mobadv

Η σημασία του μυαλού-μυός!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ
Την επόμενη φορά που προπονείστε στο γυμναστήριο, ρίξτε μια ματιά γύρω σας. Δεν βλέπετε άτομα να εκτελούν σετ μετά από σετ, εκτελώντας απλά τις κινήσεις; 
 
Μήπως περνάτε συχνά από τις κινήσεις των άρσεων σας, μόνο για να συνειδητοποιήσετε μετά από 10 επαναλήψεις ότι δεν έχετε κουράσει τον στοχευμένο σας μυ στο μέγιστο, ή ακόμα χειρότερα, ότι κουράσατε άλλους μύες περισσότερο από αυτό που είχατε την πρόθεση να δουλέψετε;
 
Σίγουρα έχει συμβεί και σε σας. Ευτυχώς, υπάρχει μια λύση σε αυτό το δίλημμα. Η ρίζα του βρίσκεται στη δημιουργία του κατάλληλου ελέγχου μυαλού-μυ.

 
Έχετε το μυαλό σας υπό έλεγχο
 
Ας ξεκινήσουμε με ένα παράδειγμα. Θα χρησιμοποιήσουμε τις εκτάσεις ποδιών για αρχή. Έχετε κάνει ποτέ ένα πλήρες σετ εκτάσεων ποδιών, συνειδητοποιώντας αργότερα ότι δεν εξαντλήσατε τους τετρακέφαλους σας όσο θα θέλατε;
 
Εάν συμβεί αυτό, σταματήστε και σκεφτείτε τον τρόπο που εκτελείτε τις άρσεις σας, γιατί ίσως να εκτελείτε την άσκηση από τον «αστράγαλο» και το «αντικνήμιο» αντί από τους τετρακεφάλους σας. 
 
Προκειμένου να δημιουργηθεί μια πληρέστερη μυϊκή σύσπαση κατά τη διάρκεια μίας άρσης, πρέπει πρώτα να είστε σε θέση να συσπάσετε πλήρως το μυ χωρίς αντίσταση. Αυτή η μέθοδος ισομετρικής σύσπασης μπορεί ανεπίσημα να ονομαστεί το «κράτημα» ενός μυός.
 
Μεταξύ των σετ, το κράτημα ενός μυός επιτρέπει περισσότερη ροή αίματος προς την συγκεκριμένη περιοχή, καθώς δημιουργεί επίσης μια άμεση σύνδεση μυαλού-μυός μεταξύ του εγκεφάλου και των μυών που πρόκειται να στοχευθούν.
 
Αυτό επιτρέπει σε ένα άτομο να κάμψει ορισμένους μύες, χωρίς τη συμμετοχή των άλλων μυών, (π.χ. κάμψη των οπίσθιων δελτοειδών, ενώ κάνετε μια συνειδητή προσπάθεια να κρατήσετε όλους τους άλλους μύες χαλαρούς).
 
Όσο καλύτερα μπορείτε να εκτελέσετε αυτό το καθήκον, τόσο περισσότερο έλεγχο θα έχετε προς τους μύες σας κατά τη διάρκεια της προπόνηση και τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα σας.
 
Κρατώντας μια μυϊκή σύσπαση κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης θα μεταφέρει περισσότερο αίμα στους μύες και θα σας δώσει ένα μεγαλύτερο μυϊκό φούσκωμα, ενώ ποζάρωντας στο σπίτι μπροστά από έναν καθρέφτη θα σας επιτρέψει να δείτε τις περιοχές που χρειάζονται βελτίωση.
 
 
Πώς η δύναμη του μυαλού επηρεάζει την προπόνηση σας
 
Ορισμένα άτομα έχουν ισχυριστεί ότι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό από τη δύναμη του μυαλού τους προκειμένου να επιτύχουν τη μέγιστη μυϊκή υπερτροφία. Ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ για παράδειγμα συνήθιζε να φαντάζετε γιγαντιαίους δικεφάλους κατά την εκτέλεση των κάμψεων δικεφάλων.
 
Η δημιουργία μιας τέτοιας εξωπραγματικής εικόνας στο μυαλό του, υπηρέτησε ως κινητήριο εργαλείο για την επίτευξη της σύνδεσης μυαλού-μυός και παρέμενε απόλυτα αφοσιωμένος στο μυ που δούλευε. Αυτό μπορεί να ακούγεται ανόητο σε κάποιους, αλλά αν ληφθεί υπόψη ότι το μυαλό είναι αυτό που ελέγχει το σώμα, θα μπορούσε να κάνει λίγο περισσότερο νόημα.
 
Έτσι, την επόμενη φορά που θα εκτελέσετε άρσεις ποδιών ανακαλύπτωντας στην τελική ότι οι κοιλιακοί σας δεν είναι κουρασμένοι, δοκιμάστε να χαλαρώσετε τους καμπτήρες του ισχίου σας, χρησιμοποιώντας λιγότερη ορμή και επικεντρώνοντας το μυαλό σας στην άρση των ποδιών μόνο με τους κοιλιακούς σας μύες.
 
Και προς το κατέβασμα του βάρους προσπαθήστε να «αντισταθείτε» στη βαρύτητα, αντί να αφήσετε τα πόδια σας να πέσουν κατευθείαν κάτω. Έτσι κι αλλιώς ονομάζεται προπόνηση «αντίστασης».

 
Πηγή: Bodybuilding.com
 

 

{fcomments}<

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