Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρωτεΐνη Ορού Γάλακτος Vs Πρωτεΐνη Καζεΐνης: Ποια θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Μάθετε τις διαφορές μεταξύ της πρωτεΐνης ορού γάλακτος και της πρωτεΐνης καζεΐνης, και πώς μπορούν να ωφελήσουν την αθλητική απόδοση, την μυϊκή οικοδόμηση και τη διαδικασία απώλειας λίπους.  
 

Οι δύο πιο δημοφιλείς συμπληρωματικές μορφές σκόνης πρωτεΐνης, ο ορός γάλακτος και η καζεΐνη, είναι και οι δύο πρωτεΐνες γάλακτος. Είναι όμως η μία καλύτερη ή χειρότερη από την άλλη; Λοιπόν, και οι δύο έχουν κάποια αξία και εφαρμογή σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά όσον αφορά την απόδοση και τη βελτίωση της σωματικής διάπλασης. 
 

Κατόπιν αυτού, θα ρίξουμε μια ματιά στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τόσο της πρωτεΐνης ορού γάλακτος όσο και της πρωτεΐνης καζεΐνης, τι δείχνει η έρευνα για την καθεμιά, ποιες περιπτώσεις είναι καταλληλότερες για το καθένα, και ποια άτομα θα πρέπει να εξετάσουν τη χρήση τους.

 

 

Ορός Γάλακτος και Καζεΐνη: Οι διαφορές στον ρυθμό αφομοίωσης

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρονται γενικά στον ορό γάλακτος και στην καζεΐνη ως "γρήγορης" και "αργής" αφομοίωσης πρωτεΐνες, αντίστοιχα. 

 

Όταν μιλάμε για τον αργό ρυθμό αφομοίωσης της καζεΐνης, ουσιαστικά λέμε ότι θα αυξήσει αργά τα επίπεδα αμινοξέων στο αίμα για μεγάλο χρονικό διάστημα σε σχέση με την πρωτεΐνη ορού γάλακτος, η οποία κάνει το αντίστροφο. Επομένως, πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι η κατάποση μιας πρωτεΐνης ορού γάλακτος αμέσως μετά την άσκηση είναι η καλύτερη επιλογή, δεδομένου ότι παρέχει μια οξεία, έντονη αύξηση των αμινοξέων στο αίμα και ως εκ τούτου τη μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση. 
 

Η καζεΐνη, από την άλλη πλευρά, συνιστάται γενικά για περιόδους όπου οι αθλούμενοι ξέρουν ότι δεν θα είναι σε θέση να καταναλώσουν τροφή για μια μακρά χρονική περίοδο έτσι χρειάζεται μια πρωτεΐνη που να απελευθερώνει τα αμινοξέα αργά στην κυκλοφορία του αίματος. 
 

Κατόπιν αυτού, οι μελέτες φαίνεται να δείχνουν ότι η ανάμειξη πηγών πρωτεΐνης μπορεί να παρέχει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με την επανειλημμένη κατανάλωση μίας ατομικής πηγής. Το καθυστερημένο ποσοστό γαστρικής κένωσης της καζεΐνης και η υψηλή περιεκτικότητα λευκίνης του ορού γάλακτος μπορεί να παρέχουν μια παρατεταμένη ανύψωση της πρωτεϊνικής σύνθεσης για αρκετές ώρες μετά την κατάποση, ένα αποτέλεσμα που δεν παρατηρείται με την κατάποση πρωτεΐνης ορού γάλακτος και μόνο, δεδομένου ότι αφομοιώνεται σχετικά γρήγορα. Αυτός είναι ο λόγος που το γάλα είναι ένα δημοφιλές ρόφημα επιλογής για πολλά άτομα που ψάχνουν για πρωτεΐνες ορού γάλακτος και καζεΐνης. 

 

Ενώ τα ποσοστά πέψης διαφέρουν μεταξύ της πρωτεΐνης ορού γάλακτος και της καζεΐνης, υπάρχουν αρκετοί άλλοι παράγοντες που θα πρέπει να λάβετε υπόψη όταν πρόκειται για αυτές τις πρωτεΐνες.

 


Ορός Γάλακτος και Καζεΐνη: Αξιολόγηση του περιεχομένου σε αμινοξέα 

Ένας τέτοιος παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το προφίλ αμινοξέων των πρωτεϊνών ορού γάλακτος και καζεΐνης. Ενώ και οι δύο αυτές πρωτεΐνες θεωρούνται "πλήρεις", η πρωτεΐνη ορού γάλακτος περιέχει ένα μεγαλύτερο ποσοστό λευκίνης, η οποία φαίνεται να είναι ένας βασικός ρυθμιστής της μυϊκής πρωτεϊνοσύνθεσης.

 

Αυτό δεν σημαίνει ότι η καζεΐνη δεν έχει ένα ονομαστικό ποσό λευκίνης (ή άλλων ουσιώδη αμινοξέων) για την μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση, αλλά ότι θα χρειαστεί ένα μεγαλύτερο ποσό καζεΐνης ανά γραμμάριο για να καταναλωθεί το ίδιο περιεχόμενο λευκίνης όπως σε μια καθαρή πρωτεΐνη ορού γάλακτος.
 

