mobadv

Η μυϊκή μάχη ενάντια στην υπερπροπόνηση!

  • Κατηγορία Άσκηση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

 

Όπως πολλοί από εσάς γνωρίζετε, υπάρχει μία πληθώρα από παράγοντες οι οποίοι παίζουν ρόλο στη συνολική επιτυχία ενός bodybuilder. Εάν μόνο ένας από αυτούς τους παράγοντες παραβλέπεται ή αγνοείται, η μυϊκή δύναμη και ανάπτυξη πρόκειται να πληγεί σοβαρά. Η υπερβολική προπόνηση είναι μια πτυχή του bodybuilding που συνήθως ξεχνιέται, οδηγώντας τους αθλητές σε σοβαρό πλατώ. Αυτό το άρθρο περιγράφει τις αρνητικές συνέπειες της υπερπροπόνηση και το πώς μπορείτε να πετύχετε μια σημαντική μυϊκή ανάπτυξη.

Οι bodybuilders πέφτουν συχνά στην παγίδα του να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην προπόνηση τους, αγνοώντας τον απαραίτητο χρόνο ανάπαυσης, με επακόλουθο να αναρωτιούνται γιατί δεν έχουν παρουσιάσει κάποια σημαντική μυϊκή ανάπτυξη. Χωρίς την ανάπαυση, η οικοδόμηση καθαρής μυϊκής μάζας δεν θα αποκτηθεί εύκολα και οι πιθανότητες είναι εσείς να επιδεινώσετε την κατάσταση αυτή επισκέπτοντας το γυμναστήριο για μια νέα δυναμική προπόνηση. Είναι ένας φαύλος κύκλος περιορισμένης επιτυχίας που μπορεί να βυθίσει το επίπεδο αυτοπεποίθησης κάθε σοβαρού bodybuilder. Όσο περισσότερο προπονείτε το σώμα σας, τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για ανοικοδόμηση. Εκτός από τους γνωστούς τραυματισμούς, το υπόλοιπο αυτού του άρθρου θα περιγράψει πως η υπερπροπόνηση καταστρέφει το σώμα σας, και πως μπορείτε να καταπολεμήσετε τα επιβλαβή αποτελέσματα.

 
 
Ο ορισμός της υπερπροπόνησης

Η υπερβολική προπόνηση μπορεί να έχει πολλές ανεπιθύμητες επιδράσεις στον οργανισμό, όπως ο συνεχής μυϊκός πόνος, η μειωμένη όρεξη, και πολλά άλλα.

Προφανώς, το πιο απογοητευτικό πράγμα για κάθε bodybuilder είναι να μην βλέπει τη μυϊκή ανάπτυξη που επιθυμεί. Μήνες ιδρώτα και λήψης συμπληρωμάτων χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα, είναι κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μια τεράστια αγανάκτηση για τους νέους και επίδοξους bodybuilders.

Η υπερπροπόνηση συμβαίνει όταν δουλεύετε τους μύες σας σκληρά χωρίς να τους δίνετε περιθώριο για ανάκαμψη. Αυτό μπορεί να επηρεάσει μια συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα ή και ολόκληρο το σώμα σας.
Μερικές περιπτώσεις υπερπροπόνησης μπορεί επίσης να είναι πιο σοβαρές, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ένα αρνητικό ισοζύγιο αζώτου (καταβολική κατάσταση) στο σύστημά σας, καταστρέφοντας την ευκαιρία να δημιουργηθεί κάποια νέα μυϊκή ανάπτυξη. Ο καταβολισμός είναι η διάσπαση του μυϊκού ιστού και δυστυχώς ο χειρότερος εχθρός για όποιον προσπαθεί να χτίσει τεράστια μυϊκή μάζα.

Η σωστή ποσότητα ανάκαμψης, η ανάκτηση και η λήψη βασικών συμπληρωμάτων είναι ζωτικής σημασίας για ένα θετικό ισοζύγιο αζώτου (αναβολική κατάσταση).

Αν το σώμα σας δεν είναι σε μια πραγματική αναβολική κατάσταση, τότε απλά περιορίζετε τις ικανότητες του σώματος αλλά και τα αποτελέσματα σας. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να λαμβάνετε υψηλής ποιότητας αναβολικούς ενεργοποιητές και να παίρνετε αρκετή ξεκούραση για να διατηρήσετε το σύστημα σας έτοιμο για ακατάπαυστη μυϊκή ανάπτυξη.

