Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 63

Τραυματισμοί κατάχρησης: Πώς να αποφύγετε τους τραυματισμούς από την άσκηση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Ένας τραυματισμός κατάχρησης μπορεί να συμβεί κατά την προσπάθεια σας να εκτελέσετε υπερβολική σωματική άσκηση πολύ γρήγορα. Κατανοήστε πώς να βάλετε στον εαυτό σας ένα μέτρο, ενώ γυμνάζεστε.

Σκέφτεστε να ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα σωματικής δραστηριότητας ή να αλλάξετε την τρέχουσα ρουτίνα σας; Αν ναι, μπορεί να βρίσκεστε σε κίνδυνο τραυματισμού λόγω κατάχρησης, ο οποίος θα μπορούσε να σας αποτρέψει από το να είστε ενεργοί. Μάθετε τι μπορεί να προκαλέσει ένα τραυματισμό κατάχρησης και πώς να αυξήσετε με ασφάλεια το επίπεδο δραστηριότητας σας.


Οι συνήθεις αιτίες τραυματισμού κατάχρησης

Ένας τραυματισμός κατάχρησης είναι οποιοδήποτε είδος μυϊκού τραυματισμού ή τραυματισμού των αρθρώσεων, όπως η τενοντίτιδα ή ένα κάταγμα, που προκαλείται από ένα επαναλαμβανόμενο τραύμα. Ένας τραυματισμός κατάχρησης πηγάζει συνήθως από:

  - Σφάλματα προπόνησης. Τα σφάλματα προπόνησης μπορούν να συμβούν όταν αναλάβετε υπερβολική σωματική άσκηση πολύ γρήγορα. Προχωρώντας πολύ γρήγορα, γυμνάζοντας για πάρα πολύ καιρό ή απλά κάνοντας υπερβολική χρήση κάποιας δραστηριότητας μπορεί να καταπονήσει τους μύες σας και να σας οδηγήσει σε ένα τραυματισμό κατάχρησης.

  - Λανθασμένη τεχνική. Η ακατάλληλη τεχνική μπορεί επίσης να επιβαρύνει το σώμα σας. Εάν χρησιμοποιείτε κακή φόρμα καθώς κάνετε μια σειρά από ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, ρίχνοντας μια μπάλα του μπέιζμπολ για παράδειγμα, θα μπορούσε να προκαλέσει την υπερφόρτωση ορισμένων μυών και επομένως τραυματισμό κατάχρησης.


Οι παράγοντες κινδύνου ενός τραυματισμού κατάχρησης

Παρά το γεγονός ότι ένας τραυματισμός κατάχρησης μπορεί να συμβεί στον καθένα, μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς σε αυτού του είδους τραυματισμό, αν έχετε ορισμένες ιατρικές παθήσεις. Οι τραυματισμοί κατάχρησης είναι επίσης πιο πιθανό να συμβούν καθώς μεγαλώνετε ηλικιακά – ειδικά αν δεν αναγνωρίζετε τις επιπτώσεις που η γήρανση έχει στο σώμα σας ώστε να τροποποιήσετε τη ρουτίνα σας αναλόγως.

Για τους λόγους αυτούς, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε μια νέα δραστηριότητα ή προτού αναβαθμίσετε την τρέχουσα ρουτίνα σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας προσφέρει συμβουλές για να κάνετε τη σωματική δραστηριότητα ασφαλέστερη για το σώμα σας. Αν αντιμετωπίζετε μία μυϊκή αδυναμία στο ισχίο σας, για παράδειγμα, ο γιατρός σας μπορεί να σας δείξει ασκήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την αποφυγή πόνου στο γόνατο.


Αποφεύγοντας τους τραυματισμούς κατάχρησης

Οι περισσότεροι τραυματισμοί μπορούν να αποφευχθούν. Για να αποφύγετε ένα τραυματισμό κατάχρησης:

   - Χρησιμοποιήστε την κατάλληλη φόρμα. Είτε ξεκινάτε μια νέα δραστηριότητα είτε παίζετε ένα άθλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξετάστε το ενδεχόμενο να παρακολουθήσετε κάποια μαθήματα. Χρησιμοποιώντας τη σωστή τεχνική είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των τραυματισμών κατάχρησης. Φροντίστε, επίσης, να φοράτε τα κατάλληλα παπούτσια για τη δραστηριότητα σας και να τα αντικαθιστάτε σε κάθε 300 μίλια που περπατάτε ή τρέχετε – ή τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, αν ασκείστε τακτικά.

