τα σύνεργα της άσκησης
Τα «εργαλεία» που κυρίως χρησιμοποιούν τα προγράμματα CrossFit προέρχονται από τον χώρο του αθλητισμού και οι ασκήσεις είναι συχνά εμπνευσμένες από αυτές της ενόργανης γυμναστικής, της άρσης βαρών και του στίβου. Μην περιμένεις να δεις μέσα σε ένα γυμναστήριο CrossFit τίποτα από αυτά που βλέπεις σε ένα κλασικό γυμναστήριο.

Το «δέκαθλο» του CrossFit
Κολύμπι, τρέξιμο, κωπηλατικές ασκήσεις, άλματα, κατακόρυφα push ups, ασκήσεις σε κρίκους της ενόργανης, “πετάγματα” medicine balls (βαριές μπάλες, ειδικές για γυμναστική), squats, άρσεις θανάτου, push-ups, ανεβάσματα σε σκάλες, sit-ups, σχοινάκι, είναι μερικές μόνο από τις ασκήσεις που, σε αμέτρητους συνδυασμούς μεταξύ τους, μπορούν να φτιάξουν ένα από τα προγράμματα CrossFit. Η ποικιλία στις ασκήσεις και στον τρόπο που δουλεύει καθημερινά το σώμα του ασκούμενου είναι το βασικό στοιχείο αυτών των προγραμμάτων, ενώ η ένταση με την οποία εκτελούνται οι ασκήσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι τους.

Τι να περιμένετε
Όλες οι προπονήσεις χωρίζονται σε προθέρμανση, κύριο μέρος και αποθεραπεία. Το κύριο μέρος (workout of the day) χρονομετρείται η τελική επίδοση του ασκούμενου έχει να κάνει με τον «όγκο» της προπόνησης σε σχέση με τον χρόνο. Τα προγράμματα μπορούν να είναι δύο ειδών: Είτε δίνεται συγκριμένος όγκος προπόνησης και ο ασκούμενος καλείται να τον ολοκληρώσει σε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο, είτε δίνεται εξαρχής συγκεκριμένος χρόνος, μέσα στον οποίο ο ασκούμενος καλείται να κάνει όσο περισσότερους κύκλους της προπόνησης που έχει δοθεί.

Γιατί πρέπει να το δοκιμάσετε
Μην βιαστείτε πάντως να σκεφτείτε “Αυτό ακούγεται πολύ σκληρό για μένα”. Τα προγράμματα CrossFit μπορεί να έχουν, σε γενικές γραμμές, την ίδια δομή, όμως μπορεί να υπάρξει τεράστια διαφοροποίηση σε σχέση με τον βαθμό δυσκολίας τους. Πάντα προσαρμόζονται στον ασκούμενο, στις δυνατότητες και τις προσωπικές ιδιαιτερότητές του.

Αν θέλετε κι εσείς να δείτε το σώμα σας πραγματικά να αλλάζει, αν θέλετε να σταματήσετε να θεωρείτε τη γυμναστική βαρετή και, κυρίως, αν θέλετε να βρεθείτε στην καλύτερη φυσική κατάσταση που υπήρξατε ποτέ, η λύση λέγεται CrossFit.

Breaking news! H Reebok θα πραγματοποιήσει μια παγκόσμια περιοδεία, στήνοντας υπαίθρια Reebok CrossFit® boxes με ειδικό εξοπλισμό και έμπειρους εκπαιδευτές σε δεκάδες χώρες. Τον ερχόμενο Μάρτιο η περιοδεία αυτή θα ξεκινήσει και στην Ελλάδα περιλαμβάνοντας σταθμούς όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και 6 πόλεις της περιφέρειας. Stay tuned!

www.fitnessart.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • 5 Crossfit ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε έξω
  • Η σημαντικότητα της κινητικότητας στο Crossfit
  • Οι 5 άγραφοι νόμοι του CrossFit
  • Κάνε προπόνηση και κάψε με… αέρα από crossfit
  • Οι 5 άγραφοι νόμοι του CrossFit
  • 5 από τα πιο προκλητικά CrossFit προγράμματα
loading...