Γιατί δεν πρέπει να κάνεις CrossFit δυο ημέρες στη σειρά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Μια μελέτη λέει ότι είναι πολύ κακό για το ανοσοποιητικό σου σύστημα -αλλά και κάτι ακόμη χειρότερο.

Ίσως να γνωρίζεις γιατί κάθε είδους προπόνηση που σου αρέσει, δεν πρέπει να την εκτελείς καθημερινά και με ένταση που να ξεπερνά τα όριά σου (αν δεν ξέρεις μάθε το γιατί, εδώ). Ιδίως αν μιλάμε για CrossFit, την τάση που εγγυάται γρήγορα αποτελέσματα αλλά με μεγάλη ένταση στο ρυθμό των σετ και των επαναλήψεων.

Σε όποιο καλό γυμναστήριο και αν πας θα διαπιστώσεις ότι τα προγράμματα CrossFit είναι περιζήτητα. Ωστόσο, από την πρώτη μέρα που βγήκε στην «πιάτσα» αυτό το σκληροτράχηλο πρόγραμμα, υπήρχαν πολλοί ειδικοί που το κατέτασσαν στις προπονήσεις με υψηλό ρίσκο επικινδυνότητας. Η ισχυρότερη κριτική είχε να κάνει με ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζαν ακόμη και σκληραγωγημένοι αθλητές, τη ραβδομυόλυση, ένα σοβαρό σύνδρομο κατά το οποίο προκαλούνται οξείς πόνοι στους μυς, αίσθημα κόπωσης, ερυθρά ούρα, ναυτία, έως και νεφρική ανεπάρκεια. Αιτία; Η έντονη σωματική άσκηση. Και όσον αφορά στο ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο, η απάντηση φυσικά είναι οι αρχάριοι του CrossFit. Και κυρίως αυτοί που δουλεύουν το πρόγραμμα χωρίς ενδιάμεσες μέρες ξεκούρασης.

Μια πολύ πρόσφατη μελέτη Βραζιλιάνων επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στη μηνιαία επιθεώρηση Frontiers in Physiology παρακολούθησε αθλητές και βετεράνους του Crossfit μέσω δύο προπονήσεων που εκτέλεσαν σε διάστημα 24 ωρών (μία το προηγούμενο βράδυ και μία το επόμενο). Όλοι τους ήταν κατά μέσο όρο 28 ετών, με βάρος γύρω στα 77 κιλά και με ποσοστό σωματικού λίπους κάτω από 14%. Άψογα εξοικειωμένοι με το πρόγραμμα CrossFit, εκτέλεσαν με τη σειρά ασκήσεις δύναμης με βάρη, πλειομετρικές ασκήσεις, αεροβικούς συνδυασμούς και αμέτρητα σετ σκληρών ασκήσεων, όπως Murph, Filthy 50 κλπ. Μετά τις δύο προπονήσεις, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όλοι οι Crossfitters είδαν το ανοσοποιητικό τους σύστημα να καταβαραθρώνεται. Οι αναλύσεις που έκαναν οι γιατροί έδειξαν ότι επηρεάστηκαν σφοδρά τα κυριότερα αντι-φλεγμονώδη μόρια και ορμόνες του οργανισμού, όπως η κυτοκίνη και η οστεοπροτεγερίνη.

«Ενώ δεν παρουσιάστηκαν αρνητικές επιδράσεις στη μυϊκή δύναμη των αντρών, εντούτοις η κατασταλτική επίδραση στο ανοσοποιητικό ήταν τεράστια, κάτι που δεν συνέβη όταν οι ίδιοι αθλητές επιχείρησαν το ίδιο πρόγραμμα με ένα 48ωρο ξεκούρασης ανάμεσα σε δυο προπονήσεις CrossFit», γράφουν οι ερευνητές στην αναφορά τους.

«Για αρχάριους στο fitness, οι οποίοι στοχεύουν αρχικά σε βελτίωση της υγείας και της φόρμας τους, το CrossFit μπορεί να περιμένει. Και όταν θα νιώσουν έτοιμοι να προπονηθούν έντονα, θα συνιστούσαμε να ξεκινήσουν με μειωμένη ένταση και να επιτρέψουν μια ή δυο μέρες στο ανοσοποιητικό τους να ανανήψει», καταλήγουν.

Πηγή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • 8 συμβουλές για σούπερ στέγνωμα!
  • Πως θα αυξήσεις με φυσικό τρόπο την φλεβικότητα!
  • 10 συμβουλές για να μπεις στο χειμωνιάτικο τζιν χωρίς να πεινάσεις
  • Μικρές συμβουλές για να μην πάρετε περιττά κιλά στις γιορτές!
  • Από τι κινδυνεύει ένας καπνιστής που γυμνάζεται;
  • Oι 5 ορμόνες που εξουσιάζουν το σώμα σου!
loading...