8 tips για μια καλή παρουσία σε έναν αγώνα 10 χιλιομέτρων του Δ. Μώρου

  • Κατηγορία Άσκηση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

 

1. Προπονητικό πλάνο: Τα 10 χιλιόμετρα δεν είναι μαραθώνιος όμως θέλουν κάποια προετοιμασία για να τα τρέξουμε . Μπορείτε να βρείτε προτάσεις για προετοιμασία είτε είστε αρχάριοι, είτε πιο έμπειροι στο διαδίκτυο και σε ελληνικά και ξένα περιοδικά που έχουν σχέση με το αντικείμενο.(Runners world,athletics weeklyκλπ)

 

2. Κατάλληλα παπούτσια: Τα παπούτσια για τρέξιμο είναι ότι καλύτερο έχουμε στο οπλοστάσιο μας. Ξεχάστε μποτάκια και allstarάκια και πηγαίνετε στο πλησιέστερο αθλητικό κατάστημα για ένα καλό ζευγάρι παπούτσια για τρέξιμο.

 

3. Ελαφριά ρούχα: σε έναν αγώνα τρεξίματος η ένταση του ρυθμού δεν είναι ίδια με αυτόν που κάνουμεjogging(εκτός αν σκοπεύουμε να τον πάμε σε jogging ρυθμό). Συνεπώς μεγάλη ένταση σημαίνει και άνοδος θερμοκρασίας για το σώμα μας. Σορτσάκι και φανελάκι αν έχει καλό καιρό και λεπτό μακρυμάνικο και κολάν κάτω  αν κάνει κρύο.

 

4. Έγκαιρη προσέλευση πριν τον αγώνα. Έτσι ώστε να παραλάβουμε με την ησυχία μας το race pack, να φτιάξουμε τον αριθμό μας, να ρίξουμε μια ματιά στη διαδρομή και να ακούσουμε τις τεχνικές οδηγίες.

 

5. Τα 10 χιλιόμετρα δεν είναι μαραθώνιος όσον αφορά την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να τα τρέξουμε. Σίγουρα όμως ένα καλό πιάτο με ζυμαρικά ή άλλους υδατάνθρακες το προηγούμενο βράδυ θα μας βοηθούσε ιδιαίτερα!

 

6. Η προθέρμανση πριν τον αγώνα είναι αρκετά σημαντική, γιατί προετοιμάζει το μυϊκό μας σύστημα αλλά και το καρδιοαναπνευστικο, για τις επιβαρύνσεις που θα δεχτούν. Μετά τον αγώνα μην παραλείψετε και την αποθεραπεία που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να ρίξετε ομαλότερα τους ρυθμούς.

 

7. Κυρίως για αυτούς που τρέχετε 10 χιλιόμετρα πρώτη φορά, καλό είναι να έχετε έναν άνετο και σταθερό ρυθμό από την αρχή. Αυτό θα σας βοηθήσει να είστε λιγότερο καταπονημένοι στα τελευταία χιλιόμετρα όπου θα είναι η κούραση πιο έντονη. Επίσης μην παρασυρθείτε, αν είναι κατηφορικά τα πρώτα μέτρα, ή αν πολλοί άλλοι δρομείς ξεκινούν γρηγορότερα από εσάς. Τα τελευταία μετρά έχουν σημασία όχι τα πρώτα...

 

8. Η θετική ψυχολογία είναι ο καλύτερος σύμμαχος στις δυσκολίες ενός αγώνα . Μην ξεχαστείτε φεύγοντας από το σπίτι το πρωί πριν τον αγώνα να πάρετε μαζί σας την καλή σας διάθεση και... Το  χαμόγελο σας.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Πως να παραμείνεις fit τα Χριστούγεννα
  • Διατροφικά tips για να παραμείνεις fit και στις γιορτές
  • Diamond push ups: Η άσκηση-διαμάντι για γράμμωση στα χέρια
  • Πώς θα μείνουμε για πάντα νέοι; Η άσκηση που «νικά» τον χρόνο
  • Πώς θα σπιντάρεις το μεταβολισμό σου πριν την Πρωτοχρονιά
  • Πώς να διατηρήσετε γυμνασμένο σώμα όλο το καλοκαίρι
loading...