Ο πίνακας που ακολουθεί δείχνει τη βιολογική αξία (BV) και την βαθμολογία απορρόφησης αμινοξέων πρωτεΐνης (PDCAAS) από διάφορες πηγές πρωτεΐνης. Η πρώτη αναφέρεται σε μια μέτρηση που αξιολογεί το βαθμό στον οποίο ένα ζώο είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αυτή την πρωτεΐνη, ενώ η τελευταία είναι ένας αριθμός μεταξύ 0 και 1 που αξιολογεί την ποιότητα πρωτεΐνης με βάση την περιεκτικότητα της σε αμινοξέα σε σχέση με τις ανάγκες των ανθρώπων για αυτά:

Όπως μπορείτε να δείτε, η PDCAAS τόσο του ορού γάλακτος όσο και της καζεΐνης είναι ισοδύναμες, αλλά η BV της πρωτεΐνης ορού γάλακτος μπορεί να είναι περισσότερο από διπλάσια από την αξία της καζεΐνης. 

 

Ωστόσο, στην συνολική εικόνα, η BV δεν σημαίνει κατ 'ανάγκη ότι όλες οι πηγές πρωτεΐνης που έχουν χαμηλότερες τιμές, δεν είναι χρήσιμες. Σκεφτείτε ότι πολλοί bodybuilders στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στα θαλασσινά, στο βοδινό κρέας και στο κοτόπουλο για την πλειοψηφία της πρόσληψης πρωτεΐνης τους και εξακολουθούν να διατηρούν ένα μεγάλο ποσό του μυϊκού ιστού. Αυτό μας δείχνει ότι εφόσον παίρνετε μια ποικιλία από ζωικές και ζωικής προέλευσης πηγές πρωτεΐνης τότε η BV δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί ιδιαίτερα. Η εξαίρεση είναι για χορτοφάγους που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε φυτικές πρωτεΐνες, το οποίο είναι ένα άλλο θέμα από μόνο του.


 

Ορός Γάλακτος και Καζεΐνη: Περιεκτικότητα σε ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι συχνά γνωστό για τις ευεργετικές του επιδράσεις στην υγεία των οστών και μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαδικασία απώλειας λίπους. Το ασβέστιο είναι ένα πλούσιο συστατικό των μικκυλίων της καζεΐνης και ως εκ τούτου είναι πιο άφθονο στα συμπληρώματα πρωτεΐνης καζεΐνης από ότι στα συμπληρώματα πρωτεΐνης ορού γάλακτος.

 

Η μικκυλιακή πρωτεΐνη καζεΐνης (Micellar Casein) περιέχει περίπου 3 φορές την ποσότητα του ασβεστίου σε σύγκριση με μία ίδια ποσότητα πρωτεΐνης ορού γάλακτος (συμπυκνωμένη και απομονωμένη). Για τα άτομα που αγωνίζονται να ανταποκριθούν στις καθημερινές ποσότητες ασβεστίου μέσω τροφίμων, τα συμπληρώματα πρωτεΐνης καζεΐνης μπορεί να είναι μια εύκολη εναλλακτική λύση για τα συμπληρώματα ασβεστίου. 
 

Οι πρωτεΐνες ορού γάλακτος περιέχουν επίσης κάποιο ποσό ασβεστίου, αλλά θεωρείται ένα ελάχιστο συστατικό. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο μια μικτή πρωτεΐνη που περιέχει πρωτεΐνη ορού γάλακτος και καζεΐνη μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή στην οποία μπορείτε να επενδύσετε (περισσότερα για αυτό παρακάτω).


 

Ορός Γάλακτος και Καζεΐνη: Η υφή και η χρήση σε εφαρμογές τροφίμων 

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην ανησυχούν ιδιαίτερα για τη χρήση συμπληρωμάτων πρωτεΐνης ως μέρος των συνταγών φαγητού τους και απλά προτιμούν το συνηθισμένο ρόφημα με νερό ή γάλα, αλλά γίνονται όλο και πιο δημοφιλή για τα άτομα με μαγειρική φαντασία για την δημιουργία μερικών αρκετά φανταστικών φαγητών που ενσωματώνουν πρωτεϊνικές σκόνες. 

 

Όσον αφορά την υφή της πρωτεΐνης καζεΐνης, τείνει να είναι λίγο «αφράτη» και χονδρότερη από τη σκόνη πρωτεΐνης ορού γάλακτος. Επίσης, η υφή της σκόνη πρωτεΐνης ορού γάλακτος θα διαφέρει ανάλογα με το περιεχόμενο της πρωτεΐνης και με τη μέθοδο της διήθησης που χρησιμοποιείται. Σε γενικές γραμμές, η καθαρή απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι μία πολύ λεπτή σκόνη, σχεδόν σαν την άμμο, ενώ κάποιες συμπυκνωμένες  πρωτεΐνες με υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος και υδατάνθρακες είναι λιγότερο λεπτές και πιο «αλευρώδης».
 