 
 

Κατανοώντας το σώμα σας

Η ΣΩΣΤΗ προπόνηση, η ΣΩΣΤΗ διατροφή και η ΣΩΣΤΗ ξεκούραση, είναι τρεις κανόνες που κάθε σοβαρός bodybuilder πρέπει να τηρεί ώστε να αποκτήσει την ισχυρή δύναμη που θα βοηθήσει στην σκληρή προπόνηση και μυϊκή ανάπτυξη.

Η σωματική ανατομία είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα που παραμελείται και το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην πτώση των μυϊκών σας κερδών. Για παράδειγμα, οι δικέφαλοι, οι βραχίονες και τα γαστροκνήμια είναι μικρότερες μυϊκές ομάδες που δεν απαιτούν την ίδια ποσότητα έντονων σετ και επαναλήψεων, σε σύγκριση με πιο ανεπτυγμένες μυϊκές ομάδες (π.χ. πόδια και πλάτη).

Ο λόγος για τον οποίο αυτά τα τρία μέρη του σώματος δεν έχουν αναπτυχθεί επαρκώς για τους πλείστους bodybuilders είναι επειδή τα δουλεύουν υπερβολικά. Θα πρέπει να θυμάστε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους μύες να αναπτυχθούν, αν εξακολουθείτε να τους γυμνάζετε μέρα παρά μέρα. Λαμβάνοντας υπόψη το σωστό χρονικό διάστημα ανάκαμψης, θα εκπλαγείτε πόσο γρήγορα μπορείτε να χτίσετε τους δικεφάλους ή τους βραχίονες σας.Πιο κάτω είναι μερικές βασικές αλλαγές που μπορούν να γίνουν στην καθημερινή σας ρουτίνα:

- Αυξήστε την ποσότητα του ύπνου ώστε να αξιοποιήσετε περισσότερο τις φυσικές σας ορμόνες.

- Αυξήστε την μετα-προπονητική πρόσληψη υδατανθράκων (αναπλήρωση επιπέδων γλυκογόνου), αυξήστε την πρόσληψη πρωτεΐνης, πάρτε αντιοξειδωτικά και ένα νόμιμο συμπλήρωμα αναβολικού ενεργοποιητή.

- Η περιστασιακή θεραπεία μασάζ θα βοηθήσει στην ανακούφιση από τη μυϊκή ένταση.

- Δουλέψτε την κάθε μυϊκή ομάδα μόνο μια φορά την εβδομάδα και το πολύ δύο μυϊκές ομάδες σε κάθε προπόνηση.

- Αφιερώστε μια ολόκληρη εβδομάδα για ξεκούραση μακριά από το γυμναστήριο, κάθε 8-12 εβδομάδες.


Αποφύγετε τον εφιάλτη

Η υπερβολική προπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε μήνες χαμένου χρόνου και προσπαθειών λόγω της καταβολικής επίδρασης της – και αυτό είναι σίγουρα ο μεγαλύτερος εφιάλτης για κάθε bodybuilder.
Μην μπερδεύεστε με αυτά που διαβάζετε. Αν θέλετε να πυροδοτήσετε τη διατροφική σας μανία ή να χτίσετε ογκώδες ώμους, χρειάζεστε ακόμα τις εξαντλητικές επαναλήψεις, το βαρύ φορτίο και την αναβολική ατμόσφαιρα. Το κλειδί, ωστόσο, είναι να μην ταλαιπωρήσετε το σώμα σας σε σημείο να οδηγηθείτε σε μια συνεχή καταβολική κατάσταση.

Επιτρέψτε στο σώμα σας τον απαραίτητο χρόνο ανάκαμψης για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την κάθε σας προπόνηση. Λάβετε επίσης υπόψη ότι διαφορετικοί άνθρωποι μπορούν να χειριστούν διαφορετική ποσότητα μυϊκής καταπόνησης. Έτσι λοιπόν, ακούστε το σώμα σας και κάντε μια συστηματική αυτό-εκτίμηση ώστε να εξαπολύσετε μια βαριά επίθεση ενάντια στη στασιμότητα των μυϊκών σας κερδών.
 

Πηγή: Bodybuilding.com
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Αυτή είναι η ευκολότερη άσκηση εκγύμνασης στον κόσμο!
  • Τι είναι το foam rolling και γιατί αξίζει να το βάλεις στην προπόνηση σου
  • Ο πιο γρήγορος τρόπος για να «ρίξεις» την κοιλίτσα μέχρι το καλοκαίρι!
  • Αυτή είναι η απόλυτη άσκηση για να εξαφανίσεις το κοιλιακό λίπος
  • Μη φοβάσαι να ανεβάσεις επίπεδο την προπόνησή σου
  • Η απόλυτη άσκηση για να χτίσεις το πάνω μέρος του σώματος
loading...