Τα ρωσικά πυρά: Kettlebells

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Γράφει ο Λιονάκης Γιώργος

 

 

Τι είναι; και από που προέρχονται;

Τα Kettlebells, δράμια (στα ελληνικά) ή girya (στα ρώσικα) είναι ένα χυτό βαράκι που μοιάζει με μπάλα κανονιού με χερούλι. Θεωρούνται τέκνα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και χρησιμοποιούνταν κυρίως στις ειδικές δυνάμεις αυτών (τις Spetsnaz) και από αρσιβαρίστες του 17ου αιώνα. To 1974 αναγνωρίστηκαν επίσημα ως εθνικό άθλημα της Ρωσίας («Girevoy Sport»). Παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται από τόσο παλιά, τα τελευταία χρόνια έγιναν γνωστά στο ευρύ κοινό μέσω Ρώσων πρώην εκπαιδευτών των ειδικών δυνάμεων που τα έφεραν στην Αμερική (Pavel Tsatsouline) και Αμερικάνων που τα εξέλιξαν στην χώρα τους (Steve Cotter, Mike Mahler και άλλων). Σε αυτό βοήθησε και η ταυτόχρονη άνοδος της λειτουργικής προπόνησης την τελευταία δεκαετία. Όλο και πιο συχνά αρχίσαμε να τα βλέπουμε σε προπονήσεις αθλητών πολεμικών τεχνών (ΜΜΑ, Brazilian jiu jitsu κτλ), ώστε να φτάσουμε στο σήμερα που τα βλέπουμε σε σχολές, χώρους άθλησης ενώ δεν είναι τυχαίο πως μεγάλες ομάδες του ποδοσφαίρου όπως η Τσέλσι και η Λίβερπουλ, αλλά και του μπάσκετ (NBA), τα έχουν εντάξει στο πρόγραμμα τους.

 

Φιλοσοφία

Λανθασμένα πολλοί γυμναστές έχοντας στο μυαλό τους το πως δουλεύουν οι αλτήρες, τα εντάσσουν σε απομονωτικές ασκήσεις όπως οι κάμψεις αλτήρων. Τα Kettlebells ακολουθούν την φιλοσοφία της εκγύμνασης όλου του σώματος. Οι ασκήσεις ομαδοποιούνται σε δύο κατηγορίες: τις βαλλιστικές (ταλάντευση των βαρών) και τις δυναμικές (παραδοσιακή άρση των βαρών). Το κέντρο βάρους βρίσκεται στον κάθετο άξονα αντί για τον οριζόντιο, και μάλιστα έξω απ' την λαβή του. Άρα το σώμα χρησιμοποιεί περισσότερους μυς σε μία άσκηση με Kettlebell σε σχέση με τους παραδοσιακούς αλτήρες.

 

 

 

Οφέλη-Πλεονεκτήματα

  • Εκγύμναση όλου του σώματος.
  • Συμβάλλουν στην ορθοσωμία, στην πρόληψη και αποκατάσταση προβλημάτων στη μέση.
  • Είναι κατάλληλα για όλους καθώς το βάρος τους ξεκινάει από τα 4 και φτάνουν έως τα 48kg.
  • Ευχέρεια χώρου και χρόνου. Με ένα ή δυο kettlebells γυμνάζεται όλο το σώμα και λόγω της έντασης αρκούν ακόμη και 20' άσκησης.
  • Μεγάλη καύση θερμίδων και αύξηση μεταβολισμού ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας.
  • Μείωση καρδιακών παλμών και αρτηριακής πίεσης.
  • Σε βασικές ασκήσεις συμβάλλουν στην ανάπτυξη των γλουτιαίων κάτι που τα κάνει ιδανικά και για το γυναικείο κοινό.
  • Βελτίωση αθλητικών επιδόσεων.
  • Ανάπτυξη ισορροπίας, μυϊκής συναρμογής και ιδιοδεκτικότητας.
  • Ανάπτυξη μυϊκής δύναμης, αντοχής και αερόβιας ικανότητας μέσω αύξησης του VO2max.

 

Kettlebells και σπονδυλική στήλη

Μία από τις πιο γνωστές ασκήσεις είναι οι ταλαντεύσεις, τα swings, μία άσκηση η οποία μάλιστα προτείνεται από τον Dr.Stuart McGill από το Πανεπιστήμιο του Waterloo του Καναδά, γνωστός για τις έρευνες του πάνω στην ενδυνάμωση και την σταθεροποίηση των μυών που περικλύουν την σπονδυλική στήλη. Παρ'όλα αυτά όταν δεν εκτελούνται σωστά, μπορούν να γίνουν επικίνδυνες και να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς. Να απευθύνεστε σε γυμναστές που έχουν παρακολουθήσει συγκεκριμένα σεμινάρια και ειδικές πιστοποιήσεις πάνω στα Kettlebells και έχουν εμπειρία στο χειρισμό και την τεχνική αυτών.

Εδώ βλέπουμε πως πραγματοποιείται το σωστό Swing:

 

Θα επανέλθω σε νέο άρθρο με πιο αναλυτική περιγραφή των βασικών ασκήσεων και κάποιων σημείων που χρίζουν της προσοχής μας, κατά την εκγύμναση των ασκουμένων μας.

 

Λιονάκης Γιώργος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. - Facebook
Certified Kettlebell® L1 Instructor by Jonatan Cañada, Spain (MP Balatsinos)
Certified Functional Training System (FTS) Instructor by Purmotion® USA
Certified Elite Personal Trainer EQF Level 4, EREPS member by GR.A.F.T.S Hellas & EHFA (European Health & Fitness Association)
Certified Pool Lifeguard by Modern Marine Education (Government recognized)
B.A. Honours Degree at Department of Communication & Mass Media Studies by National & Kapodistrian University of Athens


Στα Xtreme stores οι εκπτώσεις συνεχίζονται...


 

xtreme right
 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Το μυστικό «όπλο» για να φτιάξετε κοιλιακούς
  • Τα λάθη που κάνεις στην προπόνηση με kettlebells
  • Κάψε διπλάσιες θερμίδες με kettlebells
  • 5 ασκήσεις με kettlebells για να κάψεις γρήγορα θερμίδες!
  • Η προπόνηση για γρήγορο αποτέλεσμα στους κοιλιακούς
  • Προπόνηση με kettlebells: Γιατί να την προτιμήσετε;
loading...