Σε πόσο καιρό χάνεις τη φόρμα σου όταν σταματάς την άσκηση;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σταμάτησες τις προπονήσεις και τώρα ξαναρχίζεις εν όψει καλοκαιριού; Μάθε πόσο πίσω σε πήγε η αποχή.

 Άφησες το μεγαλύτερο μέρος του χειμώνα να περάσει χωρίς να γυμνάζεσαι και τώρα αναρωτιέσαι σε πόσο καιρό θα επανέλθεις στη φυσική σου κατάσταση. Πόσο εύκολο (ή δύσκολο) θα είναι; Η απάντηση εξαρτάται κυρίως από το χρονικό διάστημα της αποχής και το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης πριν την παύση.

Αν ασκείσαι τακτικά

Είναι πολύ πιο εύκολο να επανέλθεις από ένα τέτοιο διάλειμμα, αν γενικά γυμνάζεσαι πέντε ή έξι φορές την εβδομάδα ή αν γυμνάζεσαι τακτικά για διάστημα μεγαλύτερο από ένα χρόνο.

Πόση μυϊκή δύναμη θα χάσεις;

«Για τους περισσότερους η απώλεια δύναμης προκύπτει έπειτα από 2-3 εβδομάδες αδράνειας» λέει η γυμνάστρια Μαριάννα Μπομπολάκη. Στην επιθεώρηση Medicine and Science in Sports and Exercise δημοσιεύτηκε αναθεώρηση αρκετών μελετών σε δρομείς, κωπηλάτες και αθλητές αντοχής. Σε όλες τις ομάδες, έπειτα από ένα μήνα χωρίς άσκηση, δεν φάνηκε να διαφοροποιούνται οι μυϊκές ίνες δύναμης. Τι διαπιστώθηκε όμως; Ενώ η μυϊκή δύναμη γενικά δε μεταβλήθηκε πολύ σε αυτή την περίοδο, οι εξειδικευμένες μυϊκές ίνες (όσες σχετίζονται άμεσα με το κάθε άθλημα) άρχισαν να διαφοροποιούνται σε μόλις 2 εβδομάδες χωρίς προπόνηση.

Και η καρδιαγγειακή ικανότητα;

Αν λατρεύεις την αεροβική, σίγουρα σε ενδιαφέρει περισσότερο η αντοχή της καρδιάς και των πνευμόνων σου. Δυστυχώς, αυτή η ικανότητα χάνεται λίγο πιο γρήγορα απ’ ό,τι η δύναμη. Σε μελέτη σε ποδηλάτες αντοχής βρέθηκε πως 4 εβδομάδες αδράνειας είχαν ως αποτέλεσμα 20% μείωση της ικανότητας VO2 max, που μετρά τη μέγιστη ικανότητα πρόσληψης, μεταφοράς και χρήσης οξυγόνου κατά τη διάρκεια της άσκησης. 

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνονται και από μια άλλη μελέτη, στην οποία διαπιστώθηκε πως έπειτα από 12 ημέρες αδράνειας η VO2 max έπεσε κατά 7% και τα ένζυμα του αίματος που σχετίζονται με την επίδοση αντοχής μειώθηκαν κατά 50%.

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Πως θα αυξήσεις με φυσικό τρόπο την φλεβικότητα!
  • 10 τρόποι για να διατηρήσεις τη φόρμα σου μετά τις γιορτές
  • Πως να παραμείνεις fit τα Χριστούγεννα
  • Από τι κινδυνεύει ένας καπνιστής που γυμνάζεται;
  • Oι 5 ορμόνες που εξουσιάζουν το σώμα σου!
  • Diamond push ups: Η άσκηση-διαμάντι για γράμμωση στα χέρια
loading...