   - Αρχίστε προοδευτικά. Αν ξεκινάτε ένα νέο πρόγραμμα γυμναστικής, αποφύγετε να γυμνάζεστε αποκλειστικά τα Σαββατοκύριακα. Η συμπίεση της εβδομαδιαίας σωματικής σας δραστηριότητας σε δύο ημέρες μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό κατάχρησης. Αντί αυτού, στοχεύστε για τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια δραστηριότητα ή 75 λεπτά έντονης αερόβιας δραστηριότητας – κατά προτίμηση διασκορπισμένη καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Είναι επίσης μια καλή ιδέα να αφιερώσετε χρόνο για ζέσταμα πριν από τη σωματική δραστηριότητα καθώς και για χαλάρωμα μετά από αυτή.

   - Αυξήστε σταδιακά το επίπεδο δραστηριότητας σας. Όταν αλλάζετε την ένταση ή τη διάρκεια μιας σωματικής δραστηριότητας, κάντε το σταδιακά. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να αυξήσετε την ποσότητα βάρους που χρησιμοποιείτε καθώς κάνετε προπόνηση δύναμης, αυξήστε κατά όχι περισσότερο από 10% κάθε εβδομάδα μέχρι να φτάσετε το νέο σας στόχο.

   - Αναμίξτε τη ρουτίνα σας. Αντί να επικεντρωθείτε σε ένα μόνο είδος άσκησης, χτίστε μια ποικιλία στο πρόγραμμα άσκησης σας. Κάνοντας μια ποικιλία από χαμηλής έντασης δραστηριότητες (όπως περπάτημα, ποδηλασία ή κολύμπι) με μέτρο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη τραυματισμών κατάχρησης, επιτρέποντας στο σώμα σας να χρησιμοποιήσει διαφορετικές μυϊκές ομάδες. Και βεβαιωθείτε επίσης ότι κάνετε κάποιο είδος προπόνησης δύναμης, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.


Αναρρώνοντας από τραυματισμό κατάχρησης

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε ένα τραυματισμό κατάχρησης, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Είναι πιθανό να σας ζητήσει να κάνετε ένα διάλειμμα από τη δραστηριότητα που προκάλεσε τη ζημιά και να σας συστήσει φαρμακευτική αγωγή για τον πόνο ή τη φλεγμονή. Να είστε βέβαιοι να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν έχετε κάνει πρόσφατα αλλαγές στην τεχνική, την ένταση, τη διάρκεια, τη συχνότητα της προπόνησης σας ή στο είδος των ασκήσεων. Εντοπίζοντας την αιτία ενός τραυματισμού κατάχρησης θα σας βοηθήσει να διορθώσετε το πρόβλημα και να αποφύγετε την επανάληψη του.

Όταν υποθέσετε ότι ο τραυματισμός κατάχρησης έχει επουλωθεί, ρωτήστε το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι έχετε ανακτήσει πλήρως τη δύναμη, την κίνηση, την ευελιξία και την ισορροπία σας προτού ξεκινήσετε και πάλι τη δραστηριότητα σας. Όταν επιστρέψετε σε αυτή, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή τεχνική για να αποφύγετε μελλοντικές ζημιές.


Γυμναστείτε με ασφάλεια

Μην αφήσετε ένα τραυματισμό να σας αποτρέψει από το να είστε σωματικά δραστήριοι. Με τη συνεργασία του γιατρού σας και ακούγοντας το σώμα σας μπορείτε να αποφύγετε αυτή την κοινή οπισθοδρόμηση και να αυξήσετε το επίπεδο της δραστηριότητας σας.


Πηγή: Mayoclinic.com

www.fit-blaster.com

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Πως να παραμείνεις fit τα Χριστούγεννα
  • Diamond push ups: Η άσκηση-διαμάντι για γράμμωση στα χέρια
  • Πώς θα μείνουμε για πάντα νέοι; Η άσκηση που «νικά» τον χρόνο
  • Πώς θα σπιντάρεις το μεταβολισμό σου πριν την Πρωτοχρονιά
  • Πώς να διατηρήσετε γυμνασμένο σώμα όλο το καλοκαίρι
  • Push-ups: Φτιάξε κορμί σε 5 βήματα
loading...