Όσον αφορά τη δυνατότητα εφαρμογής τους σε συνταγές μαγειρικής και στο ψήσιμο, συχνά συνιστάται η χρήση πρωτεΐνης ορού γάλακτος όταν πρόκειται να μαγειρέψετε κάτι, εφόσον η πρωτεΐνη καζεΐνης δεν θα στερεοποιηθεί καλά όταν θερμανθεί και θα μπορούσε να αφήσει τα ψημένα προϊόντα μαλακά με αποτέλεσμα να διαλύονται. 
 

Πολλούς ανθρώπους τους αρέσει να δημιουργούν κρύες συνταγές, όπως γιαουρτάκια, με την πρωτεΐνη καζεΐνης, δεδομένου ότι αναμιγνύεται σε ένα πιο παχύρευστο υλικό από ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος, καθώς απορροφά επίσης περισσότερο περιεχόμενο νερού.


 

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσω πρωτεΐνη ορού γάλακτος, καζεΐνης ή και τις δύο; 

Τελικά το πιο σχετικό ερώτημα προς απάντηση είναι ποια από αυτές τις πρωτεΐνες είναι η πλέον κατάλληλη για τους λάτρεις τόσο της υγείας όσο και της σωματικής διάπλασης; Όπως έχουμε αναλύσει μερικά από τα πλεονεκτήματα του καθενός στις προηγούμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου, θα ήταν ανόητο να ισχυριστούμε ότι η μία είναι ομόφωνα ανώτερη από την άλλη, δεδομένου ότι ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι καταλληλότερες για την μία ή για την άλλη (ή και τις δύο) και αυτές θα ποικίλουν ανάλογα με το άτομο.

 

Κατόπιν αυτού, νομίζω ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι μια συνδυασμένη πρωτεΐνη που περιέχει τόσο καζεΐνη όσο και ορό γάλακτος θα ήταν ένα αποτελεσματικό συμπλήρωμα για τις περισσότερες χρονικές στιγμές της ημέρας ή για τις περισσότερες καταστάσεις. Ο λόγος είναι ότι οι πρωτεΐνες αυτές έχουν την τάση να συμπληρώνουν η μία την άλλη, έτσι λοιπόν παίρνετε το καλύτερο και από τα δύο αυτά είδη. 

Επιπλέον, έχει γίνει προφανές ότι η ιδέα της ανάγκης ταχείας αφομοίσης πρωτεΐνης ορού γάλακτος αμέσως πριν ή/και μετά την προπόνηση δεν στηρίζεται πραγματικά σε πολύ περισσότερο από μία άποψη. Το μεγάλο ζήτημα είναι απλά να παίρνετε μία επαρκή, ποιοτική πηγή πρωτεΐνης σε ένα αξιοπρεπές χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης σας.
 

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι η ταυτόχρονη πρόσληψη άλλων θρεπτικών συστατικών μπορεί να αλλάξει σημαντικά το πεπτικό ρυθμό των πρωτεϊνών ορού γάλακτος και καζεΐνης. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος μπορεί να απορροφηθεί αρκετά γρήγορα από μόνη της, αλλά αν τρώτε ένα σωρό ινώδη λαχανικά και ακόρεστα λίπη μαζί με αυτή (που καθυστερούν τη γαστρική κένωση) τότε θα μπορούσε να χρειαστεί ώρες για το σώμα να την αφομοιώσει εντελώς και να αξιοποιήσει αυτή την πρωτεΐνη. Γι 'αυτό και είναι ακατάλληλο, αν όχι ανέφικτο, να πούμε ότι ο ορός γάλακτος πρέπει να χρησιμοποιείται πάντα γύρω από το χρόνο της προπόνησης και η καζεΐνη σε άλλες περιόδους, καθώς πολλοί άνθρωποι τρώνε άλλα τρόφιμα όταν λαμβάνουν τα συμπληρώματα πρωτεϊνών τους. 
 

Εάν δεν μπορείτε να επιλέξετε την μία ή την άλλη, μπορεί να είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης που περιέχει μια ποικιλία από πηγές πρωτεϊνών για να «καλύψετε όλες τις ανάγκες σας». Δεν χρειάζεται να αγοράσετε ξεχωριστά συμπληρώματα πρωτεΐνης ορού γάλακτος και καζεΐνης, εάν αυτό δεν ταιριάζει στον προϋπολογισμό σας, αλλά αν μπορείτε να αντεπεξέλθετε οικονομικά τότε είναι ασφαλές να πούμε ότι υπάρχει αφθονία χρήσης και για τα δύο είδη πρωτεΐνης.


Πηγή: Muscleandstrength.com

http://www.fit-blaster.com/

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Αλλάξτε τις κοινές πηγές πρωτεΐνης σας με οστρακοειδή
  • Η πρωτεΐνη στα αυγά και το δίλημμα κρόκος ή ασπράδι;
  • «Χτίσε» μύες τρώγοντας κοτόπουλο!
  • Τα βαθιά καθίσματα ενεργοποιούν τους μύες
  • Πόση πρωτεΐνη έχει ο τόνος;
  • Φάκελος Κρεατίνη!
loading...
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.