Τι είναι η προπόνηση Fartlek;

  • Κατηγορία Άσκηση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ
Το Fartlek είναι μια σουηδική λέξη που σημαίνει εναλλαγή ταχύτητας – παιχνιδιού. Αυτή η μορφή άσκησης αναπτύχθηκε στη Σκανδιναβία, όπου τα μονοπάτια με τα πεύκα ακολουθούν τις όχθες των λιμνών ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας σε λόφους και όπου το τοπίο αποσπά το μυαλό του ατόμου από την άσκηση ξεφεύγοντας ο ασκούμενος από τη ρουτίνα της άσκησης.
 
Εξαιτίας του εδάφους, ο ρυθμός δεν είναι ποτέ ούτε συνεχής ούτε σταθερός.  Στο σύστημα Fartlek το άτομο τρέχει με ευκολία για ένα διάστημα σε σταθερή ταχύτητα, στη συνέχεια τρέχει για λίγο γρήγορα, ανεβαίνοντας ή κατεβαίνοντας ένα λόφο. Το περπάτημα συνήθως ακολουθεί αυτές τις έντονες εξάρσεις. Το  Fartlek υψηλής έντασης τυπικά θεωρείται ως ένα αναερόβιο είδος προπόνησης.  Σε πολλές περιπτώσεις όμως, όταν εκτελείται σε μικρότερη ένταση με πιο μέτριο τρέξιμο, που ακολουθείτε από περπάτημα για ανάκτηση δυνάμεων, το σύνολο της δραστηριότητας μπορεί να θεωρηθεί αερόβιο.
 
Ουσιαστικά η εφαρμογή της μεθόδου αποβλέπει στη βελτίωση της αερόβιας ικανότητας ενώ, όταν το πρόγραμμα περιλαμβάνει και γρήγορες ανωφερείς διαδρομές αντανακλά και στην αναερόβια αντοχή. Στη βιβλιογραφία η προπόνηση Fartlek αναφέρεται ως πρόδρομος της διαλλειμματικής.
 
Τέλος, ο καθένας μας  μπορεί να πραγματοποιήσει το δικό του πρόγραμμα με την προπόνηση Fartlek ακολουθώντας τη δική του διαδρομή η οποία θα περιλαμβάνει τρέξιμο σε ανωφέρεια ή κατωφέρεια, εναλλαγή ρυθμού και έντασης και άλλες πολλές παραλλαγές.

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Γιατί και πώς οι ασκήσεις Landmine θα σου χτίσουν ισχυρότερους μυς
  • Πως να διατηρήσετε το κίνητρο όταν η θέληση δεν είναι αρκετή!
  • Πόσο χρόνο πρέπει να ξεκουράζεσαι κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης
  • Μπορεί μια selfie στο γυμναστήριο να σε βοηθήσει να αλλάξεις τον τρόπο ζωής σου;
  • Προπόνηση Rest-Pause για μεγαλύτερη δύναμη και μυϊκή μάζα
  • KREA-FORCE: Μια αξιόπιστη φόρμουλα κρεατίνης για υψηλής έντασης προπονήσεις!
loading...