8 μύθοι και 2 tips για το crossfit

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Για όλα τα αθλήματα, για όλες τις προπονήσεις κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει κάποιοι μύθοι. Για παράδειγμα για την κωπηλασία λένε ότι «σπάει» τη μέση… Φυσικά δεν θα γλίτωνε το νέο άθλημα, το crossfit από την μυθολογία.

Ας δούμε λοιπόν ποιοι είναι αυτοί οι μύθοι:

Μύθος 1: Η χαρά του γιατρού

Σίγουρα έχεις ακούσει ότι στο crossfit τραυματίζεσαι και ειδικά εκείνοι που αρχίζουν πρώτη φορά! Δεν είναι έτσι. Αυτό συμβαίνει μόνο αν το παρακάνεις, όπως και σε κάθε άθλημα ή προπόνηση. Η ένταση πρέπει να είναι το τελευταίο πράγμα στο μυαλό σου την πρώτη σου φορά. Τα περισσότερα γυμναστήρια επικεντρώνονται στις βασικές αρχές και τη μηχανική των κινήσεων πριν περάσουν στο επόμενο στάδιο. Στην αρχή, ο καθένας μπορεί να κάνει το 50% απ” όσα ζητάει ο προπονητής, γιατί το σημαντικό είναι να ξαναπάει την επόμενη μέρα.

 

Μύθος 2: Σε εξουθενώνει από την πρώτη μέρα

Αν είναι να κάνεις προπόνηση σε όποιο άθλημα, ακόμα και στα βάρη, πρέπει να δουλέψεις σκληρά. Μπορεί να μην κάνεις τις πιο προχωρημένες κινήσεις από την αρχή, αλλά η σκληρή δουλειά είναι το κλειδί για τα αποτελέσματα. Μην το περιμένεις να είναι ιδιαίτερα εύκολο, αλλά η κούραση είναι δεδομένη και δεν φταίει το άθλημα!

 

Μύθος 3: Έχει πολλές ασκήσεις

Βασικά έχει, αλλά εσύ δεν είναι ανάγκη να τις κάνεις όλες! Υπάρχουν εννέα βασικές ασκήσεις και πριν τις τελειοποιήσεις δεν μπορείς να πας παραπάνω. Αυτές οι ασκήσεις είναι air squat (χωρίς μπάρα), front squat, overhead squat, shoulder press, push press, push jerk, deadlift, sumo deadlift high pull και medicine ball clean.

 

Μύθος 4: Το γυμναστήριο …δεν είναι γυμναστήριο!

Αλήθεια ποιος σου είπε ότι το γυμναστήριο πρέπει να έχει …κρυφούς φωτισμούς και απόλυτη χλιδή; Γυμναστήριο είναι και όπως το λένε στο crossfit είναι ένα κουτί. Στο CrossFit δεν πρέπει να σε ενδιαφέρει αν θα είναι όμορφο το γυμναστήριο με καταπληκτικά αποδυτήρια και μπάνια και οθόνες, αλλά μόνο οι τέσσερις τοίχοι. Είναι ένα γυμναστήριο που επικεντρώνει την προπόνηση ότι στο μπλα - μπλα αλλά στην άσκηση και κάθε μέρα και δυνατότερος.

 

Μύθος 5: Οι προπονητές δεν είναι καλοί

Καλοί και κακοί επαγγελματίες υπάρχουν σε όλα τα αθλήματα και φυσικά δεν εξαιρείται και το crossfit. Το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστείς έναν καλό προπονητή και αυτό που κάνει καλό τον προπονητή είναι το ότι θα πρέπει να σε νοιάζεται εσένα και τις ανάγκες σου και το ποιος είσαι σαν άνθρωπος.

 

Μύθος 6: Είναι μονότονο!

Στο CrossFit υπάρχει κάτι που λέγεται WOD ή workout of the day κι αυτό συμβαίνει γιατί η προπόνηση κάθε μέρα δεν είναι η ίδια. Κάποια γυμναστήρια, μάλιστα, δημιουργούν δικό τους WOD. Οι περισσότερες τάξεις οργανώνονται γύρω από το WOD. Συνήθως περιλαμβάνουν 10-15 λεπτά ζέσταμα και 10-15 λεπτά να εξασκήσεις κάποια σημεία του σώματος για την προπόνηση που θα ακολουθήσει. Μετά το WOD, ακολουθεί λίγο πιο ήρεμη άσκηση.

 

Μύθος 7: Δεν έχει ανταγωνισμό, είναι μόνο ασκήσεις

Εδώ κάνεις λάθος, έχει ανταγωνισμό και μάλιστα πολύ γι αυτό σε συμβουλεύουμε να γίνεις λίγο ανταγωνιστικός. Τα πιο πολλά γυμναστήρια κρατάνε σκορ των επαναλήψεων για τα βάρη την ώρα της προπόνησης κι αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Πρώτον για να παρακολουθεί ο καθένας την προσωπική του εξέλιξη με ένα πιο αντικειμενικό μέτρο, αλλά και για να πιέσεις τον εαυτό σου λίγο περισσότερο ειδικά αν προπονείσαι και με κάποιον φίλο. Λίγος ανταγωνισμός σε βοηθάει να βελτιώνεσαι.

 

Μύθος 8: Το crossfit είναι για νέους

Ο καθένας μπορεί να το κάνει. Οι αρχάριοι μπορεί να πιστεύουν ότι το CrossFit είναι πολύ έντονο ή για τους πολύ γυμνασμένους αλλά το ξεκινάνε ακόμα και 60άρηδες και μπορούν να φέρουν εις πέρας την προπόνηση. Το μότο είναι «Anyone can do CrossFit, but it’s not for everybody».

 

TIPS
1. Αν είναι να αρχίσεις crossfit φόρα άνετα ρούχα και δεν είναι ανάγκη να είναι και φιρμάτα. Αν θέλεις κάνε και γυμνός από τη μέση και πάνω… Ωστόσο πρέπει να προσέξεις τα παπούτσια που είναι σημαντικά σε όλο το φάσμα του αθλητισμού και πολύ περισσότερο στο crossfit που περιλαμβάνει άλματα και σπριντ.
 
2. Μπορείς να πας και 3 φορές την εβδομάδα, αλλά για το άμεσο, γρήγορο και ριζικό αποτέλεσμα απαιτούνται τουλάχιστον 6 προπονήσεις τη βδομάδα.
 
Πηγή: activeman.gr

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • 8 συμβουλές για σούπερ στέγνωμα!
  • Πως θα αυξήσεις με φυσικό τρόπο την φλεβικότητα!
  • 10 συμβουλές για να μπεις στο χειμωνιάτικο τζιν χωρίς να πεινάσεις
  • Μικρές συμβουλές για να μην πάρετε περιττά κιλά στις γιορτές!
  • Από τι κινδυνεύει ένας καπνιστής που γυμνάζεται;
  • Oι 5 ορμόνες που εξουσιάζουν το σώμα σου!
loading...