Ασκήσεις Συναίσθησης: Πώς να ξεκινήσετε

  • Κατηγορία Άσκηση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Θέλετε να αρχίσετε να ζείτε τη στιγμή; Μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε τις ασκήσεις συναίσθησης για να αναπτύξετε μια μεγαλύτερη συνειδητοποίηση του κόσμου γύρω σας.

Αν έχετε ακούσει ή διαβάσει για τη συναίσθηση – μια μορφή διαλογισμού – μπορεί να είστε περίεργοι για το πώς να το κάνετε πράξη. Μάθετε πώς να κάνετε τις ασκήσεις συναίσθησης και πως μπορεί να σας ωφελήσουν.


Τι είναι η συναίσθηση;

Η συναίσθηση είναι η πράξη του να έχετε έντονη επίγνωση του τι αισθάνεστε την κάθε στιγμή – χωρίς ερμηνεία ή κριτική.

Σπαταλώντας πάρα πολύ χρόνο για προγραμματισμό, επίλυση προβλημάτων, ονειροπόληση, ή για αρνητικές και σκόρπιες σκέψεις είναι κάτι που μπορεί να σας εξαντλήσει. Μπορεί επίσης να σας κάνει πιο επιρρεπής στο στρες, το άγχος και σε συμπτώματα κατάθλιψης. Εξασκώντας ασκήσεις συναίσθησης, όμως, μπορεί να σας βοηθήσει να κατευθύνετε την προσοχή σας μακριά από αυτού του είδους σκέψης και να εξοικειωθείτε με τον κόσμο γύρω σας.


Ποια είναι τα οφέλη των ασκήσεων συναίσθησης;

Η πρακτική ασκήσεων συναίσθησης μπορεί να έχει πολλά πιθανά οφέλη, όπως τα εξής:

- Μείωση του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης
- Λιγότερο αρνητική σκέψη και απόσπαση της προσοχής
- Βελτίωση της διάθεσης


Μερικά παραδείγματα ασκήσεων συναίσθησης

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ασκήσετε τη συναίσθηση σας. Για παράδειγμα:

- Δώστε προσοχή. Την επόμενη φορά που θα συναντήσετε κάποιον, ακούστε προσεκτικά τα δικά του/της λόγια. Σκεφτείτε το νόημα και τη μοναδικότητα τους. Στοχεύστε να αναπτύξετε μια συνήθεια να κατανοείτε τους άλλους και να καθυστερείτε τις δικές σας κριτικές και επικρίσεις.

- Κάντε το γνωστό και πάλι νέο. Βρείτε μερικά μικρά, οικεία αντικείμενα – όπως μια οδοντόβουρτσα, ένα μήλο ή ένα κινητό τηλέφωνο – στο σπίτι ή στο γραφείο σας. Κοιτάξτε τα αντικείμενα με ένα φρέσκο βλέμμα. Προσδιορίστε μια νέα λεπτομέρεια για κάθε αντικείμενο την οποία δεν έχετε δει πριν. Καθώς αποκτάτε μεγαλύτερη επίγνωση του κόσμου σας, θα μπορείτε να εκτιμήσετε περισσότερο τα πράγματα γύρω σας.

- Δώστε έμφαση στην αναπνοή σας. Καθίστε σε ένα ήσυχο μέρος με την πλάτη σας ευθεία, αλλά χαλαρή. Νιώστε την αναπνοή σας να κινείται μέσα και έξω από το σώμα σας. Αφήστε την επίγνωση των πάντων να φύγει μακριά. Δώστε προσοχή στα ρουθούνια σας, καθώς ο αέρας περνά μέσα και έξω. Προσέξτε τον τρόπο που η κοιλιά σας επεκτείνεται και μαζεύεται με κάθε αναπνοή. Μην κρίνετε τον εαυτό σας. Να θυμάστε ότι δεν προσπαθείτε να γίνετε κάτι – όπως ένας καλός διαλογιζόμενος. Απλά αποκτάτε επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω σας, αναπνοή με αναπνοή.

- Ξυπνήστε τις αισθήσεις σας. Πάρτε μια σταφίδα. Καθίστε σε ένα ήσυχο μέρος με την πλάτη σας ευθεία, αλλά χαλαρή. Κοιτάξτε τη σταφίδα. Μυριστείτε την, αισθανθείτε την και προβλέψτε το φάγωμα της. Δοκιμάστε την σταφίδα, και μασήστε την αργά. Παρατηρήστε τον τρόπο που αλλάζει η γεύση της σταφίδας, η παρόρμηση σας για να την καταπιείτε, η αντίδραση σας σε αυτή την παρόρμηση και οποιεσδήποτε σκέψεις η συναισθήματα που προκύπτουν στην πορεία. Δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις αισθήσεις σας και στην αντίδραση του σώματος σας προς τη σταφίδα θα μπορούσε να σας αποκαλύψει μια εικόνα όσον αφορά τη σχέση σας με το φαγητό και τα τρόφιμα.


Πότε και πόσο συχνά θα πρέπει να εξασκείτε τις ασκήσεις συναίσθησης;

Εξαρτάται από τι είδους άσκηση συναίσθησης σκοπεύετε να κάνετε.

Για παράδειγμα, αν επιλέξετε να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα λόγια κάποιου άλλου, μπορείτε να επαναλαμβάνετε αυτή την άσκηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μπορείτε να το δοκιμάσετε όταν ξυπνάτε και μιλάτε με τον σύντροφο σας, κατά τη συνάντηση με ένα συνάδελφο, ή κατά τη διάρκεια του δείπνου με τους φίλους ή την οικογένεια σας. Αποφύγετε όμως την άσκηση αυτού του είδους κατά την οδήγηση. Στοχεύστε να κάνετε αυτή την πρακτική για 15 έως 20 λεπτά, τέσσερις έως οκτώ φορές την ημέρα.

Για άλλες ασκήσεις συναίσθησης, όπως για την εστίαση στην αναπνοή, θα πρέπει να αφιερώσετε κάποιο χρόνο όταν θα μπορέσετε να βρεθείτε σε ένα ήσυχο μέρος χωρίς περισπασμούς ή διακοπές. Μπορείτε να επιλέξετε να ασκήσετε αυτό το είδος της άσκησης νωρίς το πρωί, πριν ξεκινήσετε την καθημερινή σας ρουτίνα.

Βάλτε στόχο την καθημερινή εξάσκηση της συναίσθησης για περίπου έξι μήνες. Με την πάροδο του χρόνου, μπορείτε να διαπιστώσετε ότι η συναίσθηση γίνεται χωρίς κάποια προσπάθεια. Σκεφτείτε το σαν μια δέσμευση για την επανασύνδεση και καλλιέργεια του εαυτού σας.


Πηγή: Mayoclinic.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Οι ισομετρικές ασκήσεις φέρνουν θηριώδη δύναμη και γραμμωμένο σώμα
  • Κάνε το χρόνο σου στο γυμναστήριο πιο παραγωγικό
  • Πως θα γυμναστείτε αποτελεσματικά σε λίγο χρόνο και χωρίς εξοπλισμό
  • 3 απλές ασκήσεις που θα λιώσουν το λίπος στο δεκάλεπτο
  • Ποιες είναι οι καλύτερες ασκήσεις για μυϊκή οικοδόμηση;
  • Αν δεν μπορείς να κάνεις αυτές τις ασκήσεις μην περιμένεις να φτιάξεις σώμα
loading...