Σπλαχνικό λίπος και άσκηση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Το πρώτο σημείο του σώματος που, συνήθως, κάποιος καταλαβαίνει ότι έχει πάρει κιλά είναι η κοιλιά! Η «κοιλίτσα» απασχολεί και τα δύο φύλα, αν και είναι συχνότερο το φαινόμενο στους άντρες, στις γυναίκες κυρίως κάνει την εμφάνιση της μετά την εμμηνόπαυση καθώς αποθηκεύουν περισσότερο εντερικό λίπος. Κύριο αίτιο της εμφάνισης της είναι η αύξηση βάρους και κατ' επέκταση η αύξηση λίπους στη συγκεκριμένη περιοχή.

 

Ο οργανισμός μας αποθηκεύει το λίπος με δύο τρόπους :

1. Το φανερό λίπος ,αυτό που αποθηκεύεται κάτω από το δέρμα και ονομάζεται υποδόριο και

2. Το «κρυφό» λίπος, αυτό που αποθηκεύεται εσωτερικά στη κοιλιά γύρω απ' την σπλαχνική περιοχή και ονομάζεται σπλαχνικό λίπος.

Το σπλαχνικό λίπος είναι υπεύθυνο για την προστασία των ζωτικών οργάνων (συκώτι, πάγκρεας ,κτλ),

όταν όμως αυτό αυξηθεί πάνω απ' το φυσιολογικό ενοχοποιείται για την εμφάνιση διάφορων παθήσεων, όπως διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, υπερλιπιδαιμιών, καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Η καλύτερη αντιμετώπιση του λίπους και ειδικότερα του σπλαχνικού είναι ένας συνδυασμός από σωστή διατροφή ,πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά, και κατάλληλης άσκησης.

 

Ποια είναι όμως η κατάλληλη άσκηση;

Τα πολλά χιλιόμετρα στον διάδρομο και τα αμέτρητα σετ κοιλιακών μόνο κόπο έχουν να μας προσφέρουν και όχι κάποια αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα.

Σύμφωνα με έρευνες, η αερόβια άσκηση (περπάτημα, ποδήλατο, τρέξιμο, κολύμβηση) 3-4 φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει σημαντικά τα ποσοστά του σπλαχνικού λίπους και θεωρείται πιο σημαντική έναντι της άσκησης με αντιστάσεις (βάρη, λάστιχα) χωρίς αυτό να σημαίνει πως η τελευταία δε θα πρέπει ν' αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εβδομαδιαίας προπόνησης καθώς αυξάνει τον μυϊκό τόνο.

Εν κατακλείδι, όσοι θέλουν να ξεφορτωθούν το «σωσσιβιάκι» θα πρέπει να ακολουθούν μια ήπιας-μέτριας έντασης αερόβια άσκηση 3-4 φορές την εβδομάδα ενώ παράλληλα θα πρέπει να μην παραμελούν την άσκηση με αντιστάσεις καθώς αυτή προσφέρει στήριξη, μυϊκή τόνωση και κατ' επέκταση ένα σφιχτό και καλλίγραμμο σώμα.

Πηγή: www.athlisis.gr

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Πώς θα γυμνάσεις όλο το σώμα με μια fitball
  • Μυϊκή κόπωση και πόνος προκαλούνται από το γαλακτικό οξύ
  • «Χτίσε» τους μύες της πλάτης με μια άσκηση!
  • Ένα κουταλάκι κουρκουμά τη μέρα = μια ώρα άσκησης στο γυμναστήριο
  • Οι ασκήσεις που καίνε τις περισσότερες θερμίδες και λίπος ανά ώρα
  • Μία ώρα γυμναστική την εβδομάδα μπορεί να σε σώσει από την κατάθλιψη
loading...