Η πιο σημαντική ομάδα μυών που συνήθως ξεχνάς να γυμνάσεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τους δελτοειδείς και τη σωστή εκγύμνασή τους.

Τι κοινό έχει ένας σούπερ ήρωας της Marvel, με έναν πρωταθλητή κολύμβησης κι ένα καλοραμμένο σακάκι που πέφτει πάνω σου «κουτί»; Τους ώμους.

Οι ώμοι του σακακιού είναι στρωμένοι από βάτες. Του ήρωα της Marvel, διογκωμένοι από το πενάκι. Οι ώμοι, όμως, του κολυμβητή (και του bodybuilder, βεβαίως), είναι μπαλαρισμένοι από τη σκληρή προπόνηση στο γυμναστήριο. Εσύ, τι ώμους θέλεις να έχεις: υφασμάτινους, χάρτινους ή μυώδεις; Έχουμε τον τρόπο να σου δείξουμε πώς θα φτιάξεις στιβαρούς ώμους όχι μόνο για να «μιλάει» ένα καλό σακάκι πάνω σου, αλλά και για να παραμιλάνε τα θηλυκά όταν θα σε βλέπουν ξεμανίκωτο.

Για να πετύχεις το σκοπό σου, χρειάζεσαι να εστιάσεις στη μυϊκή ομάδα που δημιουργεί αυτόν τον αρρενωπό όγκο στους ώμους: τους δελτοειδείς. Ξεκινάμε αμέσως, με λίγη ανατομία:

Μαθαίνοντας τον ώμο σου

Ο ώμος είναι από μόνος του μια μπάλα, η οποία σχηματίζεται από τρία κεφάλια μυών. Αυτά τα τρία κεφάλια είναι οι δελτοειδείς μύες.

> Ο εμπρόσθιος δελτοειδής ξεκινά από την κλείδα. Κύρια εργασία του είναι η απαγωγή των ώμων, όταν περιστρέφονται εξωτερικά.

> Ο μέσος δελτοειδής προέρχεται από το ακρώμιο. Σκοπός του είναι η απαγωγή των ώμων, όταν περιστρέφονται εσωτερικά.

> Ο οπίσθιος δελτοειδής εκφύεται από την ωμοπλάτη και βοηθά στην έκταση των ώμων, στην έξω στροφή, στην εγκάρσια απαγωγή και στην εγκάρσια έκταση.

Αυτοί οι τρεις μύες έρχονται σε επαφή και επισυνάπτονται στο βραχιόνιο μυ, δηλαδή το μπράτσο σου.

Πώς λειτουργούν οι δελτοειδείς

Ο σημαντικότερος ρόλος τους είναι η συνδρομή τους στην εκτέλεση της πλήρους απαγωγής του άνω βραχίονα.

Μια άλλη, λιγότερο γνωστή λειτουργία των δελτοειδών στο σύνολό τους, είναι η προστασία που παρέχουν στον βραχίονά σου κάθε φορά που σηκώνεις ένα βαρύ φορτίο - χάρη σ' αυτήν τη μυϊκή ομάδα δεν παθαίνεις εξάρθρωση όταν κουβαλάς τα ψώνια του σούπερ μάρκετ. Παρατήρησε πόσο διογκώνονται οι δελτοειδείς σου όταν εκτελείς ασκήσεις όπως οι άρσεις θανάτου ή το περπάτημα του αγρότη. Είναι επειδή σηκώνεις ένα πραγματικά βαρύ φορτίο και οι δελτοειδείς σου είναι εκεί για να νιώθεις σίγουρος ότι δεν θα βγει ο ώμος σου από τη θέση του.

Λόγω των πολυάριθμων λειτουργιών τους, οι δελτοειδείς εμπλέκονται σχεδόν σε κάθε άσκηση του άνω μέρους του σώματος, αλλά και σε πολλές ασκήσεις για όλο το σώμα (στα ημικαθίσματα με μπάρα, στις άρσεις θανάτου, στις έλξεις και στους κοιλιακούς στο μονόζυγο). Δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται πολύ συχνά και εκτός προπόνησης (το σούπερ μάρκετ που λέγαμε), είναι πολύ εύκολο να τραυματιστούν.

Στο παρακάτω video θα παρακολουθήσεις τις 12 καλύτερες ασκήσεις για να δυναμώσεις και να διογκώσεις τους δελτοειδείς σου, ώστε να νιώθεις σίγουρος για κάθε κίνηση που κάνεις παίζοντας με μεγάλα βάρη. Εξυπακούεται ότε μετά απ' αυτές θα σου κάθεται καλύτερα κι εκείνο το κοστούμι που αποφεύγεις τόσο καιρό να βάλεις...

 

Πηγή

Πολυμέσα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • 8 συμβουλές για σούπερ στέγνωμα!
  • Πως θα αυξήσεις με φυσικό τρόπο την φλεβικότητα!
  • Φτιάξε σώμα από ατσάλι!
  • 10 συμβουλές για να μπεις στο χειμωνιάτικο τζιν χωρίς να πεινάσεις
  • Μικρές συμβουλές για να μην πάρετε περιττά κιλά στις γιορτές!
  • Από τι κινδυνεύει ένας καπνιστής που γυμνάζεται;
loading...