Δούλεψε σωστά σε «υψηλή ένταση» και κάψε λίπος!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Η προπόνηση σε υψηλή ένταση θεωρείται από πολλούς ότι καίει το λίπος. Κάπως έτσι είναι όμως δεν φτάνει μόνο αυτό αν δεν προσθέσεις και την έννοια «διαλλειματική» και για να γίνει σωστή καύση του λίπους πρέπει η διαλλειματική προπόνηση υψηλής έντασης να γίνει σωστά, είτε στο τρέξιμο, είτε στα βάρη, είτε σε όποιο στάδιο της προπόνησης! Πως γίνεται;

Αρχικά η προπόνηση υψηλής έντασης απελευθερώνει την αυξητική ορμόνη που επηρεάζει τα λιποκύτταρα ώστε να διασπάσουν το λίπος σε γλυκερίνη και λιπαρά οξέα. Με τη σειρά τους αυτά τα χρησιμοποιεί ο οργανισμός για ενέργεια, με δύο λόγια μετατρέπει το λίπος σε καύσιμο, αυτό όμως γίνεται μετά από κάποια στιγμή έντονης άσκησης.

Συγκεκριμένα μια μικρή ποσότητα της αυξητικής ορμόνης παράγεται μόλις από το πρώτο σετ της κάθε άσκησης µε αντιστάσεις στη μέγιστη προσπάθεια. Αυτή η δραστηριότητα κορυφώνεται μετά από τρία σετ ή περίπου στα 10 λεπτά και συνεχίζει μέχρι να ολοκληρωθεί η προπόνηση καίγοντας λίπος.

Παράλληλα αυξάνεται και µία άλλη κατηγορία ορμονών, οι κατεχολαµίνες, που βοηθούν την καύση του λίπους.

Τι συμβαίνει λοιπόν όταν δίνεις το μέγιστο της προσπάθειάς σου; Τότε έχεις μεγάλη έλλειψη οξυγόνου, στο σώμα που οδηγεί όπως είναι φυσικό σε υψηλή κατανάλωσή οξυγόνου μόλις ολοκληρωθεί η άσκηση. Σε εκείνο το σημείο, όταν αναπληρώνεις το οξυγόνο το σώμα σου καίει ακόμα περισσότερες θερμίδες.

Για να έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να δίνεις υψηλή ένταση για λίγη ώρα που είναι καλύτερο από την μέτρια ένταση για πολλή ώρα.

Αν λοιπόν κάνεις 30 λεπτά αερόβια σε µέτρια ένταση σε σχέση με 12 λεπτά ασκήσεις με kettlebell όσο πιο σκληρά και γρήγορα μπορείς, µε ελάχιστη ή καθόλου ξεκούραση, υπερτερεί το δεύτερο σενάριο. Και πως γίνεται αυτό;

Και οι δύο προπονήσεις θα πυροδοτήσουν µια ορμονική ανταπόκριση και θα προκαλέσουν έλλειψη οξυγόνου, όμως στο πρόγραμμα με το kettlebell θα υπάρξει πολύ πιο ισχυρή ορμονική ανταπόκριση προκαλώντας μεγαλύτερη έλλειψη οξυγόνου ενώ ταυτόχρονα χτίσεις μυς, μια διαδικασία που επίσης καίει λίπος.

Έτσι στη πρώτη περίπτωση της 30λεπτης αεροβικής μπορεί να κάηκαν περισσότερες θερμίδες, αλλά στη δεύτερη του kettlebell καταβλήθηκε το μέγιστο της προσπάθειάς της σε µία προπόνηση ενδυνάμωσης και κάηκε πολύ περισσότερο λίπος σε λιγότερο χρόνο.

Το σύνηθες μοντέλο άσκησης υψηλής έντασης διαρκεί έως 15 λεπτά, µε μικρά διαλλείματα κάθε 1 µε 3 λεπτά.. Στο χρόνο προπόνησης πιέζεις τον εαυτό σου να φτάσει τα όριά του αυξάνοντας κατά πολύ το βαθμό δυσκολίας, δηλαδή μέγιστη ταχύτητα ή αντίσταση που θα σε κάνει να λαχανιάσεις σε υψηλό επίπεδο.

Πηγή: activeman.gr

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