Κίνδυνος οι κεφαλιές για την υγεία των ποδοσφαιριστών!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Για κακώσεις του εγκεφάλου και απώλεια μνήμης ενδεχομένως να “ενοχοποιούνται” οι γνωστές σε όλους μας “κεφαλιές” με την μπάλα, όπως αναφέρει πρόσφατη έρευνα της Ιατρικής Σχολής Albert Einstein.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε το κορυφαίο Πανεπιστήμιο της Ν. Υόρκης, γύρω από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές οι ‘κεφαλιές’ κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και των αγώνων, η εικόνα του εγκεφάλου των ποδοσφαιριστών θυμίζει έπειτα από χρόνια συμπτώματα παρόμοια με εγκεφαλικές κακώσεις.

Σύμφωνα με τον Michael Lipton, αναπληρωτή διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου Gruss Magnetic Resonance της Ιατρικής σχολής Albert Einstein, ατομα που άρχισαν το ποδόσφαιρο σε παιδική ηλικία και συνεχίζουν την ενασχόλησή τους με αυτο σε επαγγελματικό επίπεδο, μπορεί να εμφανίσουν εγκεφαλικές κακώσεις από νεαρή ακόμα ηλικία, ενώ παράλληλα ενδείξεις φαίνεται να υπάρχουν και για πρόκληση απώλειας μνήμης.

Στο πλαίσιο της έρευνας, που σύμφωνα με τους επικεφαλής της θα συνεχιστεί προκειμένου να εξαχθούν περισσότερο έγκυρα συμπεράσματα, οι επιστήμονες υπολόγισαν τον ατομικό μέσο όρο ‘κεφαλιών’ ανά σεζόν σε 37 ποδοσφαιριστές, εκ των οποίων οι 29 έπαιζαν σε αντρική ομάδα ποδοσφαίρου και οι οποίοι είχαν στην πλειονότητά τους ήδη καριέρα περίπου 22 χρόνων.

Εν συνεχεία, δε, χρησιμοποιήθηκε μια καινοτόμος διαδικασία τομογραφίας, χάρη στην οποία είναι δυνατός ο εντοπισμός κυτταρικών αλλαγών στον εγκεφαλικό ιστό. Πρόκειται για την απεικόνιση τανυστή διάχυσης (Diffusion Tensor Imaging - DTI), μέσω της οποίας εντοπίζονται αλλαγές στον ιστό του εγκεφάλου.

Έτσι, διαπίστωσαν πως εκείνοι που έδιναν συχνότερα πάσες με το κεφάλι χαρακτηρίζονταν από εγκεφαλικές ανωμαλίες, παρόμοιες με εκείνες ασθενών με διάσειση. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι οι εν λόγω συνέπειες δεν ήταν αποτέλεσμα βίαιων προσκρούσεων μεταξύ παιχτών ή άλλων χτυπημάτων, όπως πέσιμο στο έδαφος, αλλά των συχνών κεφαλιών, ακόμα και ήπιας έντασης.

 

ΑΡΤΕΜΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Ποια σεξουαλική πράξη είναι πιο επικίνδυνη για τους άνδρες;
  • Προειδοποίηση του ΕΟΦ για επικίνδυνο διαδικτυακό συμπλήρωμα διατροφής
  • Τι κίνδυνο διατρέχουν οι άνδρες που γκριζάρουν και κάνουν φαλάκρα νωρίς;
  • Με πόσα λεπτά άσκησης την ημέρα θα μειώσετε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας;
  • «Καμπανάκι» από ΕΟΦ για προ-προπονητικό συμπλήρωμα διατροφής
  • Ποιο σοβαρό κίνδυνο μειώνει η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα;
loading...